Krizin dört yıllık faturası 52.5 milyar dolar
CHP, Rusya krizinin ekonomiyi nasıl etkileyeceğini raporlaştırdı.
CHP, Rusya ile yaşanan krizin ekonomiyi nasıl etkileyeceğini kalem kalem hesapladı. Genel Başkan Yardımcıları Selin Sayek Böke ve Faik Öztrak tarafından hazırlanan raporda, zararın en az 8.5, en fazla da 12.2 milyar dolar olacağı öngörüldü. Hesaplara göre, 4 yıllık kayıp ise yaklaşık 52.5 milyar dolar.
Böke ve Öztrak tarafından hazırlanan “Rus Ekonomik Yaptırımlarının Türkiye Ekonomisine Etkileri ve Politikalar” başlıklı raporda, krizin sektörlere göre olası etkileri ve uygulanması gereken eylem planı hakkında görüşler ele alındı. Raporda krizin yaratacağı etkiye ilişkin yapılan tespitlerin bazıları şöyle:
En az 8.5 milyar dolar: Gayrimenkul alım satımı, ulaştırma maliyetlerindeki artış ve benzeri diğer etkiler de göz önüne alındığında bu krizin Türkiye ekonomisine yükünün en az 6,5 milyar dolar olacağı ortaya çıkmaktadır. Bu kayıplar bavul ticareti de dahil edildiğinde en az 8,5 milyar dolar düzeyine çıkmaktadır. Yaptırımların artması ve etkinin derinleşmesi durumunda ise yıllık kayıpların 12,2 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.
4 yılda 52.5 milyar: 2010- 2014 yılındaki ticari gelişme eğilimi devam ediyor olsaydı ortaya çıkacak ticaretin de kaybedildiği göz önüne alınırsa bu krizin toplam maliyetinin çok daha yüksek olacağı söylenebilir. Orta vadeli yüklerin toplamı 52.5 milyar dolar.
Tüm dünyayla yapılan ticaretin 7.8’i: 2014 yılında Rusya, ihracatımız içerisinde yüzde 3,8’lik pay ile en çok ihracat yaptığımız 7. ülke konumundadır. 2014’te Rusya’ya yaptığımız ihracat bir yıl öncesine kıyasla 1 milyar dolar düşerek toplam 5,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir.
Meyve sebzenin faturası 800 milyon dolar: Rusya açıkladığı yaptırım listesinde bazı tarım ürünlerine yasak getirmiştir. Rusya’nın açıkladığı yaptırım listesinden dış ticaretimize kısa dönemde gelecek yükün 810-820 milyon dolar civarında olacağı tahmin edilmektedir.
Doğalgazın alternatifi yok: Olası bir enerji ticaret kesintisinde Türkiye’nin zor durumda kalacağı ortadadır. Rusya’nın Türkiye’nin toplam doğalgaz ithalatı içindeki payı yüzde 54,8’dir. Elektrik üretimimizin üçte birinden fazlası da doğalgazla çalışan santrallarda gerçekleşmektedir. Bunun kısa vadede başka ürünlerle (spot LNG) ikame edilmesi ve kaynak ülke çeşitlendirmesi yapılması mümkün değildir.
Turizm geliri 2.9 milyar dolar: Yılda yaklaşık 3,5 milyon Rus turist Türkiye’yi ziyaret etmekte ve yaklaşık 2,9 milyar dolar harcama yapmaktadır. İki ülke arasındaki gerginliğin sürmesinin turizm sektörüne yönelik ciddi maliyeti olacaktır.
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Kasım Gülpınar ve Kürşad Zorlu ne yapacak?