Kayıtlara karartma
Log kayıtları hem Ramazan Akyürek döneminde hem de Ömer Altıparmak döneminde silinmiş.
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın bilgisayarlarının log kayıtlarının (kullanıcı işlem kaydı) Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak döneminde 2 kez silindiği ortaya çıktı. Kullanıcı kayıt işlemlerinin kaydının silinmesiyle, yetkisini kötüye kullanan veya suç işleyen görevlileri tespit etmede en önemli delilin de karartıldığı belirtildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde bazı birimlere yapılan operasyon sonucu gözaltına alınan ve 31’i tutuklanan 114 polis hakkında “casusluk ve usulsüz dinleme” iddialarıyla ilgili soruşturma dosyasında Polis Başmüfettişi Selim Kutkan ve Mülkiye Başmüfettişi Turgay Alpman’ın hazırladığı tevdi (idari soruşturma) raporu da yer alıyor. Tevdi raporunda İstihbarat Daire Başkanlığı’nın bilgisayarlarının log kayıtlarının 2009-2013 yılları arasında 2 kez silindiği bilgisi yer aldı. Raporda, 2011 yılında hayatını kaybeden gazeteci Behiç Kılıç hakkında 26 Haziran 2008 ve 18 Haziran 2009 tarihleri arasında Ergenekon kapsamında iletişime müdahale edildiği kaydedilerek, diğer şahıslarla ilgili herhangi bir işlemin yapıldığına dair bilgi ve belgeye rastlanılmadığı anlatıldı.
Öte yandan tevdi raporunda Mülkiye Müfettişleri Rıdvan Aydın ve Anıl Cengiz Özgün ile Polis Başmüfettişleri Mehmet Tomruk ve Zafer Akkaş tarafından hazırlanan 16 Nisan 2014 tarihli eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in de aralarında olduğu 16 görevliye ilişkin ön inceleme raporu da yer aldı. İstihbarat Daire Başkanlığı’nın “Kullanıcı Kontrol İşlemleri” konulu onayında, İstihbarat Daire Başkanlığı Merkez ve Taşra Biirmleri Kuruluş-Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde kullanıcı işlem bilgilerinin ne kadar süre ile nerede muhafaza edileceği, bütünlüğü, erişilebilirliği ve gizliliği ile ilgili hususlar konusunda detaylı bilgiler bulunmadığı belirtildi. Yönetmelikte sadece “kullanıcı işlem bilgilerini (log) almak” şeklinde bir maddenin geçtiği uygulama ve sistemlerle ilgili logların detaylı ve kapsamlı bir düzenlemenin olmadığı da vurgulandı. İstihbarat hizmetlerinde bilgi toplama ve haber alma faaliyetlerinin usul ve yöntemlerin gizli kalması ve deşifre olmamasının esas olduğunun altı çizilerek, her geçen gün sistematik bir şekilde artan projelerin, log kayıtlarının mevzuat ve kurumsal uygulamalar çerçevesinde 1 yılın sonunda imha edilmesinin uygun görüldüğü kaydedildi.
Görevden ayrılmadan önce...
Söz konusu onay yazısının altında Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in imzasının bulunduğunun belirtildiği raporda, onaydan bir gün önce 10 Ekim 2009’da log kayıtlarının imha edildiği ve 6 gün sonra da Akyürek’in başkanlık görevinden ayrıldığı anlatıldı. Görevden ayrılmasından 6 gün önce başkanlıktaki projelere ait log kayıtlarını imha ettirdiği belirtilerek, “Böylece yetki aşımı yapılarak İçişleri Bakanı tarafından onaylanan yönetmeliğin en önemli maddelerinden birinin teknik ve hukuki bir temele dayanmaksızın genel bir yorum yapılarak fiili olarak değiştirildiği, yetkisini kötüye kullanan veya suç işleyen görevlileri tespit etmede en önemli delil olan log verilerin imha edildiği” ifade edildi.
Raporda, 10 Ekim 2009, 1 Ocak 2010 ve 3 Ocak 2011 tarihli “log kayıtları imha tutanakları” ile log verilerinin yönetmelikte yer alan “süresiz olarak muhafaza edilmesini öngören” hükme rağmen imha edildiği kaydedildi. İçişleri Bakanlığı’nın 4 Mart 2014 tarihli onayıyla muhafaza edilmesi gereken log kayıtlarını hukuka aykırı olarak imha eden dönemin İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek ve diğer yetkililer hakkında disiplin soruşturması yapılması belirtildi. Log verilerinin boyutlarının düşük olduğu silinmeksizin kolaylıkla yedek olarak muhafaza edilebileceğinin açık olduğu vurgulandı. Hakkında disiplin soruşturması yapılanların beyanlarında teknik kapasite ile ilgili ileri sürdükleri gerekçelerin mevcut verilere uygun olmadığı kaydedilerek, sıradan bir bilgisayarın hafızasında dahi muhafaza edilebileceğinin altı çizildi.
Tavşanoğlu tahrik etmiş!
Raporda Cumhuriyet Gazetesi yazarı Leyla Tavşanoğlu’nun 15 Mart 2009 - 15 Ekim 2009 tarihleri arasında Ergenekon kapsamında “Leyla Başak” kod adıyla dinlendiği kaydedildi. Sistemdeki kayıtların silindiği dönemde İstihbarat Daire Başkanı olan Ömer Altıparmak 27 Nisan 2014’te “usulsüz dinleme” iddiasıyla açığa alınmıştı.
Müfettiş raporunda yer alan bilgilere göre, Tavşanoğlu’nun dinlemesine gerekçe olarak ise şu gösterildi: “Kamuoyunun tanıdığı sosyal ve siyasal tabana sahip grup ve hareketlerin önde gelen isimleri ile kanaat önderlerini veya bir kısım kamu görevlileri ile devlet büyüklerini ve bürokratları, provokatif saldırı ya da şiddet eylemlerinin hedefi duruma getirebilecek mahiyette, güven duygusunu zedeleyici, kitleleri yönlendirici, teşvik ve tahrik içerikli görüş ve endişelerini, toplumun her kademesinde dillendirmek.”
En Çok Okunan Haberler
- Hayatını kaybetti!
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- Futbolda pis kokular yükseliyor
- AKP'den kayyum için ilk açıklama