Kistik Fibrozis tedavisinde ‘ter testi kiti’ hayati önem taşıyor
Doğumla birlikte ortaya çıkan genetik bir hastalık olan Kistik Fibrozis’in erken tanısı için ter testi büyük önem taşıyor. Ancak hastalıkla mücadele için hayati derecede önemi olan bu testin bir yıldır temin edilemediğinden yapılamadığı belirtiliyor. Kistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KifDer) yaptığı açıklamada; hayati önem taşıyan kitin acilen temini için gerekli çalışmaların hızlandırılması gerektiğini vurguluyor.
Türkiye’de her 3-4 bin bebekten birinde görülen Kistik Fibrozis hastalığınde erken teşhis hayat kurtarıyor. Doğumdan itibaren birçok organı, çoğunlukla akciğer ve sindirim sistemini etkileyerek işlev bozukluğuna yol açan Kistik Fibrozis’in erken teşhisi için ise ‘ter testi’ yapılması gerekiyor. Ancak hayati derecede önemi olan bu test bir yıldır yapılamıyor. Kistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KifDer) hastalığın tedavisi için çok önemli olan ter testinin, test için gerekli kit temin edilemediği için yapılamadığını belirterek, şu açıklamayı yapıyor:
“Ter testi kitinin prosedürdeki aksaklıktan ötürü bulunamıyor. Yaşam süresini kısaltan ve yaşam kalitesini azaltan KF hastalığında erken tanı ve tedavilere erken başlamak büyük önem arz ediyor. Yenidoğan tarama programından pozitif sonuç alan bebeklerimiz, ter testi kiti hastanelerde olmadığı için tanı alıp tedavilerine başlayamıyor. KifDer yönetimi olarak, kitin acilen temin edilebilmesi ve ter testinin hastanelerde tekrar yapılmaya başlanabilmesi için üretici firmayla bakanlık arasındaki sürecin tamamlanmasını bekliyoruz”
Kistik Fibrozis nedir?
Hastalıktan sıklıkla akciğerler, pankreas, karaciğer, bağırsaklar, sinüsler ve üreme organları etkilenir. Hastalığa sebep olan genetik değişiklik nedeni ile KF’li hastalarda vücuttaki bütün salgılar susuz, koyulaşmış ve yoğun kıvamda olup akışkan özelliği kaybolmuştur. Bu nedenle; akciğer, karaciğer, pankreas, barsaklar gibi organların kanallarında salgılar birikerek tıkanmaya, enfeksiyonlara ve hasara neden olmaktadır. Bu süreç hastaların beklenen yaşam sürelerini ve kalitelerini ciddi olarak etkilemektedir. ağlık Bakanlığı’nın vizyoner yaklaşımı ile 2015 yılı başından beri Kistik Fibrozis hastalığı Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamına alınarak tüm yenidoğan bebeklerde taranmaktadır.
|
En Çok Okunan Haberler
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!