İşverenlerden öneri: Suriyeli çoban olsun
TİSK’in raporuna göre Türkiye’deki Suriyelilerin istihdama katılması için somut öneri hayvancılık sektöründen geldi. 100 bin çoban ihtiyacı var.
Türkiye’de en az 300 bin kayıt dışı Suriyeli işçi çalışıyor. En az 150 bin Suriyeli çocuk Türkiye’de doğdu. 18 yaşından küçük 1.2 milyon Suriyeli bulunuyor.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HÜ- GO) ile “Türk İş Dünyası ve Suriyeliler” konusunda bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırmayı gerçekleştirdi. Aralarında İstanbul, Mersin, Ş. Urfa, G. Antep, Kilis’in de bulunduğu 18 ilde, ekonomide söz sahibi olan kişilerle yapılan mülakatlarla hazırlanan rapora göre 4 yılda 2 milyonu aşkın Suriyeliden sadece 2015’e ait rakamlar da dahil 6 binine yasal çalışma izni verilebildi. Bu durum kayıt dışı ve yasadışı çalışmaya zemin hazırlıyor.
TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu ve araştırmayı yöneten HÜGO Müdürü Göç Uzmanı Doç. Dr. M. Murat Erdoğan tarafından açıklanan raporda şu tespitlere yer verildi:
* Suriyelilerin istihdamı konusunda en somut öneri hayvancılık sektöründen geldi. Türkiye’de 44 milyon küçük baş, 14 milyon büyükbaş hayvan bulunuyor. Konunun uzmanlarına göre çobanlık mesleği Türkiye’de tercih edilmiyor. Bu çerçevede yaklaşık 100 bin kişilik istihdam potansiyeli Suriyeliler dikkate alınarak planlanabilir.
150 bin çocuk doğdu
* Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 54’ünden fazlası, yani en az 1 milyon 200 bini 18 yaş altındaki çocuk ve gençlerden oluşmaktadır. 0-4 yaş grubundaki çocuk sayısı 450 bin civarındadır. Bunların içinde Türkiye’de doğanların sayısı 150 binin üzerindedir. Bu çocukların vatansız kalma riski de bulunmaktadır.
* Türkiye’deki Suriyelilerin yaşadıkları en ciddi sorunlardan biri eğitim alanındadır. 1.2 milyon 18 yaş altındaki çocuk ve gencin içinde 600 binin üzerinde okul çağında çocuk bulunmaktadır ve bunların çok küçük bir bölümü eğitim alma imkânına sahiptir. Bazı çocuklar 4, bazıları ise 3.2 ya da 1 yıldan beridir okula gidememektedir.
* Türkiye’de 10 ilde 5 kampta 270 bin dolayında Suriyeli barınıyor. 1 milyon 921 bin dolayında kişi ise kamp dışında bulunuyor. Resmi olmayan rakamlara göre ise kamp dışındakilerin sayısı 2 milyon 250 bin dolayında seyrediyor.
3 milyar Avro bir hiç
Öte yandan Murat Erdoğan, Avrupa Birliği’nin (AB) göç sorununda Türkiye’yi bariyer olarak kullanmak istediğini söyledi. Erdoğan, Türkiye’ye destek amacıyla verilen 3 milyar Avro’nun, Avrupa ülkelerinin yapacağı toplam harcamaların yanında bir hiç olduğunu kaydetti.
Süreç iyi yönetilmedi TİSK ve HÜGO’nun “Türk İş Dünyası ve Suriyeliler” raporunda “Türk iş dünyasına yön verenlerin hemen hepsi, Türkiye’deki mevcut Suriyelilerin çok ciddi bir bölümünün Türkiye’de kalıcı olduğunu, buna yönelik politikalar geliştirilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Türk iş dünyası, netice olarak genelde sürecin iyi yönetilmediğini düşünmektedir.” ifadeleri yer aldı. Raporda göze çarpan diğer bulgular şöyle: * Suriyeliler için yaratılacak istihdam alanının devlet öncülüğünde yapılması talebi ekonomi dünyasında oldukça yaygın. İş dünyasının temsilcileri devletin hem yatırımcı, hem eğitici, hem de düzenleyici olarak konuya müdahil olmasını istiyor. Suriyelileri “yabancı” statüsünde çalıştırmanın getireceği ilave maliyetler konusunda devletin yeni düzenlemeler yapması gerekiyor. |
En Çok Okunan Haberler
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!