Kiev silaha sarıldı

Kırım'ın ardından Ukrayna'da yüksek tansiyon! Ülkenin doğusunda silahlanan Rus yanlılarına yönelik operasyonda ilk can kaybı haberi geldi. Her iki taraftan da birer kayıp var.

Kiev silaha sarıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.04.2014 - 18:30

Doğu Ukrayna’da kamu binalarını ele geçiren ve federal yapı için gösteri yapan Rusya yanlısı gruplara Kiev yönetimi müdahalede bulundu. Harkov, Donetsk ve Slavyansk kentlerindeki olaylarda en az 2 kişi yaşamını yitirdi, onlarca yaralı var.

Ukrayna Güvenlik Servisi SBU ve özel askeri birlikler kamu binalarnıı ele geçirmek ve izinsiz gösterileri sona erdirmek için sabah saatlerinden itibaren operasyona başladı. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov Slavyansk kentindeki olaylarda 1 SBU görevlisinin öldüğünü, karşı taraftan da kayıpların olduğunu belirtti.

Avakov operasyona tüm güvenlik birimlerinin katıldığını, Rusya yanlısı silahlı grupların sivil halkı siper olarak kullanmaya başladığını, çok temkinli harkeet ettiklerini, havadan helikopter desteği de aldıklarını belirtti. Avakov sivil halktan olayların yaşandığı bölgelerden uzak durmalarını istedi.

Harkov’da federasyon isteyen ve Ukrayna yanlısı grupların yaptıkları gösterilerde de çatışma oldu. Harkov Vali Yardımcısı Svetlena Harbunova-Ruban Interfax’a verdiği bilgide, yaralanan 10 kişinin hastaneye kaldırıldığını, ancak durumlarının iyi olduğunu belirtti.


NATO'DAN AÇIKLAMA GELDİ

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna'nın doğusunda gerilimin daha da tırmanmasından son derece endişeli olduğunu ifade etti.

Rasmussen, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Kırım'ın "yasa dışı ve gayrimeşru şekilde ele geçirilişinde" Rus birliklerince giyilen türden rütbe işaretlerinin olmadığı üniformalar giyen, özel Rus silahlarıyla donanmış insanların yeniden ortaya çıkmasının vahim bir gelişme olduğunu belirtti.

Rusya yanlısı ayrılıkçıların, egemen bir devlet olan Ukrayna'yı istikrarsızlaştırma amacıyla planlı bir şiddet kampanyası yürüttüklerini gördüklerini kaydeden Rasmussen, Rusya'ya, özel güçler de dahil olmak üzere Ukrayna sınırındaki güçlerini çekme çağrısı yaptı.

Rasmussen, "Herhangi bir bahaneyle daha fazla Rus askeri girişimi, sadece Rusya'nın uluslararası izolasyonunu derinleştirecektir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon