Kredi borcunda alarm
Ocak-Mart 2016 döneminde takipteki tüketici kredileri yıllık yüzde 60 yükseldi. Takibe alınan kredi miktarının yüzde 93’ünü ihtiyaç kredileri oluşturdu.
Yurttaş borçla hayatını döndürmeye çalışıyor. Ocak-Mart 2016 döneminde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe alınan kredi miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60 oranında artarak 1 milyar 182 milyon TL’ye fırladı.
Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) Ocak-Mart 2016 dönemine ilişkin tüketici kredileri ile ilgili açıkladığı veriler yurttaşın borcunu bile ödeyemez duruma geldiğini ortaya koydu.
Takibe alınan 1 milyar 182 milyon TL kredi miktarının yüzde 92.7’sini ihtiyaç kredileri, yüzde 2’sini taşıt, yüzde 4.7’sini konut ve yüzde 0.6’sını diğer krediler oluşturdu.
Yüzde 3.6’sı
Ocak-Mart 2016 dönemi itibarıyla yaklaşık 10 milyar 572 bin TL olan takipteki krediler (idari+kanuni), tüketici kredileri ve konut kredileri toplamının yüzde 3.6’sını oluşturdu.
Ocak-Mart 2016 döneminde tüketici kredileri ve konut kredilerinin mal ve hizmet gruplarına göre dağılımında ihtiyaç kredileri yüzde 68 oranı ile en büyük paya sahip. Bunu sırasıyla, yüzde 30 ve yüzde 3 pay oranları ile konut ve taşıt kredileri izledi.
Aynı dönemde 2 milyon 206 bin kişi yaklaşık 26 milyar TL tutarında ihtiyaç kredisi, 98 bin kişi 11.2 milyar TL tutarında konut kredisi ve 25 bin 648 kişi 1 milyar TL tutarında taşıt kredisi kullandı.
Azalış var
Bir önceki yılın ocak-mart dönemine göre konut kredileri yüzde 10 oranında, taşıt kredileri yüzde 51 oranında ihtiyaç kredileri ise yüzde 7 oranında azaldı.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde 2 milyon 331 bin 195 kişi toplam 38 milyar lira tutarında tüketici ve konut kredisi kullandı.
Kredi kullanan kişi sayısı 2015 aynı dönemine göre yüzde 16 azalırken, bir önceki üç aylık döneme göre ise yüzde 1 arttı. Aynı dönemde kullandırılan kredi miktarı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 gerilerken, bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 7 büyüdü.
25-36 ay vadeli
Ocak-Mart 2016 dönemi içinde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinde en fazla tercih edilen vade dilimi 25-36 ay oldu. Bunu 73 ay üzeri ile 49-72 ay vade dilimleri izledi.
Protestolu senet yüzde 19 arttı Türkiye Bankalar Birliği, yılın ilk beş ayında protesto edilen senet adedinin yüzde 1 azaldığını, tutarının ise yüzde 19 arttığını açıkladı. TBB Risk Merkezi Raporuna göre bu yılın ocak-mayıs döneminde 386 bin senet protesto edilirken, senetlerin parasal karşılığı 4.3 milyar TL oldu. TBB Risk Merkezi’nin, bu yılın ocak-mayıs dönemini kapsayan ‘Protestolu Senetler Mayıs 2016’ raporu yayımlandı. Rapora göre yılın ilk beş ayında, protesto edilen 386 bin adet senedin parasal tutarı 4.3 milyar TL oldu. Ocak-mayıs döneminde adet olarak en fazla senedin protesto edildiği il İstanbul oldu. Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 29’unu İstanbul, yüzde 10’unu Ankara, yüzde 8’ini İzmir, yüzde 4’ünü Antalya oluşturdu. Protesto edilen senetlerin tutar olarak en düşük olduğu iller ise Siirt, Bayburt ve Tunceli oldu. |
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!