‘Kanun teklifinin geri alınması söz konusu değil’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

‘Kanun teklifinin geri alınması söz konusu değil’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.01.2014 - 19:12

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın açıklamasının satır başlıkları;

Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Arınç, HSYK tartışmaları hakkında, “Anayasayı değiştirmiyoruz, sadece HYSK içindeki bazı maddeleri değiştiriyoruz” yorumunda bulundu. Arınç, HSYK üzerinde yaşanan kavgalarının son bulması gerektiğini belirtirken, öne sürülen kanun teklifinin geri alınmasının söz konusu olmadığını söyledi.  Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısında, 12 Eylül 2010 referandumuyla Anayasa’ya giren ve ordu komutanlarına görevleriyle ilgili suçlardan soruşturma açılmasını kanun tasarısı haline getirdiklerini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "12 Eylül 2010 referandumuyla Anayasa'ya giren bir konuyu biraz da gecikmeli olarak yasa haline getiriyoruz. O da Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarıyla ilgili, Jandarma Genel Komutanının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı soruşturma usulü düzenleniyor. Bildiğiniz gibi bu kişilerin yargılanmasına gerek duyulması halinde Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesine gönderilmesi daha önce 12 Eylül 2010 refearandumuyla kararlaştırılmıştı. Şimdi bunun uygulama kanununu getirmiş bulunuyoruz. Tasarı imzalandı ve TBMM'ye gönderilecek" dedi.     

‘ANAYASAYA AYKIRILIK TARTIŞMASI SONA ERMELİ’

Arınç, sorulan bir soru üzerine mecliste çıkan kavgalar konusunda CHP’yi eleştirirken, ‘Anayasayı değiştirmediklerini, aykırılık konusunun zaten incelendiğini ve teklifin geri çekilmeyeceğini’ söyledi. 

Arınç,HSYK ile ilgili hususları içeren bir kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülüyor. Teklif, bir kısım milletvekilinin teklifiyle görüşülmeye başlanmıştı ve her kanun teklifi gibi görüşülmektedir. Görüntülerden bazı kavga ve tartışmaların yaşandığını gördüm. Bunları tahlil ederek isim isim olarak şu haklıydı, haksızdı diyemem. Bu tür görüntüler TBMM’de ilk kez yaşanmıyor. Bazıları elinde ne varsa nu fırlatıyor, bazıları uçan ekmek atıyor. TBMM’deki hiçbir milletvekiline bu davranışlar yakışmıyor. Kim ne yaptı ise bırakalım vicdanları cevap versin. Bu görüntüler hoş değildir. Ancak CHP’ye de seslenmem lazım. Bu tür birçok olayda, toplantı salonunu komisyon üyesi olmayan milletvekilleriyle bastınız ve elinizdeki her şeyi kullandınız. Video görüntüleri de bunu destekliyor. Grup başkan vekillerinin, bu tür tartışmalara girmemek konusunda vekilleri uyarması lazım. Eğer ‘yürü aslanım arkandayım’ şeklinde davranırlarsa mecliste hiçbir görüşme yapılamaz. Vekillerin verdiği bir teklifin özgür bir ortamda hukuki bir şekilde tartışılması lazım” dedi.

Arınç, HYSK kanun teklifi hakkında, “Anayasaya aykırılık konusu ağızlarda sakız olmaktan çıkmalı. Getirilen teklifler ilk olarak ayrılılık açısından incelenir. Bu komisyon tarafından yapılan bir denetlemedir. İlk olarak Anayasa’ya aykırılık konusu karara bağlanmak zorundadır. Saçma sapan şeylerle konuya aykırı derseniz, işin ciddiyetini de kaybedersiniz. Anayasa, Cumhurbaşkanına da bir görev vermektedir. Eğer Anayasaya aykırı ise imzalanmaz, eğer aykırı değilse imzalanır” ifadesini kullandı.

“Bazıları işin aslını bilmedikleri için Anayasa değişiyor diye feryat ediyor” diyen Arınç, “HSYK’nın ilgili kanunu ile çalışmalar devam ediyor. Seri bir şekilde hazırlanır, çoğunluk sağlanırsa, Anayasa maddesindeki değişiklik olabilir diye düşünüyorum. Ancak Cumhurbaşkanı ile parti liderleri ne görüştü, nasıl hareket edilmesi gerektiğini düşündüler bilmiyoruz” dedi.

‘FEZLEKELER MECLİSE GELMEDİ’

Arınç, Avrupa Birliği'nin (AB), HSYK ile ilgili değişikliği öngören kanun teklifine yönelik eleştirileriyle ilgili, "AB, Türkiye Parlamentosunda görüşülen kanun teklifi üzerinde herhangi bir söz, beyan ve eleştiride bulunması herhalde doğru bir şey değil" dedi.     

Bakanlarla ile ilgili fezlekelerin Adalet Bakanlığı’na geldiğini belirten Bülent Arınç, “Fezleke sayısı sanıyorum bini aştı. Şu anki aşamada fezlekelerin bakanlığa yeni gönderildiğini ve dokunulmazlık kaldırılması taleplerinin henüz görülebileceğini sanmıyorum. Benim hatırladığım kadarıyla bu talep 950 civarındaydı. Meclise bu fezlekelerin ne zaman geleceğini bilmiyorum” dedi.

Bakanlar Kurulu’nda dershanelerle ilgili durumun görüşülmediğini belirten Arınç, Irak hükümetinin Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nden alınacak petrol hakkında yaptığı açıklamaya ilişkin olarak, ‘Irak anayasası gereği merkezi hükünmetle Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi  arasında uzlaşmasağlanması gerektiğini’ söyledi.

Arınç, bir soru üzerine, ‘Yargıtay’ın kadro değişikliği konusundaki iddiaların saçmalık olduğunu ve üzerinde durulmaması gerektiğini’ ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon