‘Kültürel soykırım’
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Topkapı’daki tarihi surların üstü Fatih Belediyesi’nce düğün organizasyonları için kullanılmak üzere ‘portatif çatı’yla örtüldü. Konunun uzmanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onaylı uygulamaya tepkili.
Fatih Belediyesi, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ‘nitelikli portatif örtü’ izni verince, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan yüzlerce yıllık tarihi surların üzerine dışarıdan da görülen bir çatı monte etti. Hürriyet gazetesinden İdris Emen’in haberine göre, 2015’te Fatih Belediyesi’nce sunulan projeyi inceleyen İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 12 Mayıs 2016’da tarihi surlara ‘nitelikli portatif örtü’ sistemi kurulabileceğine karar verdi. Bu karar üzerine geçen eylül ayında sur bölgesine Fatih Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce yaklaşık üç metre yüksekliğinde açılıp kapanabilen bir çatı monte edildi. Belediyeye ait Topkapı Sosyal Tesisleri’nin bitişiğinde bulunan ve açık hava düğün organizasyonlarında kullanılan tarihi surlar, İstanbul’un en eski yapılarından biri ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
‘Gülerler insana’
Görüşüne başvurduğumuz TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk, olay üzerine düşüncelerini şöyle özetliyor: “İstanbul 8 bin 500 yıllık geçmişi olan bir kent. Böyle bir mirasın üstünde oturuyoruz. Surlar da o geçmişin simgesi yapılar. Zaten bu nedenle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Surların üzerine bir düğün salonu yapılmış olması abes kaçar, gülerler insana. Kabul edilir bir şey değil. Böyle bir şeyin konuşuluyor olması bile hoş değil. Ama biz maalesef bunları konuşuyoruz.”
‘Belediye marifetini göstermiş’
Geçen hafta “kültürel ve tarihi miras alanında ekol oluşturan katkıları” dolayısıyla kendisine verilen Vehbi Koç Ödülü’nü kucaklayan mimar, restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, “Üzerine tesis yapılan alan tamamen arkeolojik alan. Yapı yasağı olan bir bölge. Fatih Belediyesi yine marifetini göstermiş! Alan başkanı ne yapıyor acaba?” yorumunu yaptı. Ahunbay’ın işaret ettiği İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Başkanı Halil Onur, aynı zamanda Gezi Parkı’nda yapılması planlanan ‘Topçu Kışlası Projesi’nin mimarı.
‘Görgüsüzlük’
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise tarihi kültürel varlıklara yönelik saygısızlığı ve soykırımı TBMM’ye yeniden taşıdıklarını söyleyerek, “Bunun adı görgüsüzlüktür. Tarih bilincinden yoksun olmaktır; tarihe saygısızlıktır. İktidarın para kazanmak ve her şeyden rant elde etmek için yapmayacağı hiçbir şey yok. Tarih bilincinden bahsedip Cumhuriyeti kötüleme yarışına girenler, Cumhuriyetin gözü gibi koruduğu tarihi eserleri ise yok ediyor. Bunun adı kültürel soykırımdır” dedi. Yarkadaş, “Surları düğün salonu olarak gören bir çocuğun tarih bilincine sahip olamayacağını” söyleyerek “Zaten istedikleri nesil tam da bu...” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Salonu terk ettiler!
- 'Bunu da yaptınız, yazıklar olsun!'
- Türkiye bağlantıları dikkat çekti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- Fenerbahçe'den Jose Mourinho kararı!
- 79 yaşındaki kadın denize atladı: Hayatını kaybetti!
- 190 milyon dolarlık dev rövanşta kazanan belli oldu!