KHK ile ihraç edilen Arif öğretmenin muhbirle mücadelesi... Tavşan etiyle mezhep testi yapıldı
İhraç edildikten sonra depresyona giren, borçlanan, sendika yardımı ve yeşil kartla yaşamaya çalışan öğretmen Arif Akkuş, kendisini ihbar eden okul müdürleri ve komisyon üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
32 yaşındaki Arif Akkuş, Zeytinburnu’ndaki Trisad Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde matematik öğretmeniydi. 7 Şubat’ta, KHK ile kamu görevinden çıkarıldı. Akkuş, hakkındaki asılsız ihbarlar nedeniyle mesleğinden uzaklaştırıldığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı ve okul müdürleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Akkuş’un avukatı Metin İriz, resmi makamların yanında, çok sayıda muhbir vatandaşın BİMER ve CİMER’e asılsız ihbarda bulunduğunu belirterek, “Sosyal medya hesaplarına bakıp insanlara iftira atmak furya haline geldi. Asılsız ihbarlara ve iftiracılara karşı hukuki süreci başlatmak gerekiyordu. Devlet Memurları Kanunu’nun 25. Maddesi hiç uygulanmıyor. Uygulansa, kasıtlı ve asılsız ihbarlara dava açılsa, bunların önü kesilir” diyor.
Bodrumda bir yıl
Akkuş’un ihracına neden olan süreç Çankırı’daki ilk görev yerine uzanıyor. Akkuş, 92 puanla atandığı Yapraklı ilçesinde yaşadığı sıkıntıları şöyle anlatıyor: “İki bin nüfuslu, İç Anadolu’nun kuzeydoğusunda kalan bir yer. Babamla gittik. Bir dolmuşa bindik, adama ‘Günaydın’ dedik. Adam, ‘Siz Batılısınız galiba burada selamün aleyküm denir’ dedi. Her neyse okula gittik. Lojmanlarda yer yoktu. Bodrum katında ancak yer buldum. Bir sene orada yaşadım... Mesleğe başlayınca Eğitim-Sen’e üye oldum. Çankırı’da sendikalı 25 kişiydik. İlçedeki tek sendikalı bendim. Temsilcimizle Ankara’daki barış mitingine gittik. Saldırının ardından sendikanın iş bırakma eylemine katılınca okul müdürünün odasına çağrıldım. Müdürün ithamlarına karşı, sendikal faaliyetimin yasal olduğunu anlattım. O da ‘biz gereken yerlere bildiririz’ dedi. Facebook paylaşımlarımdan söz etti, sonra da sendika iş bırakma kararını istedi... Yapraklı’da iyice bunalmış ve psikolojik yardım almaya başlamıştım. Okulda bir çalışma yapmak istiyorum ‘yok’ deniyor. Cuma namazına gidenler ‘müdür bey Arif Hoca da gider’ diyor. Baskıyı, ötekileştirmeyi hep hissettim. Hizmetli, ‘tavşan yer misin hocam?’ diye mezhep sorgusu yapıyor. Böyle böyle hizmet süresi olarak 3-5 yıl geçti...”
Akkuş, 27 Haziran 2016’da Zeytinburnu Trisad’a tayin oldu. Yapraklı’daki baskı ise peşini bırakmadı. Arkasından yapılan bir toplantıda, kaymakamın “Var mı sosyal medya paylaşımları sıkıntılı olan hocamız” sorusu üzerine, “Vardı, Arif Akkuş diye bir hocamız ama gitti” denildiği kulağına geldi.
Akkuş, ihraç edilen sendikalı arkadaşlarıyla birlikte birçok eyleme katılarak işini istedi.
Artık yeşil kartlı
Akkuş, ihraç edildiğini uzun süre ailesine söyleyemedi. Kredi borçlarını ödemekte zorlandı. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları psikiyatri bölümünde, depresyon teşhisi kondu. “Annem, ‘Neden’ diye sordu. ‘Eğitim- Sen’li olmak dışında bir şeyim olmadı’ dedim. Bize anayasada ifadesini bulan fikir ve vicdan hürriyetine aykırı davranıldı. Hiçbir yerde çalışamadım. Hayatımı idame ettirecek ücreti sağlayamadım. KHK’li olunca her kapı yüzüme kapandı. Sendika yardımı ve yeşil kart sağlık güvencesi ile yaşıyorum. Matematik öğretmeniyim. Hiçbir zaman iddia edildiği gibi terörle iltisaklı olmadım. Sadece farklı düşündüğüm için ihraç edildiğimi düşünüyorum” diyor.
Doğu Bloku hastalığı...
Akkuş’un avukatı İriz, Yapraklı’daki iki okul müdürü, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çankırı’da İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde oluşturulan ihraçlarla ilgili komisyonun üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Çankırı Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe veren İriz, “Arif Akkuş, okul müdürlüğünden başlayan ve komisyon üyelerinin iftira niteliğindeki bildirimleri ile devlet memurluğundan ihraç edilmiştir” dedi.
Müvekkilinin, mahkeme kararı olmadan, terör örgütü üyesi olarak damgalandığını, FETÖ’cü olarak nitelendiğini vurgulayan İriz, AİHM kararlarından örnekler vererek devam etti: “Müşteki, daha sonra depresyon episod tanısı ile tedavi görmüştür. Doktoru, bu rahatsızlığın, Doğu Bloku ülkelerinde arınma dönemi olarak nitelenen memuriyetten çıkarılan kamu görevlilerinde görülen rahatsızlık olduğunu söylemiştir. Herhangi bir işe girmesi halinde SGK tarafından verilen gizli bir kodla takibi yapılacağı öğrenilmiştir.”
İhbar süreci İriz’in dilekçesine göre ihraç süreci şöyle gelişti: Milli Eğitim Bakanlığı, 27 Nisan 2016’da, okul müdürlerinden “terör örgütlerine iltihak, iltisak veya irtibatı değerlendirilen personelin Tablo 2’ye işlenerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İnsan Kaynakları Disiplin Bölümüne” bildirilmesini istedi. Okul idarecilerinin uyarıldığı son yazı 8 Eylül 2016’da gönderildi. Okul müdürü, Akkuş’un adını, “PKKPYD- YPG gibi Bölücü Terör örgütleriyle iltihak, iltisak veya irtibatı olduğu değerlendirdiği kişi olarak” Yapraklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdi. İlçe Milli Eğitim’de oluşturulan komisyon, ilçe genelinde “ihraç” edilecek olanların listesini, Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdi. İl Milli Eğitim’deki komisyon ise il genelinde “ihraç” edilecek olanların listesini bakanlığa gönderdi. |
En Çok Okunan Haberler
- 'Akşener'in görevi kesinleşti' iddiası
- 'Müjde'ler belli oldu!
- Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat'a gözaltı!
- İmamoğlu'ndan flaş 'Akpolat' açıklaması
- Bakandan asgari ücret ara zam mesajı!
- Gözaltındaki Başkan Akpolat'tan ilk açıklama
- Erdoğan'ın çağırdığı CHP'li başkan ortaya çıktı
- Özel'den gözaltı sonrası ilk açıklama
- Köprü ve otoyol geçiş fiyatlarına zam!
- Avukat kadın, 12. katın balkonunda intihara kalkıştı!