İsrail'den QIZ alıyoruz

İsrail'in TÜSİAD'ı İsrail İmalatçılar Birliği (MAI) ve İsrail Tekstil ve Moda Sanayicileri Birliği'nin (ITFA) TÜSİAD, İTKİB, İTHİB, TÜTSİS ve TOBB'un ekonomi think tank'ı TEPAV'la Türkiye'de ABD'ye gümrüksüz mal ihracatına imkan tanıyan Nitelik Sanayi Bölgesi (QIZ) kurulmasına yönelik işbirliği protokolü imzaladığı öğrenildi.

İsrail'den QIZ alıyoruz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.12.2013 - 09:49

Protokolde taraflar QIZ kurulması için hükümetleri nezdinde girişimlerde bulunacaklarının taahhüt etti. Edinilen bilgiye göre protokole yansımasa da QIZ kurulması istenen alanın Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğu belirtildi. İsrail tarafı ABD nezdinde de lobi yapacağını bildirdi. 12 Aralık'ta İstanbul'da imzalanan protokole Osman Boyner, Hikmet Tanrıverdi. İsmail Gülle, Muharrem Kayhan ve Prof. Dr. Güven Sak imza koydu. ITFA Başkanı Yaron Harel de hem kendi kurumu hem de MAI adına protokolü imzaladı.

 

İsrail katma değeri şart

Türkiye'de 2001'de de QIZ kurulması gündeme gelmiş ama tekstili kapsamadığı için hayata geçmemişti. Halen Ürdün ve Mısır'da QIZ'ler bulunuyor. QIZ, bazı Türk firmalarının bu ülkelere yatırım yapmada başlıca nedenini oluşturuyor. QIZ'de üretilen bir malın ABD'ye gümrüksiz girebilmesi için içinde anlaşmayla belirlenen ve ürününe göre değişen oranda İsrail katma değeri bulunması gerekiyor.

(Habertürk)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon