Kolonileştirme, vahşet ve inanç!

Afrika edebiyatının önde gelen isimlerinden Chinua Achebe’nin 1920’lerde İngiliz sömürgesi altında olan Nijerya’da geçen romanı Tanrının Oku, kolonileştirmenin vahşeti üzerine bir kült yapıt. Igbo halkının yaşadığı Umuaro’nun altı köyünün en yüksek mevkiye sahip rahibi Ezeulu'nun hikâyesi.

Kolonileştirme, vahşet ve inanç!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.08.2020 - 22:44

Afrika edebiyatının önde gelen isimlerinden Chinua Achebe’nin romanı Tanrının Oku, kolonileştirmenin vahşeti üzerine bir kült yapıt.

1920’lerde İngiliz sömürgesi altında olan Nijerya’da geçen Tanrının Oku, Igbo halkının yaşadığı Umuaro’nun altı köyünün en yüksek mevkiye sahip rahibi Ezeulu'nun hikâyesi.

Geniş bir ailesi olan Ezeulu, oğullarından birisini “gözü ve kulağı” olması, beyaz adamın dininde olan gelişmelerden haberdar olması için yerel Hıristiyan kilisesine gönderir. İngiliz sömürgeciler Nijerya’nın kültürünü değiştirmeye devam ederken, Ezeulu, köylerin geleneksel yaşam tarzını ve ruhani hayatını korumaya çabalamaktadır.

Erdemleriyle beyaz adam dahil olmak üzere herkes tarafından saygı gösterilen Ezeulu'nun gururu zaman zaman yanlış kararlar almasına, halkın ona olan inancını zaman içinde kaybetmesine neden olur.

Tanrının Oku / Chinua Achebe / Çeviren: Nazan Arıbaş Erbil / İthaki Yayınları / 288 s.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler