Katliamdan kurtulduklarına pişman ettiler

Soma katliamından sağ kurtulan madenciler, yaşamını yitiren 301 arkadaşıının aileleri için başlatılan ve işçi olarak çalıştıkları konut inşaatından kovuldu.

Katliamdan kurtulduklarına pişman ettiler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.10.2015 - 10:40

Soma katliamından sağ kurtulan madenciler, yaşamını yitiren arkadaşlarının aileleri için başlatılan ve işçi olarak çalıştıkları konut inşaatından kovuldu. Doğuş Grubu’nun Ege İnşaat taşeronluğunda sürdürdüğü inşaattan “tazminatsız” uzaklaştırılan işçiler, faciadan sonra yaşadıkları psikolojik yıkımın giderilmesi amacıyla doktorlar tarafından verilen ilaçları kullandıkları gerekçesiyle madenlerde de çalıştırılmıyor.

Soma’daki iş cinayetinde yaşamını yitiren madencilerin hesabı adalet önünde sorulmaya çalışılırken, sağ kurtulanlar neredeyse buna pişman ediliyor. Somalı işçiler, faciadan sonra maden kapanınca ilk olarak işlerinden oldular. Tazminatları uzun süre ödenmedi. Ardından sendikalarının da gazabına uğrayarak, 24 ay taksitle ödenmesi kararlaştırıldı. Hükümet tarafından verilen sözlerin büyük bölümü tutulmadı. Bu sürede haklarını almak için mücadele edenler bir bir tespit edildi. Başta madenler olmak üzere bölgedeki şirketlerde çalışmaları engellendi.

Şimdi de 301 arkadaşlarını kaybettikleri iş cinayetinin ardından psikolojik travma geçiren madencilerin bu süre içinde tedavi amaçlı ilaç aldıkları ileri sürülerek maden şirketlerinin kapısından çevrildiği ortaya çıktı. Yaşadıkları sarsıntıyı atlatmak için psikolog ve psikiyatristlerin denetiminde ilaç kullanan madenciler, bunun işe alınmama gerekçesi olarak kendilerine bildirilmesiyle yeni bir travmayla karşılaştı.

İNŞAATTAN KOVULDULAR

Soma faciasından sağ kurtulanların yaşadıkları bununla da sınırlı kalmadı. Faciadan sonra Doğuş Grubu’nun acılı ailelere söz verdiği 301 konutun inşaatında çalışan yaklaşık 90 işçi, kapı önüne konuldu. İşten çıkarılan işçilerin tazminat haklarına sayılı günler kala çalışmasına son verildiği öğrenildi. Daha da “mimlenmemek için” adının yazılmasını istemeyen Somalı bir madenci, başına gelenleri şöyle aktardı:

“Eynez’deki maden faciasından sağ olarak kurtuldum. Yaşadığım şoku uzun süre atlatamadım. Tedavinin ardından, çalıştığımız ocak kapatıldığı için diğer madenlere gittim. Burada, tedavi döneminde kullandığım ilaçlar nedeniyle işe alınmayacağım söylendi. Ben de Balıkesir’e gidip yaklaşık 3 ay çalıştım. Ama ailemden uzak kalmamak için Soma’ya döndüm. Bu arada Doğuş Grubu’nun ölen arkadaşlarımızın ailelerine söz verdiği 301 konutun inşaatı başladı. Doğuş’un taşeronluğunu yapan Ege İnşaat firmasına girdim, demirci olarak işe başladım. Ben yaklaşık 3 ay çalışabildim. 90 arkadaşımızın çıkışı verildi. Bize de hiçbir yazılı açıklama yapılmadı. Sorduğumuzda Doğuş’un Ege İnşaat’la sözleşmesini feshettiğini sözlü olarak söylediler. Alacaklarımızı sorduk. Verilmeyeceğini söylüyorlar. Soma’da hayat çok zorlaştı.”

Madende yakınlarını yitiren ailelerin yanı sıra işçilerin de avukatlığını yapan Can Atalay, “Soma’daki katliamdan ölmeden çıkanlar, ‘Suçumuz sağ kalmak mıydı?’ diye feryat ediyor. İlaç kullandıkları gerekçesiyle madenden çıkarılıyorlar. 301 arkadaşlarının öldüğü katliamı bir anda unutmalarını bekliyorlar. Şimdi de keyfi biçimde işten çıkarılıyorlar. Soma’daki işçilerin ve ailelerin sabrını çok zorluyorlar” diye konuştu.

ORMANDAN ÇIKARILDI

Maden faciasının ardından yakınlarını yitirenlere verilen sözlerden biri de konut gereksinimlerinin karşılanmasıydı. Bunun için Doğuş Grubu’nca çalışma başlatıldı. Önce arazi bulundu. Ancak orman alanında kaldığı için bu vasfının kaldırılması gerekiyordu. İlçe belediyesinin girişimiyle bu “sorun” giderildi. Ardından Turgutalp bölgesindeki TOKİ konutlarının yakınındaki alan şirkete teslim edildi. Grup tarafından söz verilen 301 konutluk projeye başlandı. 49 bin metrekarelik inşaat alanına sahip proje konutların yanı sıra bir ilköğretim okulu, bir cami, bir sağlık ocağını kapsıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler