İstanbul’un içme suyuna lağım karışıyor iddiası
İstanbul'un en önemli içme suyu kaynağı Sazlıdere Barajı'na 11 yıldır lağım karıştığı iddia edildi.
İstanbul’un içme suyu kaynağı, yıllık 55 milyon metreküp kapasiteli Sazlıdere Barajı ile ilgili olarak Sazlıbosna Köyü Muhtarı Oktay Teke konuştu. Teke, “Köyün kanalizasyonu için bir kuyu yaptılar. Ancak uzun zamandır bu kuyuyu boşaltmaya gelmediler. Kuyu taşınca içme suyuna karışıyor.” diyerek İstanbul’un içme suyuna lağım karıştığı iddiasında bulundu.
Arnavutköy’e bağlı 460 haneli Sazlıbosna köyüne yapılan foseptik kuyusu kısa sürede yetersiz kaldı. Taşan kuyudan sızan atıklar iddiaya göre içme suyuna karışıyor. Köy halkı 11 yıldır başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yetkili mercilere defalarca müracaat etmelerine rağmen kalıcı çözüm alınmamasına sitem ediyor.
Küçükçekmece Gölü’ne yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta 1998'de kurulan Sazlıdere Barajı’na lağım sularının karıştığı iddia ediliyor. Yaklaşık 11 yıl önce bölgedeki atık su kanalı sularının toplanması için bir kuyu yapıldığını anlatan Sazlıbosna Köyü Muhtarı Oktay Teke, baraja karışan suyun köyün atık suyu olduğunu doğruluyor. Teke, yetkililere serzenişini şöyle dile getiriyor: “Daha önce köyün atık sularının (kanalizasyon) atılması için bir kuyu yaptılar. Ancak uzun zamandır bu kuyuyu boşaltmaya gelmediler. Burası da taşınca atık sular içme suyuna karışıyor. Arnavutköy Belediyesi, İBB ve Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) başta olmak üzere birçok yetkili makama yazdığımız dilekçelere cevap verilmedi.”
“VİCDAN AZABI ÇEKİYORUZ”
Atık kuyusunun hemen yakınında ikamet eden mahalle sakini İsmet Yörük de içme suyuna karışan foseptiğe on bir yıldır şahit olduğunu ifade ediyor. Kötü kokudan rahatsız olduklarını hatırlatan Yörük, atıkların içme suyuna karışmasından dolayı vicdan azabı çektiklerini belirtiyor. Kuyuyu boşaltmak için vidanjörlerin yılda birkaç kez uğradığını da kaydeden Yörük’e göre, atıklar yıllardır baraj suyuna karışıyor.
“PİSLİKTEN GEÇİLMİYOR”
Sazlıdere Barajı civarındaki kirlilikten koyun ve inek sürüleri de payını alıyor. Çoban Fazlı A., “Hayvanlarımızı bu sudan suluyoruz. İçki şişelerinden piknik malzemelerine, çamaşırdan pet şişeye kadar çok sayıda pislik, suyun kenarında yığılmış durumda.” görüşünü dile getiriyor.
ÇEVREYİ TEMİZLİYORUZ AMA ATIK SULARA KARIŞMAYIZ
İstanbul Arnavutköy Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, baraj çevresinin temizliğini yapabildiklerini ancak içme suyuna karışan atık sulara müdahale etmediklerini belirtiyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir İSKİ yetkilisi ise içme suyuna karışan atık suyla ilgili tedbir alacaklarını vurguluyor. Doğa Savaşçıları Çevre Koruma Derneği Başkanı Zafer Murat Çetintaş ise içme suyu havzalarının yeterince korunmadığını öne sürüyor. Çetintaş, şu tespitte bulunuyor: “İstedikleri kadar arıttıklarını söyleseler de şebeke sularının sağlıklı olduğunu iddia etmek imkansız. İSKİ’den tanıdığım bazı yetkililer dahi içme sularını kaynak suyu ile karşılıyor.”
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- ‘Binadan çıkamıyorum, bu çaresizliğe...'
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Volkan Demirel'den Şenol Güneş'e sert sözler
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- Fidan ve Colani yeni dönemi açıkladı
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'