Kahramanmaraş’ın ışıltılı düşüncesi

‘Güzlek’in yayın hayatına 2016 yılının ekim ayında başladığını söyleyen Yücel, dili çok önemsiyor.

Kahramanmaraş’ın ışıltılı düşüncesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.07.2019 - 22:51

Kahramanmaraş’ta çıkan Güzlek dergisinin genel yayın yönetmeni Yalçın Yücel ile konuştuk. Ürünlerinizi yalcinyuc@gmail.com’a yollayabilirsiniz.
- Usare edebiyat-sanat dergisini de çıkardığınızı biliyoruz. Neden Güzlek?
2015 yılında yayımladığım “Usare” edebiyat-sanat dergisi bana yetmemişti. Nedense o derginin saçlarını istediğimce tarayamadım. Daha çağdaş, daha özgürlükçü ve evrensele uzanırken öz Türkçe ereğiyle yolunu çizen bir dergi daha... dedi içimdeki o ses. Ve, ismini düşündüm günlerce... “Güzlek” sözcüğü çok sıcak geldi sonunda. Ardından yazar ve şair dostlarımla görüşmem oldu. Yaprakların kızıla dönüştüğü bir günde (2016 Ekim) yaşamı başladı Güzlek’in. Düşündüğüm gibi, iyi kalemlerin yer aldığı Güzlek’in gözlerindeki parıltı da titremsiz oldu. Güzlek edebiyatımıza önce toplumcu bir yönseme getirdi. Toplumsal bir planda değerlendirdiği edebiyatın sınırlarını da genişletmek uğraşı olacaktı. Düşünceye ilişkin bazı üretim dallarının bütününe, özellikle sanata ve şiire karşı olan kapitalist üretim anlayışının karşısına da yüreklilikle dikildi. Bence Güzlek, Kahramanmaraş’ın edebiyat ve sanatının rahat nefes almasını sağlamıştır. Bir derginin adımlarının sağlam olması sevilmesine, istenmesine bağlıdır. Güzlek, Maraş dışında bu sevgi bağını kurmuştur. Kolay değildir edebiyatın toprağını yeşertmek. Sabır ister, özveri ister. Dayanmak, direnmek ister. Bir elimde Usare, diğerinde Güzlek... Hangi yanıma dönsem ışıl ışıl bakıyorlar bana.

‘Dil çok önemseniyor’

- Dergide dil çok önemseniyor...

Dergide en önemsediğim konulardan biri de dil konusu olmuştur. Türkçemiz yabancılaşmadan mutlaka kendini kurtarmalıdır. Zengin bir dili yabancılaştırarak yoksullaştırmak, o dile yapılan en büyük kötülüktür. Arı dilimiz, yenileşmeye de uyum sağlayan güçtedir. Güzlek, dilimizin tüm güzelliklerini yansıtmanın da övüncü içindedir. Yazar ve şairlerimiz bu konunun özünde olan yenilikçi insanlardır.

- Ürünü yayımlananlara dergi gönderiyorsunuz; başka kentlerle ve okurla ilişkiniz nasıl?
Yazı ve şiirleri yayımlanan sanatçılara üçer adet dergi göndermek önceliğimiz olmuştur. Büyük kentlerden seçtiğimiz temsilcilerse uzantılarımızı oluşturur. Sağlam ve zamanında bir ileti olması için de posta kargo seçkimizdir. Belirli bir sayıya ulaştığımızda ülke çapında deneme, öykü, şiir dallarında yarışmalar düzenlemek düşüncelerimizin arasında yer almakta. Böylece daha geniş kitlelere ulaşırken kalemlerimizi de çoğaltmış olacağız. Şiir söylenceleri de sanatçılarımızı bir araya getirecektir. Şu anıyı anlatmadan geçmeyeyim. Derginin üçüncü sayısındaydık. Telefonumuz çalıyor. Açıyorum. Edirne’den bir okuyucu... Uzunca bir konuşmadan sonra okuyucumun dergime vurduğu bir başka isim gönendiriyor beni: “Işıltılı Düşünce”. Güzeldir elbet, eleştirilerde okşanmak. Bir yazın insanı olarak, topluma karşı hep kendimi sorumlu görmüşümdür. “Okumuyorlar”, kelimesini kabul etmiyorum bir türlü. Okuyacaklar, okutturacağız... İşte Güzlek... Işıltılı Düşünce çoktan düştü bile masalara. Bütün dergilerimize ülkemin güneşli dağlarından selam olsun.

*** Dergilerinizi Nurduran Duman adına Cumhuriyet gazetesinin adresine gönderebilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler