İstanbul’a küresel temas
Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı ArtInternational 26- 28 Eylül arasında Haliç Kongre Merkezi’nde.
Bu sene ikincisi düzenlenen ArtInternational, sanat fuarlarının bu ülkede akılda kalan çizgisini kökten değiştiren ve değiştirmeye devam eden bir fuar. Son yıllarda İstanbul’un yabancı sanatçılar için çekim merkezi olduğu düşünüldüğünde ve pek çok sanatçının bu şehirde yaşayıp işler üretmeye başladığı hatırlandığında; ArtInternational, İstanbul’un cazibesine anlamlı bir temas katıyor.
26-28 Eylül tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan ArtInternational, gelecek üç güne oldukça zengin bir program sığdırıyor. Fuarın hem organizasyon hem de içerik açısından geçen yıl yakaladığı başarı, bu yıl da süreceğe benziyor. Öyle ki günlerdir e-postalarımızı dolduran bültenlerde okuduğumuz isimler ve etkinlikler uluslararası fuar arenasında ArtInternational’ın ismini gittikçe duyuruyor.
Tahran’dan Paris’e
24 ülkeden 80 galerinin katılacağı fuarda dünyaca ünlü pek çok sanatçının işleriyle karşılaşacağız.
Marina Abramovic, Filistinli sanatçılar Steve Sabella ve Hani Zurob, Banksy, Andy Warhol, Liu Bolin Anish Kapoor, Ai Weiwei, Shirin Neshat, Patricia Piccinini, Joan Miró, Damien Hirst ve Jan Fabre fuarda işlerini görebileceğimiz dünyaca ünlü sanatçılardan bazıları. Bu sanatçıları İstanbul’a getiren galerilerin bir kısmını ise şöyle sıralayabiliriz: Tahran’dan Assar Art Gallery, Londra, Milano & New York’dan Lisson Gallery, San Francisco’dan Hosfelt Gallery, Paris, Brüksel & Beijing’den Galerie Paris-Beijing, yine Paris’ten Galerie Lelong.
Türkiye’den 12 galeri
Fuara bu yıl, Türkiye’den 12 galeri katılıyor. Ankara’dan Galeri Nev’in de katıldığı fuarda; Galeri Manâ, NON, Pi Artworks, PİLOT, Rampa, ArtSümer, x-ist, Galeri Zilberman, Dirimart, Rodeo ve Sanatorium galerileriyle fuara katılan sanatçıların işlerini izleyeceğiz. Türkiye’den fuara katılan galerilerin hem sanatçı hem de yapıt seçimi oldukça heyecan verici. Fuar bu açıdan bakıldığında son yıllarda Türkiye’de üretilen sanatın geldiği noktayı görmek açısından da son derece önemli.
Necla Rüzgar, Hera Büyüktaşçiyan, Ayşe Erkmen, Sarkis, Erdem Ergaz, Volkan Aslan, Mehmet Ali Uysal, Burak Delier, Nilbar Güreş, Gülsün Karamustafa, Nevin Aladağ, Gözde İlkin, Ceren Oykut, Ekin Saçlıoğlu, Erkut Terliksiz, Azade Köker, Ahmet Elhan, Özlem Şimşek, Mustafa Kunt, Özlem Günyol, Banu Cennetoğlu ve Sergen Şehitoğlu; Türkiye’den fuara katılan sanatçıların bazıları. (Oldukça kalabalık bir liste olduğu için burada bir kısmına yer verebildik.)
Taner Ceylan, Kezban Arca Batibeki, Murat Pulat, Gülay Semercioğlu ve Ramazan Bayrakoğlu ise fuara yabancı galerilerle katılan isimler.
‘Amnezi Salgını’
49A, 5533, Bağımsız Sanat Derneği, Bandrolsüz, collectorspace, PASAJ, Protocinema, Reccollective, Sütüdyo, SPOT ve Torun gibi sanat inisiyatifleri ve gruplarının çalışmaları “Alternatifler” bölümünde yer alacak. Özge Ersoy ve Merve Ünsal, Alternatifler bölümünün bu yılki küratörleri.
Başak Şenova küratörlüğünde hazırlanan “Sahnedeki Videolar” bölümünde ise “Amnezi Salgını” başlığı altında, hatırlama, yersizlik ve günlük hayatımızda yer etmiş hatıraların konu edildiği videolar var. Aralarında, Annika Eriksson, Cengiz Tekin, George Barber gibi sanatçıların videolarının da olduğu bir seçkiyi izleyeceğiz.
Fuara eş zamanlı ama fuardan bağımsız gerçekleşecek olan video sanatı fuarı Moving Image ise video alanında çalışan sanatçıların üretimlerini yan yana görmek açısından önemli. Haliç Kongre Merkezi’nin Kuleli Binası’nda gerçekleştirilecek olan fuarda, aralarında; Şener Özmen, Gizem Karakaş Nancy Atakan & Volkan Aslan, Zeyno Pekünlü, Serkan Özkaya, Mounir Fatmi, Rob Carter gibi sanatçıların olduğu bir seçkiyi izleyeceğiz.
Açık havada heykel
Fuarın bu yıl da yönetmeni olan Dyala Nusseibeh ve sanat yönetmeni Stephane Ackermann bu fuarı sadece rakamların konuşulduğu, sanat piyasasının şaşalı bir mecrası olmaktan çıkaran iki isim.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Haliç’in kıyısında sergilenecek olan heykeller ve kar amacı gütmeyen sanat platformlarının “Alternatifler” başlığıyla fuarda yer alması bu fuarı güçlü kılan iki önemli seçki. Zira bir yandan dünyaca ünlü heykeltraşların heykellerini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da açık havada “By The Waterside” isimli heykel galerisinde göreceğiz.
Öyle ki bu deneyim, kent ve heykel ilişkisi hakkında sorularımızı çoğaltırken, heykelsizliğimizi bir kez daha yüzümüze vuracak. Bir yandan da yerli ve yabancı galerilerin hemen yanında bağımsız sanat inisiyatiflerinin olması ve onların sürdürülebilirlikleri hakkında düşünmek; fuarın oturduğu zemini ve güncel sanatın dinamiklerinin nasıl yan yana geldiğini/gelebildiğini düşünmek adına umut verici.
Bu yıl terasta; Jaume Plensa, Joan Miró, Osman Dinç, Benjamin Appel, Karl Karner, Keita Miyazaki, Laurent Bolognini ve Steven Naifeh heykelleri olacak.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Yıkılması gerekiyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Trabzonspor'da ayrılık!