İstanbul Okmeydanı'nda 'Şanzelize' skandalı: İlk kazma vurulmadan proje iptal edildi

Okmeydanı’nı Şanzelize yapacağız’ söylemiyle tanıtılan dönüşüm planı, ilk kazmanın vurulacağı gün iptal edildi.

İstanbul Okmeydanı'nda 'Şanzelize' skandalı: İlk kazma vurulmadan proje iptal edildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.06.2018 - 20:20

İstanbul 12. İdare Mahkemesi, Okmeydanı’nı Paris’in ünlü caddesi Şanzelize’ye dönüştürmek amacıyla hazırlanan kentsel dönüşüm planını, ‘tarihi sit alanları ile mezarlıkların plan genelindeki açık ve yeşil alanlar olarak gösterilmesi’ gibi gerekçelerle iptal etti. CHP’li meclis üyesi Hakkı Sağlam “Burası 8 yıldır bitirilemeyen ve hayalet kente dönüşen Fikirtepe olabilir” dedi. Beyoğlu ilçesine bağlı Okmeydanı için hazırlanan ve 2012’den beri gündemde olan imar planları bugüne dek birçok kez mahkemelerce iptal edildi. En son büyük ölçekli “Beyoğlu- Şişli ilçeleri Okmeydanı Tarihi Sit Alanları Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı” yeniden hazırlanarak 18 Mart 2016’da İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edildi. CHP’li meclis üyeleri bu planın halk yararına aykırı olduğunu belirterek dava açtı.

Yeşil alan yetersiz

İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nde görülen davada bilirkişi raporu da hazırlanarak dosyaya girdi. Çarpıcı tespitler yapılan raporda, planın ticaret kullanım yüzdesini artırdığına dikkat çekilerek bu durumun tarihi kentsel yerleşim alanını taşıt trafik baskısı altında bırakabileceği vurgulandı. Toplam planlama alanının yüzde 40.7’sinin sosyal donatı ve yeşil alan olarak ayrıldığı ancak plan bütününde özellikle yeşil alanın oldukça yetersiz olduğuna dikkat çekilen raporda, tarihi sit alanları ile mezarlıkların plan genelindeki açık ve yeşil alanlar olarak gösterildiği tespit edildi. Raporda, planın mahalle kültürü ve sosyal dokunun yaşatılmasına uygun olmadığına da dikkat çekildi.

Hukuka aykırı

Mahkeme bilirkişi raporuna yapılan itirazları reddederek kararında bilirkişi raporuna atıflarda bulundu. İmar planını 11 Mayıs’ta oybirliğiyle iptal eden mahkeme, “Dosyadaki bilgi ve belgelerle bilirkişi raporu birlikte değerlendirildiğinde, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu ile belirlenen koruma esaslarına, şehircilik ilkelerine, plan yapım ve yöntem tekniklerine uygun olmayan dava konusu plan değişikliğinde hukuka uyarlık yoktur” denildi. CHP’li meclis üyesi Hakkı Sağlam, yargının, Okmeydanı’nda halkın mağdur edilmesine izin vermediğini belirterek, “Okmeydanı iştahı birilerinin kursağında kaldı. CHP olarak Okmeydanı’nda dönüşümü yerinde yapacağız. Okmeydanı’nda önce 600 yıllık tersaneleri kapattılar. Sanayii ve esnafı bitirdiler. Şimdi halkı sürgün edeceklerdi” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler