İşte HSYK'da dondurulacak maddeler!
Başbakan Erdoğan, HSYK teklifinde bazı maddelerin dondurulacağını açıkladı. İşte AKP'nin daha sonra gündeme getireceği maddeler.
Başbakan Tayyip Erdoğan, 52 maddeden oluşan HSYK teklifi ile ilgili olarak, “Adalet Akademisi ile ilgili maddeleri geçirmekte kararlıyız. Belki bir iki madde daha geçebilir. Ama kalan kısmını donduracağız. Belki ileride yeniden gündeme gelebilir” açıklamasını yaptı.
TBMM kuleslerinde “bundan sonra ne olacak” sorusunun yanıtı merak konusu oldu.
22. maddeden sonraki maddelerden sonraki maddeler dondurulacak. 22. maddeye kadar Adalet Akademisi’ne ilişkin düzenlemeler içeriyor. Teklifin buradan sonraki kısımları ise HSYK’nın yapısına ilişkin değişiklikler öngörüyor.
Zaten bu düzenlemeler de başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere çok sayıda kurum ve kişinin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz ettiği maddelerden oluşuyor.
Dondurulacağı belirtilen düzenlemelerden bazıları ise şöyle:
- HSYK'daki 3 dairenin görev ve yetkilerini Adalet Bakanı belirleyecek. 7'şer kişiden oluşan 1. 2. ve 3. dairenin üye sayısı ve yapıları değişecek. Birinci ve ikinci daire 5'er kişi, 3. daire ise 11 kişiden oluşacak. 21 üyenin hangi dairede görev yapacağına ise Adalet Bakanı karar verecek. Daire başkanlarını, Adalet Bakanı'nın önereceği 2 isim arasından HSYK Genel Kurulu tarafından seçilecek.
- Kurulun gündemini belirleme yetkisi Adalet Bakanı'nda olacak. Bakanın gündeme getirmediği hiçbir madde görüşülmeyecek.
- Düzenleme, savcıların görevlerine ilişkin konularda genelge yayınlama yetkisini kaldırıcak. Bu yetki HSYK Genel Kurulu'ndan alınarak Adalet Bakanı'na verilecek.
- HSYK üyeleri hakkındaki, suç ve disiplin soruşturma işlemlerini bizzat Adalet Bakanı yürütecek.
- Teklif yalnızca HSYK'da değil, Anayasa Mahkemesi üyeliği, Yargıtay ve Danıştay kanununda da değişiklik öngörüyor. Yargıtay ve Danıştay üyelerini eskiden olduğu gibi HSYK Genel Kurulu seçecek.
- Ancak, Yargıtay birinci başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için Yargıtay üyeliğinde en az 4 yıl görev yapma şartı 8 yıla çıkarılacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği için 3 yıl olan görev şartı da 6 yıla çıkacak.
- Anayasa Mahkemesi üyeliği için ise en az 6 yıl kıdem şartı aranacak.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- ‘Binadan çıkamıyorum, bu çaresizliğe...'
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!