İşte canlı bombaların 5 özelliği

İntihar saldırılarının nedenleri ve saldırganların psikolojisi üzerine çalışan dünyanın sayılı uzmanlarından olan Robert Pape, bir insanın intihar bombacısına dönüştüğü süreci Cumhuriyet’e değerlendirdi.

İşte canlı bombaların 5 özelliği
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.10.2015 - 02:33

- Tipik bir intihar bombacısı profili çizebilir misiniz?

PAPE
- 482 intihar bombacısının üzerine derinlemesine bir çalışma yaptım. Bunların sosyo-ekonomik özellikleri birbirinden çok farklı. Ama insanların sandığından çok daha normaller. Tipik olarak çalışan veya orta sınıf kesimden geliyorlar. İşsiz veya çok fakir değiller. Genelde eğitimliler. Örneğin benim çalıştığım bu 482 intihar bombacısının yarısının üniversite eğitimi var. Erkek intihar bombacıları genelde 22-23 yaşlarında oluyor. Yani yaş, gençlik önemli bir unsur.

- İntihar bombacılarının azınlık gruplarına aitliği söz konusu mu?

PAPE -
İşgal altında olan gruplara üye olmak tipik bir özellik. Örneğin PKK, 1990’larda intihar saldırıları düzenlerdi. Çatışmaları temelde Türk ordusu ile idi. Bunu ‘iç işgal’ olarak gördüler. Türk ordusunun Kürt toplumu ile ilişkileri var ve Kürtler, kendilerini bu ilişkide olağanüstü dezavantajlı görmekte, polis ve askeri güçlerin kendilerine karşı orantısız güç kullandığına inanmaktalar. Diğer Türk vatandaşları ile aynı ve eşit haklara sahip olmadıklarına inanmaktalar. Bu da genel bir manifesto olarak son 30 yıl içinde intihar saldırılarına götüren bir durum.

- İntihar saldırganlarının uyuşturucu bağımlılığı olduğu doğru mu?

PAPE - Evet, uyuşturucuların intihar saldırıları ile ilgileri 11’inci yüzyıla kadar gitmektedir. 11’inci yüzyılda Haşhaşiler (Hasan Sabbah grubu) ve 2. Dünya Savaşı’ndaki Japon Kamikazeler de aynı şekilde uyuşturucu etkisi altında idiler. Haşhaşiler bildiğim kadarıyla suikast düzenlemeden önce haşhaş içerlerdi. Kamikazeler de aynı şekilde bazen uyarıcı bazen de antidepresan ilaç alırlardı. Eğer düşünürsen, intihar etmeden önce öleceğini biliyorsan, bu işi yapabilmen için kişiliğine göre ya sinirlerini canlandırman ya da sinirlerini yatıştırman gerekir.

- Kendilerini nasıl ölüme hazırlarlar? Bir süreç mi yoksa bir anda, ani bir karar sonrası mı olur?

PAPE
- Bu sosyal bir süreç. Bir grup arkadaşlığı kuruluyor ve bu grubun giderek şiddetli öfke veya aşırıcılık duyguları artıyor. Bu öfke ve şiddet hali, sosyal bir form oluşturuyor. Örneğin Batı Şeria’da, Hebron’daki futbol takımının yarısının 1990’larda birkaç gün aralıkla intihar saldırısı yaptığını gördük. Örnek olaylarda intihar bombacılarının önce arkadaş sonra intihar bombacısı olduğunu görüyoruz.

- Neden İslamcılardan çıkıyor intihar eylemcileri?

PAPE -
Çünkü Müslümanlar Hıristiyanlardan daha çok işgal altında. Temel sebep bu. Müslüman ülkelerde daha çok işgalci ordu var.

- Görünen o ki intihar saldırıları çok daha fazla etki yapıyor...

PAPE -
Evet, terörist gruplar intihar saldırıları yapıyor çünkü siyasi olarak iyi bir karşılık buluyor. Çok az imkânı olan bir grup için çok etkili ve sonuçlu bir yöntem olduğunu görüyoruz.

Robert Pape kimdir ?

Chicago Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde uluslararası güvenlik konularında profesör. “Dying to Win: The Strategic Logic of Suicide Terrorism” (Ölerek Kazanmak: İntihar Terörizminin Stratejik Mantığı) isimli kitabı ABD’de büyük ses getirdi ve uzun yıllar konu üzerinde yazılan en önemli araştırma kitabı olarak tarihe geçti.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler