İşte Başbakan'ın Valisi

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “kızlı erkekli evlerde” kalınmasına yönelik çıkışını “emir telakki” ettiğini açıklayan ilk vali oldu. Valinin heyecanını, başbakanın sözlerini emir saymasının nedenini ve aralarındaki bağı anlayabilmemiz için Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu döneme göz atmalıyız.

İşte Başbakan'ın Valisi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.11.2013 - 17:15

Recep Tayyip Erdoğan başkanlığı döneminde verdiği ihalelerdeki yolsuzluk savları nedeniyle deyim yerindeyse Mülkiye Müfettişleri belediyede karargah kurmuşlardı. Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren dışında soruşturmada yer alan isimler arasında Mülkiye Başmüfettişi Hüseyi Avni Coş ve Enver Salihoğlu da vardı.

Hüseyin Avni Coş ve Enver Salihoğlu; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile belediyenin üst düzey bürokratları hakkında –ki büyük çoğunluğu AKP milletvekili oldu– yolsuzluk iddialarının gerçeği yansıtmadığı, bu nedenle de adli işleme gerek olmadığı yönünde görüş bildirdi.
Zaman içerisinde Recep Tayyip Erdoğan da vefanın yalnızca İstanbul’da bir semt adı olmadığını kanıtladı. Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, Mülkiye Başmüfettişi Hüseyin Avni Coş ilk Bingöl Valisi olarak görevlendirildi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın soruşturulmasına yer olmadığına ilişkin rapor düzenleyen Mülkiye Başmüfettişi Enver Salihoğlu da Başbakanın memleketi Rize’ye Vali olarak atandı!

Hüseyin Avni Coş’un adı Bingöl’de 1 Mayıs 2003 tarihinde gerçekleşen depremin ardından yaşanan olaylar nedeniyle de sıkça gündeme geldi. Kızılay’ın bölgeye ulaştırdığı çadırların dağıtımında bazı kişilerin kollandığı gerekçesiyle yurttaşlar, Hükümet Konağı önünde protesto eylemi yaptılar.  “Vali istifa” sloganlarının atıldığı sırada bir polis minibüsünün halkın üzerine sürülmesi Bingöl’de tansiyonu yükseltti.

Aynı gün Bingöl Emniyet Müdürü Osman Nuri Özdemir merkeze alındı. Ankara’nın bu kadar hızlı hareket ederek, olaylarda “sorumlu” görülen emniyet müdürünü merkeze alması dikkat çekiciydi. Nasıl bu kadar hızlı hareket edilebildiği sorusunun yanıtı hayli eski bir “hesaba” dayanıyordu.

Şimdi biraz daha gerilere gidelim. Tarih: 6 Aralık 1997. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’ın memleketi Siirt’te yurttaşlara sesleniyordu. Siirt Valiliği adına Cumhuriyet Meydanı’ndaki mitingi izleyen Hükümet Komiseri Ahmet Cemil Özmen’in düzenlediği rapor, şöyle idi:

“RP Siirt İl Başkanlığı tarafından organize edilip 6 Aralık 1997 Cumartesi günü ilimiz Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı açık hava toplantısını, ilgi emir gereğince Hükümet Komiseri sıfatıyla izledim. Saat 13.00’te başlayan açık hava toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan konuşma yaparak, çeşitli konularda görüşlerini dile getirdi. Yaklaşık 3500-4000 kişinin katıldığı ve saat 14.30’da sona eren söz konusu açık hava toplantısında yasalara aykırı herhangi bir hususun saptanmadığını bilgilerinize arz ederim.”

Siirt Emniyet Müdürlüğü’nce, Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ses ve görüntü kayıtları, Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
Erdoğan’ın siyasi haklarını kaybedip, yasaklı konuma gelmesine neden olan bu konuşmayı başsavcılığa ileten emniyetin başındaki isim Osman Nuri Özdemir’in ta kendisiydi! Halkın tepki gösterdiği Hüseyin Avni Coş ise 12 yıllık AKP iktidarı boyunca hep vali kalmayı başarabildi...
Son olarak Coş, AKP Adana Milletvekili Ali Küçükaydın’ın İçişleri Bakanlığı’na yaptığı şikayetle gündeme geldi. Küçükaydın, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un milletvekillerini yasadışı dinlettiğini ve kayıtları belli yerlere servis ettiğini ve yolsuzluklar yaptığını belirterek görevden alınmasını istedi. AKP’li Vekil Küçükaydın hala dilekçesine yanıt bekliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon