KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik: Kamuda liyakat iktidar eliyle kaldırıldı

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi’nin 11. olağan kongresi yapıldı. Kongreye katılan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’de işsizlik, güvencesiz çalışma, intiharlar, yoksulluk, haksız ve hukuksuz şekilde işten atmalar ve ihraçlara karşı KESK ve bileşenleri olarak yılmadan, bıkmadan, usanmadan mücadele verdiklerini, vermeye devam edeceklerini açıkladı. Bozgeyik, aynı zamanda savaşa karşı barışı savunmaya da devam ettiklerini vurguladı. Tek Liste ile yapılan genel kurulda şube eş başkanlığına Ömer Parlakçı seçildi.

Yayınlanma: 01.03.2020 - 16:52
KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik: Kamuda liyakat iktidar eliyle kaldırıldı
Abone Ol google-news

Gaziantep’te bir restoranda yapılan Eğitim Sen Şubesi genel kurulunun divan başkanlığını Av. Bülent Duran, katip üyeliklerini ise Umut Baran ve İHD Şube Başkanı Salman Yergin yaptı. Kongreye Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici, SES Şube Eşbaşkanı Eylem Salar, ise Gaziantep’te KESK’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileriyle CHP, HDP, EMEP, Yeşil Sol, Sol Parti, İHD, Özgür Düşünce Derneği, DİSK Genel, İş, DİSK Tekstil gibi siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin başkan ve yöneticileri konuk olarak katıldı.

KESK Eşgenel Başkanı Mehmet Bozgeyik, savaşa, çatışmaya, soy kırımına, sivil ölümlerine karşı imza veren bilim insanı akademisyenlerin görevden alınarak ihraç edilmelerine yönelik cezalandırmanın hukuki hiçbir dayanağı olmadığını söyledi. İktidarın baskıcı politikalarına dikkat çeken Bozgeyik açıklamasına şöyle devam etti;

“Üniversiteler iktidar ilişkilerini eleştirel ve muhalif görülen akademisyenler üzerinde baskı ve denetim aracı olarak kullanmıştır. Her alanda olduğu gibi, akademide de liyakat ilkesi iktidar eliyle ortadan kaldırılmış, siyasi kadrolaşma artmış, üniversitelere ayrılan kaynaklar kayırmacı, verimsiz ve savurgan biçimde kullanılmıştır. OHAL, KHK’ler ile çok sayıda akademisyenin çalıştıkları üniversitelerden tasfiye edilmesi, yükseköğretimin niteliğine ciddi darbe olmuştur. Bilim insanlarının insan-toplum-doğa yararına çalışmalar yapması ve bunu toplumla paylaşmaları her fırsatta engellenmekte; üniversiteler, üniversite olmaktan giderek uzaklaştırılmaktadır.”

Kongrenin açılış konuşmasını yapan mevcut şube başkanı Ali Ersönmez görev sürelerini tamamladıklarını ancak mücadeleye devam edeceklerini belirterek, kongrenin emek, demokrasi, barış için KHK’larla işinden ve ekmeğinden sürgün edilen, açığa alınan, cezalandırılan eğitim ve bilim emekçilerinin başkaldırısı olduğuna dikkat çekti.

KESK’in varlığı hukukun, adaletin, insanca yaşamın güvencesi olduğunu ileri süren Ersönmez, “KESK, eğitim ve bilim emekçilerinin, kamu emekçilerinin, işçilerin, bilim insanlarının, haksız-hukuksuz şekilde KHK’larla ihraç edilenlerin sesi olmaya devam edecektir. “Hak verilmez alınır” şiarı üzerine kurulan mücadele bilincimiz, gerçeğimiz ve direnişimiz zor koşullarda sürmektedir. Eğitim Sen, bütün zorluk ve engellemelere rağmen ayrım yapmaksızın bütün eğitim ve bilim emekçilerinin sesi, taleplerinin takipçisi olmayı sürdürmeye devam edecektir. İçinde bulunduğumuz dönemde, mücadelemizi iş yerlerimizden başlayarak örgütlemek ve güçlendirmek hedefiyle çalışan tüm mücadele arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, şube genel kurullarımızda görev alacak bütün arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz” dedi.

“İyiki Türkiye’nin aydınlık yüzü Eğitim Sen var” diyen Ali Ersönmez, “İyi ki, insanlığın, doğanın, eşitliğin, özgürlüğün, kamu emekçilerinin sesi KESK var. Son beş yıldır, sendikalarımıza, örgütlenme hakkımıza, emeğimize, işimize, demokratik haklarımıza, geleceğimize kelepçe vurulmak istendi. Ama yine de pes etmedik” diye ifade etti.

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Sara Alagöz, kadın çalışanların haklarına değinirken, kadınların iş yükünün arttığına vurgu yaptı. Aynı zamanda Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve katliamların bu dönemde çok fazla olduğuna işaret eden Alagöz, kadınların bu hukuksuzluğa karşı birlikte mücadeleyi büyüterek, karşı koymayı sürdüreceklerini ifade etti.

Öte yanda tek liste halinde gidilen kongrede şube yönetimi şu isimlerden oluştu;

Ömer Parlakçı (Eşbşk), Abdullah Damar, Enes Canbeyli, Can Taylan Toprak, Elif Söyleyici (Eşbşk), Gül Fidan Özpolat ve Mesut Ulutaş.

Denetim kurulu; İrfan Okur, Sara Alagöz, Mükremin Oktay.

Disiplin kurulu; Nigar Topaç, Çetin Yaylacık ve Sibel Doğan.





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler