Koronavirüs döneminde filtresiz termik santraller kapatılmalı

Greenpeace, santrallerin bulunduğu kentlerde yaşayanlarla koronavirüs salgını döneminde filtresiz termik santrallerin 2020 sonu beklenmeden faaliyetlerinin durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Başvuru, İl Pandemi Kurulları ile Sağlık Bakanlığı’na da iletildi.

Koronavirüs döneminde filtresiz termik santraller kapatılmalı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.05.2020 - 11:43

Dünya Sağlık Örgütü’nün, koronavirüsün, kronik hastalıkları olanları daha ciddi düzeyde etkilediği açıklaması ve Türkiye’de Zonguldak’ın 30 büyükşehir ile birlikte karantinaya alınması, kömürlü termik santrallerin insan hayatı üzerinde ne kadar büyük bir tehdit olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 

KRONİK HASTALIKLARI OLAN İNSANLARI DAHA CİDDİ DÜZEYDE ETKİLİYOR

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre, koronavirüs, kronik hastalıkları olan insanları daha ciddi düzeyde etkiliyor. Bu yüzden Türkiye’de 30 büyükşehir belediyesi ile birlikte kömür kenti Zonguldak akciğer hastalıklarının yoğun olması nedeniyle karantina altına alındı. 

Greenpeace söz konusu idari başvurusunda, salgın döneminde ve sonrasında hastalıkların artmaması, sağlıklı yaşamın sağlanması için 2020 yılı başında “geçici faaliyet belgesi” ile çevre yatırımlarını yapmadan filtresiz şekilde çalışmaya devam eden 9 santralin kapatılmasını talep etti. Aynı zamanda  2020 yılında filtresi olmadığı için kapatılan ve yeniden açılacağı iddia edilen Zonguldak’taki ÇATES santralinin de açılmamasını talep etti. 

1 Ocak 2020 tarihinde filtre dahil olmak üzere çevre yatırımlarını tamamlamamış olan Kütahya’daki Seyitömer ve Tunçbilek Santralleri ise gerekli yatırımları gerçekleştirdikleri ifade edilerek yeniden faaliyete açıldı. Greenpeace geçen yıl yaptığı ölçümlerde, Kütahya’da Seyitömer ve Tunçbilek’te yaptığı 24 saatlik ölçüm sonucu bu bölgelerde birçok hastalığın sorumlusu hava kirleticisi PM 2,5’un Dünya Sağlık Örgütü limitlerinin 3 katına tekabül ettiği sonucuna ulaşmıştı. Aynı durumun Zonguldak’ta da yaşanması şehirdeki sağlığa yönelik endişeleri daha da artıracaktır.  

Greenpeace Akdeniz Program Direktörü Deniz Bayram konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Kömürlü termik santrallerin yoğun bulunduğu kentlerde KOAH başta olmak üzere hava kirliliğine bağlı çeşitli hastalıklar yaşandığı gözönünde bulundurulduğunda bu kentlerin koronavirüse karşı daha kırılgan olduğu ortada. Zaten Zonguldak kentinin büyükşehir olmamasına rağmen ‘akciğer hastalıklarının sık görüldüğü’ kent olarak karantinaya alınması bunun en önemli kanıtı. 

Filtresiz santrallerin, sağlığı olumsuz yönde etkileyen temel hava kirleticilerden SO2’yi (sülfürdioksit) filtreleme, baca gazı arıtma tesisleri yok. Söz konusu filtresiz santraller 7 yıl boyunca çevre yatırımlarını yerine getirmeyerek havayı kirletmeye devam etti. Sağlık krizi yaşadığımız böyle bir dönemde bu santrallerin bir gün daha çalışmaması gerekiyor.”

SÖZ KONUSU SANTRALLER HANGİLERİ?

1 Ocak 2020’de Çevre yatırımlarını 2019 yılı sonuna kadar tamamlamayan 5 kömürlü termik santral kapatıldı: Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal” ve Zonguldak ÇATES. 1 santralin faaliyetleri kısmen durduruldu: Manisa Soma Termik Santrali. 

Kapatılan santrallerden Kütahya Seyitömer ve Tunçbilek, Sivas Kangal tekrar açılırken, Zonguldak ÇATES’in yeniden açılmak istendiği iddia ediliyor. 

9 kömürlü termik santralin filtresiz olmasına rağmen, Ocak 2021’e kadar “geçici faaliyet belgesi” ile çalışmasına izin verildi.

Çanakkale / ÇAN 18 Mart Termik Santrali

Şırnak / Silopi Termik Santrali

Muğla Yatağan Termik Santrali

Sivas / Kangal Termik Santrali

Ankara / Park Termik Santrali

Muğla / Yeniköy Termik Santrali

Muğla / Kemerköy Termik Santrali

Bursa / Orhaneli Termik Santrali

Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler