KİK toplantısı sona erdi
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi'nin (Türkiye-AB KİK) 25'inci toplantısı sonunda Fransa'ya Türkiye ile yürütülen AB üyelik müzakerelerinde yeni fasılların ivedilikle açılması çağrısında bulunuldu. Toplantı sonucunda kabul edilen ortak bildiride, Türk hükümetine de, hali hazırda kriterlerin uygulanmasını devam ettirmesi tavsiye edildi.
Paris'te dün başlayan KİK toplantısı sona erdi. Toplantı sonucunda kabul edilen ortak bildiride, ''Slovenya dönem başkanlığı döneminde yalnızca iki faslın açılmasından doğan memnuniyetsizlik'' dile getirildi ve ''dönem başkanı Fransa'dan yeni fasılları ivedilikle açması'' çağrısında bulunuldu.
''Avrupa Komisyonu ve Türk hükümetinin müzakerelerle ilgili hususlarda KİK ve Türk sivil toplum kuruluşlarına danışması ve onları sürekli bilgelendirmesi'' çağrısında bulunulan ortak kararda, KİK'in, AB ve Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarına katılım sürecine dair bilgi aktarımı konusunda aktif rol oynayacağı vurgulandı.
Anaysa değişikliği
Ortak bildiride, Türkiye'ye Anayasasını revize etmesi ve bu reform sürecindeki tartışmalar için kesin bir takvim çizelgesi belirlemesi tavsiye edilirken, Anayasa'da temel özgürlüklerin ve vatandaşlık haklarını pekiştirilmesi hususunun açıkça belirtilmesinin önem taşıdığı vurgulandı.
Bildiride, Türk hükümetine, bu reformlara ilişkin sivil toplumla geniş uzlaşma araması tavsiye edildi.
Ortak bildiride KOBİ'lerin ekonominin istikrarı, sosyal gelişme ve işsizliğin önüne geçilerek yeni istihdam yaratılması için oynadığı role vurgu yapıldı.
Türkiye'de şirketlerin yüzde 99'unun KOBİ olarak yorumlandığı ve KOBİ'lerin istihdamın yüzde 77'sini karşıladığı ifade edilen bildiride, bununla birlikte KOBİ'lerin 56'sının ihracat yapamadığı, yüzde 46'sının ise yeterli fona uluşamadığı vurgulandı.
Bildiride, KOBİ'lerin finansman soruna çare bulunması istendi.
Ortak bildirinin işçi sendika haklarıyla ilgili bölümündeyse, Türk hükümeti, Dünya İşçi Örgütü (ILO) sözleşmesine uygun yasal düzenlemeleri daha önce söz vermesini rağmen yerine getirmediği için eleştirilerde bulunuldu.
Bildiride, sağlık ve tüketici haklarıyla ilgili olarak TÜrkiye'nin gerekli düzenlemeleri yapması çağrısında bulunuldu.
TİSK Başkanı Kudatgolibik
Türkiye-AB KİK'in Türkiye Kanadı Eş Başkanı Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, toplantı sonucunda yaptığı açıklamada, mevcut küresel kriz ile birlikte hükümete ekonomik ve sosyal alanda reformları hızlandırma çağrısında bulundu.
Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Yılmaz, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin giderek gelişmesi ve tam üyelik müzakereleri hedefinin, Türkiye'de memurların sendikal haklarının güçlenmesine sağlayacağını söyledi.
Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel ise, bugün kabul edilen ortak bildirini, hükümet için AB ile müzakerelerde ve işçi haklarını geliştirilmesi için önemli bir ''yol haritası'' olmasını umut ettiklerini söyledi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, üyesi bulunduğu konfederasyonun üyelerinin Türk ekonomisini ''temel direği'' teşkil ettiğini belirterek, hükümete esnaf ve sanatkarların sorunlarına daha yakından ilgilenmesi çağrısında bulundu.
KİK bir sonraki toplantısını 25-26 Nisan tarihlerinde İstanbul'da düzenleyecek.
Paris Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantının açılışında dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de bir konuşma yapmıştı.
Toplantıda, ''Sivil Toplum Örgütlerinin Türkiye'nin Katılım Sürecindeki Rolü'', ''AB ve Türkiye'de KOBİ'lerin Finansmana Erişimi'' ve ''AB ve Türkiye'de Tüketici ve Sağlık Politikaları'' konuları ele alındı.
Karma bir yapıya sahip olan komite, Türkiye ve AB kanadından, işçi, işveren ve diğer menfaat gruplarını temsil eden 18'er üyeden oluşuyor. Ayrıca biri Türkiye kanadından ve diğeri de AB kanadından seçilen iki eş başkanı bulunan Komite, Brüksel ve Türkiye'de olmak üzere, yılda iki olağan toplantı yapıyor.
Türkiye–AB KİK, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin temelini oluşturan 1963 Ankara Antlaşması'nın; taraflar arasındaki işbirliği ve temasların kolaylaştırılmasını, AB ile geliştirilecek diyaloğun Türkiye'deki muhataplarının kurumsallaştırılmasını ve bu çerçevede bir yapılanmaya gidilmesini öngören 27. maddesine istinaden 16 Kasım 1995 tarihinde oluşturulmuştu.
Türkiye-AB KİK'in Türkiye Kanadı Eş Başkanlığı görevini, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla iki yıl sürecek yeni dönem için TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik devralmıştı. Komitenin AB Kanadı Eş Başkanlığı görevini ise, yine aynı dönem için Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi İşçi Grubu üyesi Sandy Boyle yürütüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!