Kadın filmleri yine şehirde, köyde, kasabada

Bu sene 18. yaşını kutlayan festival İstanbul’un ilçe ve köylerinin yanı sıra 7 şehir dolaşacak.

Kadın filmleri yine şehirde, köyde, kasabada
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.03.2020 - 06:00

Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Festivali, 18 yaşında! Bu yıl 16 Mart’ta İstanbul’da başlayacak festival, 10 Mayıs’a kadar 7 şehir dolaşacak. Festivalin basın toplantısı önceki gün Filmmor’da yapıldı. Festivalin yöneticileri Ülkü Songül, Alin Taşçıyan ve Hülya Uğur Tanrıover festivali, gösterilecek filmleri ve yan etkinlikleri anlattı. Filmmor’un önemini gösteren örneklerden birini ise festivalde “Reverie” isimli filmi gösterilecek Mersinli yönetmen Ilgın Hancıoğlu verdi. Hancıoğlu, gençlik yıllarında yılın en heyecanla beklediği zamanlarının festivalin Mersin’e geldiği tarihler olduğunu belirtti. Bu sayede hayaller kurduğunu söyleyen genç yönetmen, şimdi bu festivalde yer almaktan büyük heyecan duyduğunu ifade etti. Bu yıl da Filmmor’un amacı, Anadolu’da çok fazla gösterim şansı bulamayan yerli ve yabancı filmleri izleyiciyle buluşturmak. Bu senenin yeniliklerinden biri, festivalin İstanbul içinde de ilçe ve köyleri gezecek olması. İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi’nde başlayacak gösterimler 22 Mart’a kadar sürecek. Daha sonra Küçükçekmece’ye gidecek festival, ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sinebüs’ü ile İstanbul’un 6 köyünü gezecek.

Festival 4-5 Nisan’da Bodrum, 11-12 Nisan’da Antalya, 18-19 Nisan’da Mersin, 25-26 Nisan’da Yalova, 2-3 Mayıs’ta Adana ve 9-10 Mayıs’ta Diyarbakır’da seyirciyle buluşacak. Festival boyunca tüm gösterimler ve etkinlikler ücretsiz olarak izlenebilecek.

18. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde bu yıl “Hak Odaklı Sinema” bölümünün yanında “Kadınların Sineması”, “Bedenimiz Bizimdir”, “Cins-iyet-ler”, “Feminist Bellek” ve “Film-i Takip” bölümlerinde 21 ülkeden 47 film izleyiciyle buluşacak.

‘LÜTUF DEĞİL, HAK’

Hak Odaklı Sinema bölümünde bu yıl, “Direnen Kadınlar” y: Chieko Yamagami, “Fundamental: Aslolan Mücadele” y: Sharmeen Obaid-Chinoy, “Kız Kulesi” y: Susanna Lira, “Sofia” y: Meryem Benm’Barek filmleri gösterilecek. Ayrıca film programı yanında Ahu Öztürk, Helena Ignez, Meltem Cumbul, Nur Sürer, Melek Özman’ın katılacağı Hak Odaklı Sinema panelinde filmlerin söylemi ve yapımındaki haklar/haksızlıklar ve hak odaklılık tartışılacak. 

Filmmor 18. yaşını, Mor Kamera Dayanışma Ödülü’nü festivalde yer alan tüm filmlerle paylaşarak, her filmin telif hakkını gözeterek ve festival boyunca tüm film ve etkinlikleri ücretsiz olarak izleyiciye ulaştırarak festivali var eden herkesle birlikte kutluyor, “Eşit hak, alan, ücret, telif lütuf değil, hediye değil; kadınların hakkı” diyor. Ayrıntılar: filmmor.org/


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler