Klitoris hakkında konuşmalıyız
Kadınların zevk almasına yarayan yegâne uzvu klitorisin bilimsel olarak gerçekten keşfedilmesi insanın Ay’a gitmesinden 29 yıl sonraya denk geliyor. Sophia Wallace, Cliteracy adıyla yürüttüğü sanatsal projesinde çok okunan Huffington Post sitesiyle işbirliği başlattı.
Klitoris insanlık tarafından hep yok sayılmış, hor görülmüş, hatta kesilmesi bile normal karşılanmış ve karşılanıyor. Kadınların cinsellikten zevk alması tarih boyunca görmezden gelinmiş. Bir tür kuluçka makinesi yahut erkeklere zevk verme objesi olarak görülen kadının erkeklerle eşit şartlarda cinsellikten zevk almasından söz etmek çok da eski bir şey değil. Bunu kendine dert edinen kavramsal sanatçı Sophia Wallace, Cliteracy adında çok yönlü bir sanatsal proje başlatıyor. Huffington Post geçen hafta Wallace ile işbirliği yaparak klitoris hakkında bir mikro site kuruyor.
Sitede klitorisin tarihinden anatomisine, orgazmla ilgili araştırma ve cinsel eğitime dair bilgiler ve yine Wallace’ın çalışmaları var. Klitorisin neye benzediğini, 2014’te Pierre Foldes üç boyutlu ultrasonunu çekerek buluyor. Tüm vajina duvarını saran iki kollu enteresan bir görüntüsü var. Üstelik hiç de sanıldığı kadar küçük değil. Tam dokuz santimetre!
Klitorisle ilgili en bilinen söz, Freud’a ait: “Klitoral orgazm olan kadın toydur, cinselliğini keşfedememiştir, cinsel olarak olgunlaştığında ise vajinal orgazmı öğrenir. Birleşme ile orgazm olamayan kadın frijittir.” Bilim Freud’u yalanlamakla kalmadı, klitorise gereken saygınlığını da geri kazandırdı. Vajinal orgazmın bir mit olduğuna dair bilimsel çalışmalar bile var.
YALAN ORTAYA ÇIKSIN
Klitorisin sanatta da temsil edilmesi gerektiğini düşünen Sophia Wallace, klitorisle ilgili çalışmaya başladıktan sonra tahmin ettiği gibi, yaptığı işler galeriler tarafından iptal ediliyor, işleri hatta hayatı da tehdit ediliyor. Ancak Cliteracy, internette ve sokakta kendi kitlesini yaratıyor. Wallace’a neden bu projeyi başlattığını sorduğumuzda, öncelikle klitorisin hem söylem hem de görsel olarak yok sayılmasından duyduğu rahatsızlıktan bahsediyor: “Vajina bilim, din, sanat alanlarında bilerek yanlış temsil ediliyordu. Sırf kadınların üremek için bir araç olarak görülmesi ve erkekler için cinsel bir objeden fazlası olmaması için, bilim de, din de, sanat da klitorisi görmezden geldi. Etik kurallarını hiçe sayarak kadınları erkeklerden aşağı göstermeyen bulguları ya sildiler ya yok saydılar. Bu yalanın ortaya çıkarılması gerektiğini düşünüyordum. Klitorisin kendisi bir buz dağı gibi, işleyişi penise benziyor ve tüm memelilerin klitorisi var. Üstelik biçimi çok güzel. Konsept olarak, bedenin inkar edilen bu parçasını sembolik bir görsel dille yeniden yaratmak istedim. Kadın çıplaklığı bu denli her yerde olmasına karşın klitorisin gerçek formunu kimse bilmiyor. Bu ikilik de kadının arzusundan ne kadar korkulduğunu açıklıyor bana göre.”
KILIÇ KINI DEMEK
Projenin ismi clitoris (klitoris) ve literacy (okuryazarlık) sözcüklerinin birleşiminden geliyor. Wallace, klitorise dair yaygın bir cehalet olduğunu söylüyor. Bunun nedenini ise kadınların kendileri ve özellikle cinsellikleri ile ilgili eğitimsiz bırakılmalarına bağlıyor: “Kadınların bedenlerine ilişkin nesnel ve gerçek bilgiye ulaşmalarının önüne geçiliyor. Cehalet, tabu ve utanç kadın bedeni fikrini ele geçiriyor. Dilde bile böyle. Örneğin vajina sözcüğünün Latince anlamı kılıç kını demek. Bu, gerçek anlamda kadın cinsel organlarını, sırf erkek cinsel anatomisini desteklemek için var olan bir şeye indirgiyor. Kadın bedeninin itibarını inkar eden pek çok dilde böyle sözcükler var. Almancada labya (vajina dudağı) için kullanılan sözcük “utanç dudakları” anlamına geliyor. Eminim Türkçede de böyle sözcükler siz de bulabilirsiniz düşünürseniz. Cliteracy, pozitif ve iyimser yeni bir dil öneriyor. Cliteracy’nin 100 Doğal Yasası adını verdiğim projem, klitoris haklarının evrensel bir deklarasyonu. Tüm organlar için utanmadan konuşabiliyorsak, klitoris için de konuşabilmeliyiz.”
EN İYİSİNİ HAK EDİYORUZ
Wallace kadınların cinsellikten zevk almasının hep inkar edildiğini, kadınların sünnet edilmesi yani klitorislerinin kesilmesinin yeterince tepki görmediğini de söylüyor. “Yetişkinler seksi zevk için yapıyorsa o zaman neden nüfusun yarısı zevk alırken diğer yarısına ilgi gösterilmiyor? Bir erkeğin penisinin kesilmesini asla kabul etmeyiz, beden bütünlüğüne zarar geldiğini savunuruz. Peki neden bu kadınlara yapıldığında kimsenin sesi çıkmıyor? Kadınlar tecavüze uğruyor, öldürülüyor, töre cinayetlerine kurban gidiyorlar, ilişkilerinde şiddet görüyorlar. Hayatı boyunca hiç romantik bir aşk yaşamamış bir erkek için üzülürüz ama bir kadının sevgi görmemesini önemsemiyoruz. Neden kadınlara yaşayan mastürbasyon yardımcıları muamelesi yapılsın ki? Ben buna razı değilim, kadınlar daha iyisini hak ediyor” diyor.
Klitoris hakkında yapılmış en göz alıcı çalışma Wallace’ın çalışması, bu kesin. Huffington Post kadar çok okunan bir sitenin bu projeye katkısı da çok önemli. Klitoristen daha çok bahsederek, hakkında utanmadan konuşarak, sözcüğü tereddütsüz, kekelemeden söylemekle yol alabileceğiz, bu bir gerçek.
5 ÖNEMLİ BİLGİ
- Klitoris vajinanın içinde yer almaz.
- Klitorisin yapısı ve büyüklüğü penisle neredeyse aynıdır.
- Klitoriste tahrik olunduğunda şişen bir doku yer alır.
- Penisin iki katı sinir ucuna sahiptir.
- İnsan bedeninde sadece zevk almaya yarayan tek organ klitoristir.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!