Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Âli Yücel Gaziemir’de anıldı

Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Âli Yücel, 59. ölüm yıldönümünde, Gaziemir’de düzenlenen “Laik, Demokratik, Bilimsel Eğitim Paneli” ile anıldı.

Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Âli Yücel Gaziemir’de anıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.02.2020 - 13:22

Gaziemir Belediyesi ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin (YKKED) ortaklaşa düzenlediği etkinlikte konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Hasan Âli Yücel’in Köy Enstitüleri’yle, üniversite reformuyla, edebiyatımıza kazandırdığı dünya klasikleriyle Türk aydınlanmasında önemli rolü olan büyük bir eğitimci ve düşün adamı olduğunu söyledi. Yücel’in miras bıraktığı laik, demokratik eğitim modelinin yaşatılamadığına vurgu yapan Başkan Arda, “Maalesef, eğitim sistemimiz dünyanın gerçeklerinden uzak, toplumun mevcut yapısını ve ihtiyacını benimseyememiş, gerici ve piyasacı bir yapıya büründü. Oysa Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve nice eğitimcimizin bundan yaklaşık 80 yıl önce taşıdığı aydınlanma meşalesinin ateşi kısa sürede ülkeye yayılmıştı. Köy Enstitüleri, köy kalkınmasını amaçlayan bir projeydi. Türk eğitim sistemine farklı bir bakış açışı getirmişti, dünyaya örnekti. Toplumun tabanını oluşturan köyün; iktisadi, zirai, kültürel, sosyal ve teknik birçok alanda gelişip ilerlemesini sağlaması dolayısıyla hiçbir kurum, Enstitüler gibi çok boyutlu olamadı. Yücel’in en büyük eserlerinden biri olan Köy Enstitüleri’nin, Cumhuriyet devrimlerinin sağlam temellere oturmasındaki payını yadsıyamayız. Bu dönemde hala eğitim sistemimiz bu gerici saldırılara karşın yıkılmadıysa bunda Hasan Âli Yücel ve Cumhuriyetin kurucu felsefesine inanan eğitimcilerin payı büyüktür” diye konuştu.

CHP’nin Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da Türkiye’de eğitimin bilinçli olarak çürütülmeye çalışıldığını söyledi. Umutsuzluğun yerine umudun örgütlenmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, “Umutsuzluğun nasıl yenilebileceğini Mustafa Kemallerden, Hasan Âli Yücellerden biliyoruz. Yücel, laikliği olmazsa olmaz olarak görüyordu. Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini savunuyordu. Toplumsal barış için bunu ön koşul olarak sunuyor ve bundan taviz vermiyordu. Eğitim ve kültürün insanları özgürleştirdiğini biliyordu. Müziği, kültürü öne alıyordu. Cumhuriyet sevdasını gelecek nesillere taşımak için Yücel’i unutmamamız gerekiyor. Geçmişimizi günümüze taşımalıyız. O zaman cumhuriyet asla yıkılmaz. Zaten de yıkılmayacak. Köy Enstitüleri yüzlerce yıl daha o bilinçle, o düşünceyle yaşayacak” dedi.

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, eğitimi dinselleştirmenin tüm boyutlarının yaşandığını belirterek eğitim sistemindeki geriye gidişe ilişkin verileri paylaştı. Türkiye’de eğitim sisteminin niteliğini kaybettiğini de vurgulayan Prof. Dr. Kocabaş, Köy Enstitülerinin; eğitim tarihinin en parlak dönemi, Hasan Âli Yücel’in de Türkiye’nin dünyaya armağanı olduğunu dile getirdi.

Paneli yöneten Dr. Semiha Günal, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi milli eğitim bakanı olan Yücel’in döneminde kurulan Köy Enstitüleri ile feodalitenin bitirildiğini dile getirdi. Şair Yazar Tuğrul Keskin; Hasan Ali Yücel’in, cumhuriyeti cumhuriyet yapan aydınlardan biri olduğunu belirterek “Eğitimimizin şimdi tarikatlara bırakıldığını gördükçe Yücel’i daha çok özlüyorum” diye konuştu.

Etkinlik öncesinde YKKED Orkestrası mandolin konseri gerçekleşirken etkinliğin sonunda panelistlere Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve CHP Gaziemir İlçe Başkanı Kasım Özkan, Tema fidan bağış kartı armağan etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon