Konya, Erzurum, Kayseri... Ihlamur ile 11 yıl

11 yıldır çıkan Ihlamur dergisinin yazı işleri sorumlusu Yusuf Koşar ile konuştuk.

Yayınlanma: 30.08.2019 - 23:24
Abone Ol google-news

Yusuf Koşar

11 yıldır çıkan Ihlamur dergisinin yazı işleri sorumlusu Yusuf Koşar ile konuştuk. Ürünlerinizi [email protected] adresine gönderebilirsiniz.
- Konya, Erzurum, Kayseri… Ihlamur dergisi neler gördü geçirdi?
Ihlamur dergisi yayın hayatına başlayalı 11 yıl oldu. Temmuz ayında 80. sayımızı okurlarımızla buluşturduk. Bu süreçte 10 özel sayı çıkardık. Bine yakın yazarın hikâyeleri, öyküleri, şiirleri yayımlandı. Dergimizin imtiyaz sahibi Hakan Bey’in memuriyeti nedeniyle yayın hayatına Konya’da başlayan dergimiz Erzurum gibi duraklara uğradıktan sonra Kayseri Bünyan’da devam etmektedir. Bu süre içerisinde tek derdimiz edebiyat oldu. Hiçbir siyasi, ideolojik kimliği benimsemedik, hiçbir gruba, oluşuma yakınlık hissetmedik. Bunun yanında kimseye de öncelik vermedik. Yazarın kim olduğuna bakmadan derdi edebiyat olan, nitelikli çalışmaları baş tacı edip yayımladık, yayımlamaya devam ediyoruz.
- Dergide “sadece edebiyat” diyorsunuz, nelere öncelik veriyorsunuz? Şimdilerde dergi sayfaları dışında başka uğraşlarınız da söz konusu…
Önceliğimiz nitelikli edebiyat! Popülizme kaçmadan o an için önemli olanın yerine değerli olanı yapma taraftarıyız. Bir atasözümüz var: Kel ölür sırma saçlı olur; kör ölür badem gözlü olur. Biz bu atasözüne karşı durduk. İnsanlara hak ettiği saygıyı, vefayı sağken göstermeyi prensip edindik; yaşayan edebiyatçılarımıza vefa görevi bilerek dosyalar, özel sayılar hazırladık. Bu minvalde dergimizi kültür sanat dünyamızın “yaşayan” ustalarına açtık. Kasım sayısında edebiyat dergiciliğinin usta ismi ve kültür hayatımızın kilometre taşlarından, “portre” denince akla gelen Fahri Tuna Ağabeyimize özel sayı hazırlamak için de çalışmalara başladık. Ihlamur dergisi olarak bundan sonraki süreç için bir edebiyat dergisi olmaktan çok, edebiyat dünyasına yeni isimler kazandırmak, “Genç Kalemler” gibi “Servet-i Fünun” gibi “Varlık” gibi “Töre” gibi “Hisar” gibi önümüzdeki elli yılın sevilerek okunan romancıları, öykücüleri, şairleri, düşünce insanları Ihlamur dergisi çatısı altında toplansın istiyoruz. Bu sebeple öncelikle Ihlamur dergisi kadrosundaki yazarlarımızın kitaplarını hazırlamak için yayınevi kurma hazırlıkları ve “Ihlamur Kütüphanesi” isimli okuma topluluğumuzun çalışmalarına başladık.
- Anadolu’da yayımlanan bir dergi olarak Ihlamur için ulusal bir dergi diyorsunuz…
Biz Kayseri merkezli ulusal bir dergiyiz. Taşra, merkez ayrımını hiçbir zaman kabul etmedik. Bizim önceliğimiz işimizi iyi yapmaktır. İstanbul’da olmak tabii ki büyük bir avantaj! Yayın dünyasını daha yakından takip edebiliyorsunuz, dağıtım, tanıtım vs. konularda İstanbul’da olmak işinizi kolaylaştırıyor. İstanbul’un bu imkânlarını kullanarak dergi çıkarmak Anadolu’dakilere nispetle kolaydır. Fakat nitelikli iş yaparsanız okur sizi bir şekilde buluyor. Zaten internet ve teknolojik imkânlar artık mekân olgusunu ortadan kaldırdı. Bize yer ayırıp dergimizin sesini duyurduğunuz için çok teşekkür ediyoruz.

Dergilerinizi Nurduran Duman adına Cumhuriyet gazetesinin adresine gönderebilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler