KOBİ’ler için seferberlik
B4G, TÜRKONFED, Visa ve UNDP, 10 aydır altı ilde küçük işletmelere eğitim veriyor.
Ekonominin itici gücü olduğu, ihracat potansiyelleri çok olmasına karşın yeterince yapmadıkları ve işsizliği önlemek konusunda önemli bir rol sahibi oldukları için KOBİ’lere dönük seferberlik düzenlendi. Geçen yıl nisan ayında yola çıkan bir grup, üç yıllık bir zaman diliminde 3 bin civarı KOBİ’ye ulaşarak onlara çeşitli alanlarda, konunun uzmanları tarafından bilgi aktarıyor. Hedefler İçin İş Dünyası Platformu (B4G), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) ortaklaşa yürüttüğü “İşimi Yönetebiliyorum” etkinliği ile 1000 KOBİ’ye ulaşıldı.
B4G Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel ve UNDP Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi, programın geldiği nokta ve hedefleri hakkında verdiği bilgiye göre, KOBİ’ler iki gün süren, kurumsallaşmadan dijital ekonomiye, finansal kaynaklardan ulaşım yollarına kadar birçok konuda uzmanın bilgiler aktardığı bu etkinlikler, yaklaşık 10 aydır altı ilde salonları doldurdu.
POTANSİYEL ARTACAK
B4G’nin KOBİ’lerin kurumsallaşmaları ve doğal afetler gibi durumlarda hayatlarını devam ettirmeleri hedefiyle çalıştığını vurgulayan Ümit Boyner, platformun ilk ve en etkin projesinin “İşimi Yönetebiliyorum” olduğunu söyledi. Boyner, “KOBİ’lerin büyüme ve uluslararası potansiyellerini artırmak için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına destek olmayı hedefliyoruz. Amacımız başarı hikâyeleri yaratmak” dedi. .
Pilot olarak Adana’da başlayan “İşimi Yönetebiliyorum” eğitimlerinin, altı ilde 1000 KOBİ’ye ulaştığını anlatan Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel de hedeflerinin 3 yılda 3 bin KOBİ olduğunu söyledi. Tezel’in verdiği bilgiye göre, projenin eğitim içeriği, araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular doğrultusunda Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyeleri tarafından belirlendi. İki temel noktaya odaklanıldı: finansal disiplini sağlamak ve dijital dünyaya adapte olmak. Tezel, projeye 30 banka ve e-para kuruluşunun da destek verdiğini hatırlattı.
Türkiye’de 3.5 milyon KOBİ olduğuna dikkat çeken TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da projenin ülke ekonomisine katkı yapacağını belirtti. Sağlıklı bir ekonominin KOBİ gerçeği ile mümkün olduğunu anlatan Turan, ülkede 1.5 milyon KOBİ’nin ihracat potansiyeli olduğunu, ancak yalnız 65 binin yaptığını bunlardan da 15 bin KOBİ’nin düzenli olarak ihracat yaptığı, bilgisini verdi. “Bu proje bir KOBİ seferberliği. Bu yıl yeni şehirlere gideceğiz. KOBİ’lerin kapasitelerini artıracağız” diyen Turan, KOBİ’lerin dayanıklılık ve rekabet gücü arttıkça ekonominin daha sağlam hale geleceğini dile getirdi.
YÜZDE 40’I İHRACATÇI
IPSOS tarafından yapılan KOBİ Profili anketi şöyle bir tablo ortaya koyuyor:
4 Yüzde 85’i kayıt tutuyor. Yüzde 91’i bu değerlendirmeleri çalışanlarıyla paylaşmıyor. Yüzde 40’ı düzenli olmasa da ihracat yapıyor, ihracatın cirolarındaki payı yüzde 13.
4 Yüzde 48’inin internetten satışı yok.
En Çok Okunan Haberler
- Köyüne dönmek isteyene 5 gebe düve verilecek
- Barış Atay’dan Özgür Özel'e sert yanıt
- Gaga Bulut'tan skandal pedofili yayını!
- Yatak odasında yakalandı: Kaçarken balkondan düşüp öldü
- Rusya'dan, Bakan Fidan'ın Suriye açıklamalarına yanıt
- Bakan Yerlikaya'dan 'kayyum' açıklaması
- Cemal Enginyurt'tan, Soylu'ya büyük taş
- İstanbul'da AVM yangını: Çok sayıda itfaiye sevk edildi!
- AKP'li üst düzey isimden 'genel af' yanıtı
- Kürsüde Erdoğan'a çok sert 'İsrail' tepkisi