Karaman asitle yıkanacak
Konya-Karapınar ve Karaman- Akçaşehir havzasında 1 milyar 832 milyon ton linyit rezervini çıkarmak için 3 alana maden ruhsatı verildi. Bugüne dek termik santral için resmi girişim olmadı ama halk diken üstünde. Uzmanlar “Termik santral kurulduğunda kanser artacak, bölge asitle yıkanacak” diyor.
Türkiye’nin küresel iklim değişikliğine karşı kuraklığa dayanıklı tohumlar için gen havuzu olan tahıl ambarımız Konya ve Karaman, kömürlü termik santral tehdidi altında. Konya-Karapınar ve Karaman-Akçaşehir havzasında 1 milyar 832 milyon ton linyit rezervini çıkarmak için 3 alana maden ruhsatı verildi bile. Bugüne dek termik santral için resmi bir girişim olmadı ama bölge halkı diken üzerinde. Uzmanlar bölgenin tarımını bitirecek, insan sağlığını bozacak termik santrala karşı “Termik santral kurulduğunda kanser vakaları çoğalacak, bölge asitle yıkanacak, yeraltı suları bitecek, obruklar artacak” uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre burada bulunan linyitin kalitesi de odun kadar bile değil. Karaman linyitinin gerçekten linyit olabilmesi için 1 milyon yıla ihtiyaç var.
TEMA Vakfı’nın bileşenleri arasında bulunduğu Karaman Çevre Gönüllüleri Hareketi (KAÇEG), Afşin Elbistan’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük termik santralı olması planlanan projeye karşı harekete geçti. Yakın zaman güneş enerjisi teşvik bölgesi ilan edilen Karaman’da termik santral istemeyen KAÇEG, 25 Aralık Perşembe günü Karaman Yunus Emre Kültür Merkezi’nde “Kömür mü ömür mü” temalı bilgilendirme toplantısı düzenledi. Karamanlılara termik santralın bölgeye etkilerini anlatan İTÜ Metalurji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Duman, bulunan kömürün ısıl değerinin 1.375 kilo kalori olduğunu belirterek “Kuru bir odunu yaktığınızda bile 3 bin kalori ısı alırsınız. Buradaki linyitin linyit olması için 1 milyon yıl gerek” tespiti yaptı. Duman, 1 milyar 832 milyon tonluk rezervi çıkarmak için 22 milyon ton toprak ve hafriyat kazısı yapılacağını belirtti. Hafriyatın binde biri tozlaşsa bile 30 yılda 22 milyon ton, yılda 700 bin ton tozun açığa çıkacağını ifade eden Duman, “Bu toz Orta Anadolu’dan Toroslar’a kadar her yere yayılacak. Bütün bunlar daha ocak açılmadan kazı sırasında olacak” dedi. Karaman’daki linyitin içinde civa ve arsenikin de bulunduğu uçucu maddelerin oranının yüzde 24 olduğunu vurgulayan Duman “Bu oran çok yüksek. Civa ve arsenik kanser yapıyor. Eğer çevreyi yok etmek istiyorsanız civa ve arseniği tuzlukla toprağa serpmeniz yeter ” diye konuştu. Duman, santral çalışmaya başladığında kömürün içindeki yüzde 2.78 oranındaki kükürtün sülfirik asit olarak bacadan atmosfere yayılacağını, bütün bölgenin adeta asitle yıkanacağını söyledi. Duman, kurulacak termik santralı soğutmak için yılda en az 1.43 milyar metreküp suya ihtiyaç olduğunu kaydederek “Bunun kaynağı da yeraltı suları olacak. 8 bin 800 yeraltı suyu kuyusunun sürekli çalışması gerek. 30 yıl boyunca Karaman- Ereğli-Karapınar arasındaki tüm yeraltı suyu çekilecek. Buna bağlı olarak bölgede zaten büyük sorun olan obruk çökmeleri sıklaşacak” dedi.
Üç başvuru
Jeoloji Mühendisi Tahir Öngür, 2013 ortalarında Ege Makine ve Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 3 saha için ÇED başvurusu yapıldığını ifade ederek başvuruların yapıldığı gün raporların verildiğini belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- 'Ev hapsi' kararının ardından ilk kez konuştu
- 190 milyon dolarlık dev rövanşta kazanan belli oldu!
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!
- Mide küçültme ameliyatına girdi, doktorlar şoke oldu
- İnternetten alışverişi etkileyecek karar!