Isparta'daki uçak kazası

Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde 30 Kasım 2007 tarihinde meydana gelen, 57 kişinin öldüğü uçak kazasıyla ilgili olarak Garanti (Euroka) Sigorta Şirketince belirlenen tazminat bedelleriyle ilgili teklif raporu, kazada ölenlerin yakınlarına gönderildi.

Yayınlanma: 25.04.2009 - 14:20
Abone Ol google-news

Isparta'daki uçak kazasının üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçmesine rağmen ölen yolcuların yakınlarına ödenecek tazminat bedellerinin açıklanmaması mağdur avukatlarını harekete geçirdi.

Kazada hayatını kaybedenlerin çoğunun vekaletini alan Ankara Barosu avukatlarından Hasan Kaşıkara tarafından Garanti Sigorta Şirketine uyarı yazısı gönderildi.

Sigorta şirketinin poliçeden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmesinin istendiği yazıda, tazminatlarla ilgili yazının henüz avukatlara ulaşmadığı belirtildi. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü aktüer siciline kayıtlı farklı aktüerlerce hazırlanan raporların değerlendirilip değerlendirilmediği soruldu.

Avukatlar Hasan Kaşıkara ve Mehmet Açıkel imzalı yazıya Garanti Sigorta Şirketi avukatı Feyzi Erçin tarafından gönderilen yazıyla cevap verildi. Yazıda, kazada ölen Fatime Aysun Balcı, Sadettin Baysal, Kenan Büyük, Tevfik Büyükçaylı, Ayşe Şentürk, Melike Ceylan, Yusuf Çiftçi, Cafer Oğuz Çiftçi, İsa Çobankaya, Saniye Çobankaya, Yaşar Çobankaya, Doğan Göktaş, Süleyman Hilal, Bahri Öndürücü, Muhsin Öndürücü, Muhammet Rafi Taşkent, Hayri Tokgöz ve Sibel Uysal hakkında tazminat bedellerinin belirlendiği ifade edildi. Ayşe Gözen Polat, Yakup Hakan Pullu, Muhammet Kasım Saygılı ve Hakan Ulutaş için ise ABD'li avukatlara vekalet verdikleri gerekçesiyle tazminat miktarlarıyla ilgili teklif verilemeyeceği bildirildi.

Yolcu yakınlarının avukatı Hasan Kaşıkara, Garanti Sigorta Şirketi'nce hazırlanan tazminat bedelleriyle ilgili raporun Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü aktüer siciline kayıtlı olmayan yetkililerce düzenlendiğini, bu nedenle yasal dayanağını bulunmadığını, bedellerin kabul edilemez olduğu gerekçesiyle Garanti Sigorta Şirketine uyarı yazısı gönderdi. Kaşıkara, yazısında şunları kaydetti:

''Uygulanan usul ve esaslar yasanın öngördüğü şekilde olmayıp ilgili hususta Sivil Havacılık Kanunu'ndan, sair yasal mevzuattan ve kanuni gerekçelerden doğan yükümlüklerinizi yerine getirmenizi aksi halde mağdurların kanuni haklarını en üst seviyede korunması amacıyla idari, cezai ve hukuki tedbirlerin uygulanması için yasal yollara başvurulacağını bir kez daha bildiririz.''
 

Aileler tepkili

Öte yandan, tazminat bedellerine aileler de tepki gösterdi. Kazada eşi Melike ile 1 aylık kızı Ceren'i kaybeden Bülent Ceylan, kendisine eşi için 62 bin TL'lik teklif sunulduğunu belirtti.
Hazine Müsteşarlığı aktüer siciline kayıtlı profesörlerce belirlenen miktarın 420 bin TL olduğunu kaydeden Ceylan, ''Resmi bedelle sigorta şirketinin açıkladığı bedel arasında büyük fark var. Kabul edilebilecek bir durum değil'' dedi.

Kazada eşi Tevfik Büyükçaylı'yı kaybeden Gülçin Büyükçaylı ise 2 çocukla ortada kaldığını, ev hanımı olduğunu, evin geçimini kazada ölen eşinin sağladığını belirterek, ''Kazadan bu yana yaşadığım acıları, sıkıntıları bir bedelle ödemek kolay değil. Bize teklif edilen tazminat miktarı beklentinin 3'te biri kadar. Hakkımızı aramaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Oğlu Hayri Tokgöz'ü kaybeden Şerafettin Tokgöz de Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü aktüer siciline kayıtlı aktüerlerce hazırlanan raporun dikkate alınmadığını öne sürdü. Tokgöz, ''Resmi rapor dikkate alınmıyor, aktüer siciline kayıtlı olmayan yetkililerin hazırladığı rapor üzerinden işlem yapılıyor. Raporlar arasında çok fark var'' dedi.

Kazada babası Mustafa Zengi'yi kaybeden Cihan Zengi ise sigorta şirketinin sorumluluk almak istemediğini ileri sürdü. Zengi, ''Sigorta şirketi poliçelerini sattığı gerekçesiyle sorumluluk almıyor. Komik bedeller sunarak olayın mahkemeye intikal ettirilmesini ve sürenin uzamasını istiyorlar'' diye konuştu.

Sigorta şirketinin avukatı Feyzi Erçin ise kazada ölenlerin yakınları ve avukatlarının iddialarını yanıtlamayacağını, yorum yapmayacağını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler