Yer Yaşar gök Kemal
Ömrünü adadığı barışın tarihi dönemecinde dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal'i kaybettik. Hayatı boyuncu barış, insan hakları, özgürlükler ve demokrasi için mücadele eden edebiyatın büyük ustası, toplumun vicdanı oldu.
Edebiyatımızın büyük ustası, dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal, dün saat 16.46’da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşama veda etti.
14 Ocak’ta solunum yetmezliği nedeniyle İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Yaşar Kemal yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Yapay solunum desteği uygulanan Yaşar Kemal’in, çoğul organ yetersizliği de ortaya çıkmıştı. Yaşar Kemal tedavi altına alındıktan 1.5 ay sonra dün 92 yaşında hayatını kaybetti.
BİR ÇINARI KAYBETTİK - FOTOĞRAFLAR
Yaşar Kemal'in doktorundan ilk açıklama
Yaşar Kemal'in okurlarına vasiyeti
Sosyal medyadan Yaşar Kemal için yas ilanı çağrısı: Zaman yas zamanıdır
'Yaraların sağılması bizim elimizde'
Yaşar Kemal’in cenazesi, yarın Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Usta yazar için aynı gün saat 15.30’da da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Yaşar Kemal’in ailesi ve yakınlarının ev sahipliğinde gazetemiz yazarı Zeynep Oral’ın sunacağı bir veda toplantısı gerçekleştirilecek. Yaşar Kemal’in hayatını kaybetmesinin ardından, siyasiler hastaneye gelerek Kemal’in ailesine ve yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu.
Hastaneye gelen ilk isimlerden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile CHP Milletvekili Şafak Pavey, Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal’in eşine ve yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.
Basın mensuplarına Yaşar Kemal’in ölümüyle ilgili açıklamalarda bulunan İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Akif Karan, Kemal’in hastalığının son dönemde gittikçe artığını hatırlattı.
Ardından söz alan Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban ise konuşurken duygulu anlar yaşadı. Baban, Yaşar Kemal’in tedavi süresince yoğun bakım ünitesindeki doktoru Lütfü Telci’nin elinden tutarak “Hepimizin başı sağolsun. Başından beri medyanın büyük bir ilgi, sevgi ve saygıyla izlemesi çok memnun etti ve her şeyden önce meslektaşınız olan Yaşar Kemal’in de çok gurur duyacağı bir şeydi. Ben bugün burada sadece teşekkür etmek için varım. 40 günü aşkın bir süredir İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde olabilecek en iyi bakım, sevgi ve saygıyla yolcu ettik. Çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Yaşar Kemal'in yaşam öyküsü
Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, Van Gölüne’ne yakın Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan ailesinin I. Dünya Savaşı’ndaki Rus işgali yüzünden uzun bir göç sonunda yerleştiği Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite köyünde 1926’da doğdu. Doğum yılı bazı yaşamöykülerinde 1923 olarak geçer.
Ortaokulu son sınıf öğrencisiyken terk ettikten sonra ırgat katipliği, ırgatbaşılık, öğretmen vekilliği, kütüphane memurluğu, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yaptı.
1940’lı yılların başlarında Pertev Naili Boratav, Abidin Dino ve Arif Dino gibi sol eğilimli sanatçı ve yazarlarla ilişki kurdu, 17 yaşındayken siyasi nedenlerle ilk tutukluluk deneyimini yaşadı. 1943’te bir folklor derlemesi olan ilk kitabı “Ağıtlar”ı yayımladı.
Askerliğini yaptıktan sonra 1946’da gittiği İstanbul’da Fransızlara ait Havagazı Şirketi’nde gaz kontrol memuru olarak çalıştı.
1948’de Kadirli’ye döndü, bir süre yine çeltik tarlalarında kontrolörlük, daha sonra arzuhalcilik yaptı. 1950’de komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Kozan cezaevinde yattı. 1951’de salıverildikten sonra İstanbul’a gitti, 1951-63 arasında Cumhuriyet gazetesinde Yaşar Kemal imzası ile fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı.
Bu arada 1952’de ilk öykü kitabı “Sarısıcak”ı, 1955’te ise bugüne dek kırktan fazla dile çevrilen romanı “İnce Memed”i yayımladı.
1962’de girdiği Türkiye İşçi Partisi’nde genel yönetim kurumu üyeliği, merkez yürütme kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Yazıları ve siyasi etkinlikleri dolayısıyla birçok kez kovuşturmaya uğradı. 1967’de haftalık siyasi dergi Ant’ın kurucuları arasında yer aldı.
1973’te Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kuruluşuna katıldı ve 1974-75 arasında ilk genel başkanlığını üstlendi. 1988’de kurulan PEN Yazarlar Derneği’nin de ilk başkanı oldu.
1995’te Der Spiegel’deki bir yazısı nedeniyle İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandı, aklandı. Aynı yıl bu kez Index on Censorship’teki yazısı yüzünden 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildiyse de cezası ertelendi.
Şaşırtıcı düş gücü, insan ruhunun derinliklerini kavrayışı, anlatımının şiirselliğiyle yalnızca Türk romanının değil, dünya edebiyatının da önde gelen adlarından biri olan Yaşar Kemal, Türkiye’de aralarında Varlık Roman Armağanı, TÜYAP Kitap Fuarı Halk Ödülü, Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü Orhan Kemal Roman Armağanı, Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü, Türkiye yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün de bulunduğu çok sayıda ödül aldı.
Y urt dışında da aralarında Uluslararası Cino del Duca ödülü, Legion d’Honneur nişanı Commandeur payesi, Fransa Kültür Bakanlığı Commandeur des Arts et des Lettres nişanı, Pemi Internacional Catalunya, Fransa Cumhuriyeti tarafından Legion d’Honneur Grand Officier rütbesi, Alman Kitapçılar Birliği Frankfurt Kitap Fuarı Barış Ödülü’nün de bulunduğu 20’den fazla ödül, ikisi yurt dışında, beşi Türkiye’de olmaz üzere 7 fahri doktorluk payesi aldı.
En son 2013’te Norveç Edebiyat ve İfade Özgürlüğü Akademisi’nin Norveç’in ünlü milli şairi Bjornstjerne Bjornson adına verdiği Bjornson Ödülü’ne değer görüldü.
En Çok Okunan Haberler
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- İstanbul'da aile katliamı
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 250 bin TL'nin getirisi ne kadar?
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- Türk ordusunun Kubilaysızlaştırılması
- Hedefteki teğmenlerle ilgili yeni gelişme!
- 'Açız' diye bağırdı, yaka paça dışarı atıldı!