Kübalılardan ABD barışına destek
Kübalılar, ülkelerinin ve ABD'nin, 50 yılı aşkın aradan sonra diplomatik ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlanacağı açıklamasını olumlu karşıladı.
ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun iki ülke arasında yarım asırdır askıya alınan ilişkilerin sonlandırılması için eş zamanlı yaptıkları açıklamanın taraflar arasında yeni bir sayfa açacağı bekleniyor.
ABD'nin 54 yıldır uyguladığı ambargo nedeniyle ekonomisi neredeyse can çekişen Küba için böyle bir adımın gelecek dönemlerde başta ekonomi olmak üzere birçok alana olumlu yansıyacağı tahmin ediliyor. Bazı ekonomistler ise yarım asırdır devam eden ambargonun yıkıcı etkilerinin kısa bir zamanda yok olmayacağı yorumunu yapıyor.
Dünya, normalleşme girişimini olumlu karşıladı
Papa Franciscus'un hem Küba Devlet Başkanı Raul Castro'ya hem de ABD Başkanı Barack Obama'ya yazdığı mektuplarla katkı sunduğu süreci dünya liderleri de olumlu karşıladı.
Latin Amerika'daki ve Avrupa'daki liderler Obama ve Castro'nun attığı bu cesaret verici adımı takdir etti. Avrupa Birliği, iki ülkenin bu girişiminin tarihi dönüm noktası olduğunu kaydetti.
Şili Dışişleri Bakanı Heraldo Munoz, bunun Amerika'da soğuk savaşın bittiğinin başlangıcı olduğunu belirtti. Küba lideri Fidel Castro'nun yakın dostu Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da tarihi yakınlaşmanın Fidel'in zaferi olduğunu ifade etti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Küba ile ABD arasında diplomatik temasların başlayacak olmasından duyduğu memnuniyeti vurguladı.
Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise ABD'nin Küba'daki sorumluluğunun arttığını söyleyerek Küba halkının geleceği için uzun vadeli gerçek reformları hayata geçirme cesaretinin gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
ABD Başkanı Barack Obama'nın 2012'de yeniden başkanlığa seçilmesinde Florida'da yaşayan Küba toplumunun önemli desteğini almasının, Obama yönetiminin Küba'ya karşı tavrının ılımlı hale gelmesine katkı sunduğu belirtiliyor. ABD'de 2 milyon Kübalı yaşıyor.
Kübalılar, destek veriyor
Kübalıların büyük bölümü, Devlet Başkanı Castro ve ABD tarafından atılan bu adımı destekliyor.
34 yaşındaki Milagros Diaz, bundan sonra Kübalılar için iyi bir geleceğin kapısının aralandığını belirterek hemen hemen her sektörde kötü gidişatın yaşandığı ve halkın cesaretinin kırıldığı Küba'nın böyle bir tarihi adıma ihtiyacının olduğunu söyledi.
62 yaşındaki Ramon Roman da ABD'nin dostluk elinin Küba ekonomisine ciddi katkı sunacağını ifade etti. Eski bir diplomat olan Kübalı Carlos Alzugaray da bugünden sonra çok şeyin değişeceğini savunarak tarafların sözlerinin son 50 yılın en büyük değişimi olduğuna işaret etti.
Ambargonun Küba'ya maliyeti
Küba'nın 88 yaşındaki lideri Fidel Castro, 2008'de hastalığı nedeniyle devlet başkanlığı görevini erkek kardeşi Raul Castro'ya bırakmıştı.
Kardeş Castro'nun yönetime gelmesinden sonra sosyal ve ekonomik alanlarda, Kübalıların özel mülk satın alma veya satma, izinsiz yurt dışına çıkabilmeleri, iş yeri açma ve işçi istihdam etmesi gibi konularda bazı reformlar hayata geçirildi. Küba ekonomisinin bu yıl yüzde 1,4 büyüdüğü bildirildi.
Küba'ya 53 yıllık ambargonun maliyetinin 1,1 trilyon, ABD ekonomisi için ise her yıl 1,2 milyar dolar olduğu kaydedildi.
ABD ve Küba arasındaki ilişkiler Fidel Castro'nun 1959'da ABD destekli Fulgencio Batista rejiminin devirmesi sonucu yönetime gelmesiyle bozulmaya başladı. Taraflar arasında başlayan gerginlik ABD'nin Küba'ya 1960'tan bu yana ticaret ambargosu uygulamasına neden olmuş ve iki ülke ilişkileri 1961'de kesilmişti.
Obama ve Castro'dan tarihi adım
ABD ve Küba arasında varılan mutabakat kapsamında Küba'da 5 yıldır tutuklu bulunan Amerikalı iş adamı Alan Gross ile ABD'de tutuklu bulunan üç Kübalının karşılıklı olarak serbest bırakılmasının ardından iki ülke liderleri tarafından eş zamanlı olarak tarihi açıklamalar geldi.
ABD Başkanı Obama, ABD'nin Küba'yı izole etme politikasını "zamanı geçmiş yaklaşım" şeklinde değerlendirerek, Amerika'nın Küba halkına dostluk elini uzattığını söyledi.
Küba Devlet Başkanı Raul Castro da ülkesiyle ABD arasındaki tarihi değişime ilişkin, ''Eşit bir şekilde diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda anlaşmaya vardık. Bu, sorunun çözüldüğü manasına gelmiyor. Ülkemiz için büyük büyük bir insani ve ekonomik hasara neden olan ekonomik, ticari ve finansal abluka son bulmalı'' dedi.
Görüşmelerde rolü olan Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus da ABD ile Küba'nın 50 yılı aşkın süreden sonra diplomatik ilişkileri yeniden kuracak tarihi karardan "derin memnuniyet duyduğunu" açıkladı.
ABD ile Küba arasındaki yakınlaşmanın, Haziran 2013'te Kanada'da başladığı ortaya çıkmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- 'Erken seçim' ve 'Demirtaş' yanıtı
- AKP ve CHP arasındaki fark açılıyor!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- Usta oyuncu hayatını kaybetti!
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi