Koku endüstrisine yerli bir soluk

Selüz Kimya’nın Silivri’deki 17 bin metrekarelik tesislerinde, 15 bin koku reçetesinden esans üretiliyor. 120 kişilik çalışanın 50’si araştırma geliştirme bölümünde görev yapıyor.

Koku endüstrisine yerli bir soluk
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.06.2017 - 19:56

Lavanta yağını Fransa’dan, portakal yağını Brezilya’dan, kekik ve zahter yağını İspanya’dan alıyoruz. Bu kadar da değil, daha binlerce farklı koku hammaddesi.... Koku sanayi katma değeri yüksek bir sektör. Ayakkabı boyasından kedi kumuna kadar satın aldığımız pek çok üründe bir şekilde esans da bulunuyor. Sadece Türkiye’de bile 140 milyon dolarlık bir Pazar bu. Ve yarıdan çoğu ithalat. Dünyada 25 milyar dolara ulaşan bir sektör. Endemik bitki cenneti olarak bilinen Türkiye ne yazık ki bu sektörü de değerlendiremiyor. Silivri’de ileri teknolojiye sahip fabrikasında koku sanayi için üretim yapan Murat Öztürk ile hem fabrikayı dolaşıyor hem de sohbet ediyoruz. İkinci kuşak Almancı Öztürk. Oflu babası Almanya’ya işçi olarak ilk gidenlerden. Uzun süre İsviçre’nin köklü esans şirketi Luzi AG’de çalışan Murat Öztürk Selüz’ü 10 yıl önce 2 kardeşi ile kurmuş. Çoğu üniversite mezunu, 50’si araştırma geliştirmede toplam 120 kişi çalışıyor.

Tahran’da iki ofisi var

Öztürk 2000’de Türkiye’ye döndüğünde İsviçreli şirketin distribütörlüğünü almış. Selüz Kimya’nın 40 milyon dolar tutarında bir yatırım ile kurulduğunu ekliyor. Fabrikada Avrupa’nın farklı ülkelerinden 6 parfümör de çalışıyor. Parfümörlerin de desteğiyle 1500 civarındaki koku özlerinden yeni esanslar üretiliyor. Avrupa’da 1800’lü yıllarda başlayan bir sektör endüstriyel koku üretimi. Öztürk de “Alacağımız hayli yol var” diyor. Türkiye’de parfümör eğitimi veren bir kurum olmadığı için “Seluz Parfüm Akademisi” kurmuşlar. Kimya fakültelerinden 11 öğrenci seçiyorlar ve akademide 4 yıllık eğitime alıyorlar. Öztürk “Türkiye’nin kendine özgü doğal ham maddelerini ortaya çıkartmalıyız” diyor. Bu yüzden yerel yöneticilerle Karadeniz’in orman gülü, Mersin’in nergisi, Muğla’nın sığla ağacı, Urfa’nın zahteri gibi bitkiler üzerinde çalıştığını belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler