İzmir Avrupa Gençlik Başkenti olmak için kolları sıvadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in 2023 Avrupa Gençlik Başkenti unvanı alması için kolları sıvadı. Avrupa Gençlik Forumu’na resmi başvuru önümüzdeki Ocak’ta yapılacak.

İzmir Avrupa Gençlik Başkenti olmak için kolları sıvadı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.12.2019 - 10:31

Gençlerin kentteki karar verme süreçlerine katılımını amaçlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi “genç dostu İzmir” yolunda bir adım daha atıyor. Büyükşehir, 2023 Avrupa Gençlik Başkenti olmaya hak kazanabilmek için önümüzdeki Ocak’ta Avrupa Gençlik Forumu’na resmi başvuruda bulunacak.

Başvuru öncesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve gönüllü gençlerle birlikte çalışmaları ise sürüyor. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle yapılan İzmir Gençlik Atölyesi’nde eğitim, öğretim, istihdam, girişimcilik, sağlık ve refah, kültür ve yaratıcılık, gençlik katılımı, gönüllü faaliyetler, kentte yaşam ve güvenlik başlıkları ele alınarak sorunların çözümü için ortak öneriler geliştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin halen kentte gençlerle birlikte yürüttüğü projelerin bazıları şöyle:

"ABLA-AĞABEY-KARDEŞ PROJESİ"

Proje kapsamında, yeterli olanaklara sahip olmayan çocuklar rol model olarak benimseyebilecekleri üniversiteli veya üniversite mezunu gençlerle buluşturuluyor. 2007’den beri uygulanan proje kapsamında bugüne kadar 15 bin üniversiteli genç aracılığıyla 12 bin kardeşe ulaşıldı. Sürdürülebilirlik Akademisi, Sürdürülebilir İş Ödülleri 2019'un Sosyal Etki Kategorisinde 22 proje arasında Abla- Ağabey -Kardeş Projesi’ni en iyi proje olarak seçmişti. 

"İZMİR GENÇLERE KUCAK AÇIYOR"

İzmirli gönüllü gençler, kayıt dönemlerinde kente gelen gençleri ve ailelerini otogarda sıcak çorba, çay ve poğaça ikramıyla karşılıyor. Barınma ve kayıt konusundaki soruları yanıtlanan öğrenciler ücretsiz servislerle üniversitelerine ulaştırılıyor.

"BİRLİKTE KOLAYLAŞTIRALIM HAYATI"

Liselerdeki gençlere olumlu düşünme, hedef ve amaç oluşturma, kişisel farkındalık, dijital şiddet, sosyal medya okur yazarlığı, teknolojinin mesleklere etkisi eğitimi veriliyor. Yaşadıkları sınav baskısına karşı da uzmanlarla bir çalışma yapılıyor. Üniversitelere teknik gezi yapılarak gençlerin okumak istedikleri bölümler ve mesleklerle ilgili bilgi alması sağlanıyor. 

MAHALLEMİZDE KOLAYLAŞTIRALIM HAYATI

Kısa film eğitimi alarak kendi filmlerini çeken gençler, bir fikrin öyküden senaryoya dönüşmesini, çekim yöntemlerini ve kurguyu öğrendikleri gibi oyunculuk görevini de bizzat kendileri üstleniyor. 

AGORA BİR YAŞAM ATÖLYESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora’da Bir Yaşam Atölyesi’nde zorunlu göçmenleri psiko-sosyal açıdan desteklemek amacıyla eğitim faaliyetleri, sosyal ve kültürel aktiviteler düzenleniyor. 

GENÇLİK FESTİVALİ

Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversiteli öğrenciler 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı İzmir’de Gençlik Festivali’yle kutluyor. İnciraltı Kent Ormanı’nda çadır kuran gençler 3 gün boyunca spor etkinlikleri, yarışmalar, kültürel aktiviteler ve konser programlarıyla dolu dolu bir festival geçiriyor. İzmir Gençlik Festivali 2019’da altıncısı düzenlenen Shining Star Awards – Eğlence, Etkinlik ve Rekreasyon Ödülleri yarışmasında yılın en iyi festivali ödülünü aldı.   

HAVAGAZI GENÇLİK MERKEZİ

Tarihi Havagazı’nda oluşturulan gençlik merkezinde 18-30 yaş arası üniversite öğrencisi veya mezunu gençlere yönelik tiyatro, diksiyon, hitabet sanatı, beden dili ve iletişim, yoga, fotoğrafçılık, latin dansları, işaret dili kursları düzenleniyor. Kurslardan bin 500 genç yararlanıyor. 

BAŞVURU SÜRECİ 

Avrupa Gençlik Başkenti unvanının amacı kentte, altyapıdan kültürel eğitim programlarına kadar her alandaki karar alma süreçlerine ve bu süreçlerin uygulamalarına genç bakış açısını kazandırabilmek olarak tanımlanıyor.

Avrupa Gençlik Başkenti unvanı için Avrupa Birliği ya da Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin belediyeleri Avrupa Gençlik Forumu’na başvuruda bulunuyor. Başvuru ve seçim süreci üç turdan oluşuyor. İlk başvurular Ocak’ta yapılıyor. Unvan için yarışacak 5 kent Mart’ta açıklanıyor. Finale kalan kentler, Haziran –Ağustos ayları içinde ikinci başvurularını yapıyor. Kasım’da ise aday kentler Brüksel’de jüri üyelerine projelerini sunuyor. Jürinin kararının ardından ise kazanan kent açıklanıyor.

İlk Avrupa Gençlik Başkenti olarak seçilen Rotterdam’ı (Hollanda) sırasıyla Turin (İtalya), Antwerp (Belçika), Braga (Portekiz), Maribor (Slovenya), Selanik (Yunanistan), Cluj-Napoca (Romanya), Gence (Azerbaycan), Varna (Bulgaristan), Cascais (Portekiz), Novi Sad (Sırbistan) izledi. Önümüzdeki üç yılın Avrupa Gençlik Başkentleri ise Amiens (Fransa), Klaipeda (Litvanya) ve Tiran (Arnavutluk) olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler