İYİ-SEN Genel Başkanı Öztutan: İnşaat işçileri sorunlarını örgütlenerek çözecek

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, 3. Havalimanı işçilerinin eylemiyle ilgili cumhuriyet.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

İYİ-SEN Genel Başkanı Öztutan: İnşaat işçileri sorunlarını örgütlenerek çözecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.09.2018 - 12:28

<video:1084665>

İYİ-SEN Genel Başkanı Ali Öztutan, kötü çalışma koşullarına isyan ettikleri için jandarma baskınıyla gözaltına alınan 3. Havalimanı işçilerinin son durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gözaltıların durumuyla ilgili jandarmanın bilgi vermediğini belirten Öztutan, eylemdeki öncü işçilerin, bazı sendika yöneticilerinin ve dışarıdan desteğe gelenlerin gözaltında olduğunu kaydetti. Öztutan, işçilere koğuş baskınları sırasında şiddet uygulandığını ve hakaret edildiğini de sözlerine ekledi. Gözaltıların siyasi ve hukuksuz olduğunu vurgulayan Öztutan, avukatların konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

"EYLEM YAPAN İŞÇİLERİ İŞTEN ATMAKLA TEHDİT EDİYORLAR"

İşçilerin ciddi bir jandarma ve polis ablukası altında çalışmaya başladığı bilgisini paylaşan Öztutan, "İşçileri işe çıkmadıkları taktirde işten atmakla tehdit ediyorlar. Polis ve jandarmalar işçilerin başında devriye atıyor. Bu durum zaman zaman gerilime neden oluyor." dedi.

"İŞÇİLERİN TALEPLERİ YERİNE GETİRİLMEDİ"

Öztutan işçilerin taleplerinin de yerine getirilmediğini söyleyerek, "Her hangi bir adım atılmadı. Açıklamaları var ama somut bir adım göremedik." diye konuştu.

"AVRUPA'NIN EN BÜYÜK HAVALİMANINI YAPMAKLA ÖVÜNEN İKTİDAR, KENDİ İŞÇİSİNİN EN TEMEL HAKKINI SAĞLAMAK KONUSUNDA ADIM ATMADI"

Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük havalimanını yapmakla övündüğünü hatırlatan Öztutan, "Dünyanın her noktasına bu havalimanı ile hizmet edeceklerini söylüyorlar fakat kendi şantiyesi altında çalışan inşaat işçilerinin en temel ulaşım hakkını sağlamak konusunda herhangi bir adım atmadı. İşçi arkadaşlarımız çalışma için her gün 1 saat bekliyorlardı. Son günlerde havaların yağışlı olmasıyla birlikte ıslana ıslana işe gidiyorlardı. Bu bir tercihti. Nasıl bir tercih? Son dönemde kur krizinin artmasına bağlı olarak inşaat patronlarının karından zarar etme kaygısı, işçilerin en temel haklarına (beslenme, barınma, ulaşım) karşı saldırıya geçmelerine neden oldu. İnşaat işçilerinin direnişi servis yetersizliği ile başlayan fakat öncesinde birçok şeyin birikmesi sonucu yaşanan bir öfke patlamasıydı." ifadelerini kullandı.

"YANDAŞ MEDYA PATRONLARIN SAFINDA, ANLAYABİLİYORUZ"

Besleme basının ve yazarlarının inşaat işçilerinin direnişini karalayan ifadelerini de değerlendiren Öztutan şöyle konuştu:

Öncelikle, yandaş medya harici birçok basın kuruluşu, inşaat işçilerinin haklı taleplerinin yanında yer aldı. Bunu gördük. Genel anlamda siyasi iktidarın gazetelerinde başta Fatih Altaylı, Engin Ardıç, Ahmet Kekeç gibi yazarlar işçilerin eylemini hedef alan yazılar yazdı. Özetle "Açılışa günler kala, inşaat işçilerinin eylem yapması inandırıcı gelmiyor. Eylem ortalığı karıştırmak isteyen güçler tarafından gerçekleştiriliyor" diyorlar. Bu büyük bir yalan. Biz yayınladığımız videoda eylemden önce, sadece 2018 yılında gerçekleşen servis eyleminin görüntüsünü paylaştık. Binlerce işçi yine eyleme çıktı. Aynı zamanda kaldıkları işçi koğuşlarının 4 kişiden 6 kişiye çıkarılmasına karşı tepki eylemi oldu. Ücretlerini alamayan birçok işçi kule vinçlere çıktı. Biz bunları tekrardan hatırlattık. Yandaş medyanın gazetelerine bakarsanız, bu inşaat firmalarının reklamlarını alıyorlar. Havuz medyasının can damarı bu firmalar. O yüzden tutumlarını anlayabiliyoruz. Yandaş medya patronların safında.  Eylemi karalamaya çabalıyorlar.

"İNŞAAT İŞÇİSİ SORUNLARINI ÖRGÜTLENEREK ÇÖZECEK"

Bundan sonraki süreçte yapacaklarına ilişkin de konuşan Öztutan şunları söyledi:

Dün sendika üyesi arkadaşlarımızla bir görüşme gerçekleştirdik. Bizim açımızdan işçilerin talepleri ortak talepler. Taleplerin yerine getirilmesi için örgütlü bir irade ile devam edilmesi gerekiyor. Talepler yerine getirilene kadar mücadele edeceğiz. Polis ve jandarma zoruyla işçiler kendi haklarından vazgeçmez. İnşaat işçisi için kendi talepleri yaşamsaldır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda önlem alınmadığı taktirde işçi ya arkadaşının tabutunu taşıyacak ya da kendi tabutu memleketine gidecek. İnşaat işçisi örgütlenerek bu sorunları çözecek. İşçi koğuşlarında çalışmalarımız devam ediyor. İnşaat işçisi hakkını almak için elinden geleni yapacaktır.

<haber-yatay:1085402,1085310,1085287,1084903,1084648>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler