İspanya'da kürtaj yeniden kısıtlanıyor

İspanya'da, sosyalist Jose Luis Rodriguez Zapatero hükümeti tarafından 2010 yılında genişletilen kürtaj hakkı, 2011 Aralık ayından bu yana tek başına iktidarda olan muhafazakar sağ görüşlü Halk Partisi (PP) hükümeti tarafından tekrardan kısıtlanıyor.

İspanya'da kürtaj yeniden kısıtlanıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.12.2013 - 17:48

PP kendi seçim programında olan ve Katolik Kilise'nin de sürekli talep ettiği kürtaj yasasındaki değişikliği, iktidara geldikten 2 yıl sonra yaptı. Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında kürtajla ilgili yeni bir yasa tasarısı kabul edilerek, PP'nin yeterli çoğunluğa sahip olduğu meclise gönderildi.

İspanya'da 2010 yılında değiştirilen ve şu anda geçerli olan kürtaj yasası, kadının herhangi bir açıklama yapmadan hamileliğinin 14. haftasına kadar, ceninde ciddi risklerin görülmesi veya annenin sağlığını tehdit eden durumlarda 22 haftaya kadar, bebeğin tedavi edilemeyecek, çok ağır bir hastalığı olduğu durumlarda ise sınırsız bir sürede kürtaja hak veriyor.

Mevcut hükümetin yaptığı değişiklikte ise kürtaj, kadın hakkı olmaktan çıkartılarak, sadece tecavüz ve anne sağlığını tehdit eden durumlarda yasal sayılıyor.

Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon, tecavüz durumunda hamileliğin 12. haftasına, anne sağlığını tehdit eden durumlarda ise 22. haftasına kadar kürtaja izin verileceğini belirtti. Kürtaj için en az iki doktor sertifikası zorunluluğu getiren yeni yasada ayrıca 16 ve 17 yaşındaki kızlarının ailelerinin onayını almadan, kendi isteklerine göre kürtaj yaptırma hakları da kaldırılıyor. Gallardon, yeni yasayı savunurken, ''Kürtaj dramında kadın suçlu değil, kurbandır'' ifadesini kullandı.

 

Muhalefetten sert eleştiri

Bu arada İspanya Anayasa Mahkemesi'nin 1985 yılında aldığı kürtajla ilgili kararın içeriğini, hazırladığı yeni yasaya aktaran İspanyol hükümetine, muhalefet partilerinden sert eleştiriler geldi.

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Alfredo Perez Rubalcaba, ''Parası olan kadın kürtaj yaptırmak için Fransa veya Portekiz'e gidecek'' derken, hükümetin ''sadece oy çıkarından dolayı'' kürtaj yasasını değiştirdiğini savundu. Rubalcaba, İspanyol toplumunda kürtaj tartışmasının olmadığını, mevcut yasanın iyi bir şekilde işlediğini söyledi.

Komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) partisi ise yeni yasa ile İspanya'da kadın haklarının 30 yıl geriye gittiğini ileri sürdü ve yasa tasarısının meclisten geçmemesi için ''sonuna kadar savaşacaklarını'' açıkladı.

 

Kadın derneklerinden protesto gösterisi

Öte yandan hükümetin kürtajla ilgili yasada değişiklik yapma kararı, bugün tüm İspanya'da organize edilen gösterilerle protesto edildi. 300'e yakın kadın hakları savunucusu derneğin buluştuğu ''Karar vermek bizi özgür kılıyor'' adlı platformun sözcüsü İsabel Serrano, ''Hükümetin yapmak istediği yasa, demokratik bir ülkede deliliktir. Bizi, Avrupa'da utanç duyulacak bir konuma sokuyor. Bu yasaya karşı çıkmak için çok sebep var. Milyonlarca kadın, güvensiz kürtajın mağduru olacaktır'' açıklamasını yaptı.

Madrid'deki Başbakanlık binası da (Moncloa), Bakanlar Kurulu'nun yapıldığı saatlerde iki farklı gösteriye sahne oldu. Moncloa'nın bir kapısında mevcut kürtaj yasasını savunanlar, diğer kapısında da hükümetin yaptığı kısıtlamalara destek verenler gösteri düzenledi.

İspanya'da 2011 yılı rakamlarına göre, 15-44 yaşları arasında 118 bin 359 kadının kürtaj yaptığı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon