İşte Galatasaray'ın borcu

Galatasaray Kulübü'ün yıllık olağan mali genel kurul toplantısında, konsolide borç alacak farkının 555 milyon 138 bin 860 lira (260 milyon 103 bin 481 ABD Doları) olduğu açıklandı.

İşte Galatasaray'ın borcu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.04.2014 - 14:00

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nde gerçekleştirilen genel kurulda, faaliyet ve denetim raporları okunurken, mali konularda ayrıntılı bilgilere yer verildi.

Galatasaray Kulübü'nün 2013 yılı sonu itibarıyla, alacaklarının 597 milyon 262 bin 859 lira, borç ve yükümlülüklerinin de 1 milyar 152 milyon 401 bin 719 lira olarak gerçekleştiği aktarılarak, konsolide net borç alacak farkının ise 555 milyon 138 bin 860 lira olduğu dile getirildi.

Bir önceki yılda 18,1 milyon dolar olan vadesi geçmiş borçların 23,6 milyon dolara yükseldiği görülürken, net kredi borcunun da 131 milyon dolardan 148,3 milyon dolar seviyesine çıkması dikkati çekti. Krediler karşılığında verilen toplam teminatların ise 634,1 milyon dolardan 406,2 milyon dolara gerilediği aktarıldı.

Teminatlardaki gerilemenin, VakıfBank'a olan kredi borcunun kapatılması nedeniyle 244,8 milyon dolarlık teminatın serbest kalmasından kaynaklandığı vurgulandı.

Gelirde Türk Telekom Arena, giderde sporcu ve teknik heyet ücretleri zirvede

Galatasaray Kulübü ve bağlı ortaklıklarının 2013 yılı sonu itibarıyla konsolide finansal raporları üyelere takdim edilirken, 2013 yılında en yüksek gelirin Türk Telekom Arena'dan elde edildiği, giderde ise sporcu ve teknik heyet ücretleri zirvede yer aldığı görüldü.

Sarı-kırmızılı kulübün 491,9 milyon lira olarak gösterilen gelir tablosunda, 113,5 milyon lirayla Türk Telekom Arena VIP, loca ve sezonluk kart gelirleri en üst sırada yer aldı. Gelir tablosunda, Türk Telekom Arena'nın ardından yaklaşık 84 milyon lirayla GS Store, 74,1 milyon lirayla yayın hakkı gelirleri ve 68,3 milyon lirayla da UEFA Şampiyonlar Ligi gelirleri sıralandı.

Kulübün gider tablosunda, toplam giderin yüzde 60'ını aşan bir oranla sporcu ve teknik kadro ücretleri kalemi başı çekti.

Toplam 499 milyon lira olarak açıklanan 2013 yılı giderlerinde, sporcu ve teknik kadro ücretleri 303,5 milyon lira olarak gösterildi. 2012 yılında 232,6 milyon lira olan bu bu kalemdeki yüksek artış da dikkatleri çekti.

AYSAL'DAN SEÇİM AÇIKLAMASI

Galatasaray Kulübü'nün yıllık olağan mali genel kurul toplantısına verilen arada açıklamada bulunan başkan Ünal Aysal, seçim konusunda genel kurulun alacağı karara uyacaklarını söyledi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nde gerçekleştirilen genel kurulda verilen arada bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Aysal, kongre gündeminde seçim konusuyla ilgili bir madde yer almasına değinerek, bu maddeyi kendisinin teklif ettiğini söyledi.

"Seçim maddesi olmasını ben teklif ettim. Gündemimizde böyle bir şey yoktu ancak bazı arkadaşlar 2014'te seçim olması yönünde beyanatta bulundu" diyen başkan Aysal, şu ifadeleri kullandı:

"Hukuki şartlar ortada. Seçim tarihi 2016'yı gösteriyor ama ben tereddüt edilen hiçbir şeyi sevmiyorum. Bunun netleşmesini istediğim için genel kurula getirdim ve karara bağlanması için de ısrarcı oldum. Aslında genel kuruldan beklediğim, bir tavsiye kararıydı. Ama genel kurul direkt bir karar da alabilir. Ne karar alınırsa biz ona uyacağız ve bunu severek uygulayacağız. Her iki netice de benim için iyi."

Olası bir yeni seçimde yönetimde değişiklik olmayacağı konusuna da değinen başkan Aysal, "Herkes yönetim kurullarına girmek ister. Ben de bu konuda hizmet etmek isteyen, gerçekten faydalı olabilecek arkadaşlar kimlerse, onlarla çalışmak isterim. Geçtiğimiz iki yönetim kurulunda da böyle oldu. Bütün arkadaşlarım için kapım açık. Herkes bu konuda istekli olursa, en iyi ekibi seçmek isterdim. Bu benim başarım için de önemli" değerlendirmesinde bulundu.

YÖNETİM İBRA EDİLDİ

Galatasaray Kulübü'nün yıllık olağan mali genel kurul toplantısında Ünal Aysal başkanlığındaki kulüp yönetim kurulu, 2013 yılı faaliyetleri için mali ve idari bakımdan ayrı ayrı ibra edildi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen kongrede, yapılan görüşmelerin ardından, kulüp yönetim kurulunun faaliyetleri mali ve idari açıdan ayrı ayrı oylamaya sunuldu. Üyeler, yönetim kurulu faaliyetlerini mali ve idari bakımdan oy çokluğuyla ibra etti.

Oylamaların ardından kürsüye gelen kulüp başkanı Ünal Aysal, üyelere teşekkür ederek, "Güveninizi aldığımız için yönetim kurulu olarak minnetimizi sunuyoruz. Teşekkür ediyorum" dedi.

Bu arada Denetim Kurulu da oy çokluğuyla ibra edildi.

Salonda şampiyonluk kutlamaları

Toplantıda, Galatasaray Odeabank Kadın Basketbol Takımı'nın FIBA Avrupa Ligi şampiyonluğu coşkuyla kutlandı.

Kulüp üyeleri, sarı-kırmızılı takımın, Rusya'nın Ekaterinburg kentinde düzenlenen Sekizli Final organizasyonun finalinde Fenerbahçe ile yaptığı final karşılaşmasının son dakikasını barkovizyonda takip etti.

Üyeler, büyük heyecanla izledikleri mücadeleden Galatasaray Odeabank'ın 69-58 galip ayrılmasıyla büyük sevinç yaşadı ve salonda şampiyonluk tezahüratları yaptı.

Başkan Ünal Aysal maçtan sonra yaptığı açıklamada, "Muhteşem bir zafer. Galatasaray'a yakışır bir zafer. Beklediğimiz buydu. Çok güzel bir görüntü, keşke bunu her gün yaşayabilsek" diye konuştu.

Kongre'de Gerginlik

Galatasaray Kulübü'nün yıllık olağan mali genel kurul toplantısında üyelerin söz aldığı görüşler bölümünün ardından, başkan Ünal Aysal ile yönetim kurulu üyeleri Mete İkiz ve Mehmet Karlı, eleştirilere cevap verdi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nde gerçekleştirilen genel kurulda üyelere hitap eden Aysal, kendisiyle ilgili eleştirileri yanıtladı. Kulüp gelirlerini yüzde 50 artıracağı konusunda bir sözü olduğunun hatırlatıldığını vurgulayan Aysal, şunları söyledi:

"Evet doğru. Biz 2011 yılında aldığımızda kulüp geliri 111 milyon liraydı, şu anda 208 milyon lira. Hemen hemen iki misli bir artış var. Hisse satışında kulübün zarar ettiği söylendi. Doğru değil. Zaten sattığımız hisselerin yarısını geri aldık ve maliyeti de 5'te 1'i oranında. Hisse senetlerinin değerlerinin düşüşünün temelinde 3 Temmuz süreci vardı. Spor kulüplerine olan güven sarsıldı ve bu, tüm kulüp hisselerine yansıdı. Yine toplam gelirlerimizi yüzde 50 artıracağımız yönündeki sözümüz hatırlatıldı. Son raporlar uyarınca gelirlerimiz 492 milyon lira seviyesinde. Bu da yüzde 100 artış anlamına gelir."

Aysal, profesyonel yöneticilere yüksek ödemeler yapıldığı konusundaki eleştiriler için ise, "Bu konuyu çok ciddi ele aldık ve bir rapor hazırlattık. Hangi pozisyona ne maaş ödenmesi gerektiği yönünde bize komple bir rapor sunuldu. Tüm profesyonellerimizin maaşları gözden geçirildi ve düzenlemeler yapıldı.

- "Usulsüzlük yapan avukatın neden olduğu zararı başkan karşıladı"

Sarı-kırmızılı yöneticiler Mete İkiz ve Mehmet Karlı, çalıştığı dönemde yaptığı usulsüz işlemlerle kulübü yaklaşık 500 bin lira zarara uğrattığı öne sürülen eski kulüp avukatlarından Ayşegül Egemen'le ilgili yöneltilen soruları cevaplandırırlarken, oluşan zararın başkan Aysal tarafından karşılandığını kaydettiler.

Mete İkiz, yaptığı açıklamada, konunun kendilerini de çok üzen bir hadise olduğunu vurgularken, "Bir dolandırıcılık olarak görmek gerekir. Bir kısmı basına yansıdı ve çok üzücü bir hadise. Son derece üzüntü duyduğumuz olayı kendi içimizde de sorguladık. Kulüp adına zarar olan meblağ, başkanımız tarafından kişisel olarak ödenmiştir. Galatasaray Kulübü'nün hiçbir lirası heba olmamalıdır. Başkanımız tarafından gereği yapılmıştır" denildi.

Yönetici Mehmet Karlı ise olayla ilgili olarak, ayrıntılı bilgi vererek, şöyle konuştu:

"Bu şahsın kulübümüzde işe başlama tarihi 9 Kasım 2012'dir. O süreçte çalışırken, ciddi yanıltıcı tavırlarda bulunmuştur. Sözlerimi seçerek kullanıyorum. Suç oluşturacak davranışlara başlama tarihi ise 2013 yılının ikinci yarısıdır. Hasta olduğunu iddia ettiği ve hoşgörülü davranılan bir dönemdir. Bunun kurbanı olduk. Bazı sahtekarlıklar gerçekleşmiştir. Söz konusu avanslar, sahte belge, sahte mühür ve sahte makbuzlar bastırılarak kapatılmıştır. İç mekanizmada durum tespit edilir edilmez, işten çıkışı verilmiştir. Bu yapılırken de kulüp çıkarlarını korumak için, oluşturduğu zararın tümüne dair faiziyle beraber senet alınmıştır. Bu senet, 18 Mart 2014 tarihi itibarıyla icraya konulmuştur. Sayın başkanımız zararı kendi hesabından karşılamıştır. Bu bayandan alınan senet yine de icraya verilmiştir. Özel evrakta sahtecilik, resmi evrakta sahtecilik, emniyeti suistimal ve nitelikli dolandırıcılık kalemlerinde suç duyurusunda bulunulmuştur. Sonuna kadar ciddiyetle takipçisi olacağız."

- Karlı-Aşkın gerginliği

Galatasaray Kulübü'nün eski yöneticilerinden Taner Aşkın'ın, Türk Telekom Arena'da VIP bölüm ve loca gelirlerinin Sportif AŞ'ye devredilmesine yönelik eleştirilere, yönetim kurulu üyesi Mehmet Karlı'nın verdiği cevap, ikili arasında gerginliğe neden oldu.

Sarı-kırmızılı yönetimi yetkisini aşmakla suçlayan Aşkın'a, Karlı, "Yetkilerimizi aştığımızı düşünmüyoruz. Bu konuda dayanacağımız amir hükümler var. Ama bir konunun altını çizmek istiyorum. Polemik yapmak istemiyorum. Taner ağabey, siz ki içinde bulunduğunuz yönetimde Galatasaray Adası'nın kira sözleşmesini genel kurula dahi getirmeden 4 yıl uzattınız. Siz ki yönetimi devretmeden 15 gün önce, bizim şu anda gece gündüz uğraştığımız, Spor Genel Müdürlüğü ile olan protokollere imza attınız. Şimdi bize bu konuda eleştiri getirmenizi haksızlık olarak görüyorum" yanıtını verdi.

Sonrasında söz hakkı doğduğu gerekçesiyle kürsüye gelen Taner Aşkın ise "Biz o gün stat konusunda cesaret göstermeseydik, bunları yapmasaydık, bugün bu rakamları konuşamazdınız. O mirası yiyorsunuz. Nankörlük etmeyin. Yönetimler birbirinin devamıdır. Benden küçük olan birine bu şekilde cevap vermek istemezdim. Ama yapmak zorundayım" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Taner Aşkın'ın kürsüden indiği sırada bir üyenin, "Yönetimdeyken takımı küme düşürüyordunuz" diye bağırması, bir anda gerginliğe neden oldu. Aşkın'ın da karşılık vermesi üzerine ikili birbirlerinin üzerine yürürken, araya girenler ortamı sakinleştirdi.