Kontrgerillayı da dinlemişler
Takipsizlikle sonuçlanan Kozmik Oda soruşturmasında sadece askerler değil, Seferberlik Tetkik Kurulu’na bağlı çok sayıda sivil personel de şüpheli olarak dinlenmiş.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan ve takipsizlik kararıyla sonuçlanan Kozmik Oda soruşturmasından çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. 5 yıl 3 ay önce soruşturmayı başlatan isim olan savcı Mustafa Bilgili’nin, Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığı’na bağlı çok sayıda “siyah”, “beyaz”, “gri” ve “turuncu” personeli “şüpheli” sıfatıyla dosyaya dahil ettiği öğrenildi. Savcılık, mahkemeden aldığı kararla “derin devletin kolları” olarak gördüğü Seferberlik Tetkik Kurulu’na bağlı bu sivil personelin telefonlarını dinlemiş, teknik takiple faaliyetlerini izlemiş. Diğer yandan soruşturmaya takipsizlik veren savcılık, bu isimlerden yaklaşık 10’unun isimlerini karara açık açık yazarak deşifre olmalarına neden oldu.
19 Aralık 2009’da Arınç’ın evinin bulunduğu Çukurambar’da iki subay, suikast girişimi iddiasıyla gözaltına alındı. Bir hafta sonra, Savcı Bilgili mahkeme kararıyla subayların evleri ve görev yaptıkları Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığı’ndaki çalışma odalarında arama yaptırdı. Cumhuriyet’in ulaştığı bilgilere göre, bu aramalar sırasında Ankara’da görevli bazı “siyah”, “beyaz”, “gri” ve “turuncu” personelin isimleri çıktı. Savcılık da bu sivil personeli, Arınç’a suikast girişimi olayında görev alabilecekleri iddiasıyla soruşturmaya “şüpheli” olarak kaydetti.
Takip 4 yıl sürdü
Savcı Bilgili, Ocak 2009’da da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hâkimliğinden çok sayıda sivil personelin “iletişimlerinin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi” ile “kamuya açık yerlerdeki faaliyetlerinin teknik araçlar ile izlenmesi, ses ve görüntü kaydı alınması” kararı çıkardı. Bu teknik takip, yaklaşık 4 yıl sürdü. Dosya Mustafa Bilgili’den alındıktan sonra görevlendirilen Savcı Tekin Küçük, soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Ancak takipsizlik kararında adı açık açık yazılan 38 şüpheliden yaklaşık 10’unun siyah-beyaz personel olduğu öğrenildi. Yine dosya kapsamında HTS kayıtları istenen 78 kişi arasında da siyah-beyaz personelden kişilerin bulunduğu iddia edildi. Bu isimlerin içinde, bazı örgütlere sızmış kişilerin dahi bulunduğu öne sürüldü.
Siyah, beyaz, gri ve turuncu personel olarak adlandırılan ve Seferberlik Tetkik Kurulu’na bağlı olan bu sivil birlikler, savaş zamanında halkı örgütlemek ve işgal durumunda düşmana karşı baskın, pusulama gibi görevler için oluşturuldu. Ancak 1952’den beri faaliyette olan bu sivillerin, özellikle 12 Eylül öncesi ve sonrası bazı olaylara karıştığı iddiası gündemden hiç düşmedi.
Sniper’lar izlenmiş
Savcılık, ayrıca şüpheli Erkan Yılmaz Büyükköprü’nün üst aramasında ele geçirilen bir notta Konya’nın Karapınar ilçesinde TSK’ye ait atış poligonunda görevli askerlerin isimleri çıkınca, bu kişileri de şüpheli olarak dosyaya aldı. Keskin nişancı olan bu 10 askerin, Arınç’a suikastta kullanılabileceğinden şüphelenen savcılık, telefon dinleme ve teknik takiple de şüphelileri adım adım takip ettirmiş.
En Çok Okunan Haberler
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- 2 kişiyi öldüren Servet Bozkurt yakalandı!
- AKP'li Tayyar'dan Uras'a: 'Sanki hükümet sözcüsü'