İsmail neden kaçtı?
49 polisten 7’sinin sorgusu biterken gözaltı ibaresinin ‘muhafaza’ olarak değiştirilmesi dikkat çekti.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün başta İstihbarat Şube Müdürlüğü olmak üzere çeşitli kademelerine “casusluk ve usulsüz dinleme” iddiaları ile yapılan ve cemaate yakın isimleri hedef aldığı savunulan operasyon kapsamında adliyeye sevk edilen 49 polis şefi, saatlerce sorgu hâkimliğine alınmayı bekledi. Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu 49 kişinin ifadesinin alınmasına dün devam edildi. Yurt Atayün’ün “Avukat görüşme tutanağı”nda ise Atayün’ün gözaltında değil muhafaza altında olduğu yazıldı. Atayün’ün avukatı Burak Kemal Tanrısever ile dün saat 15.30’daki görüşmesine ilişkin düzenlenen tutanakta “gözaltı” kelimesinin üstü çizilerek “muhafaza” olarak değiştirildi. Tutanak TEM Şube’de görevli iki polis tarafından imzalandı. 22 Temmuz operasyonunun ardından Emniyet’ten adliyeye getirilen şüpheli polisler, 26 Temmuz’un 27 Temmuz’a bağlayan gece saat 02.05’te nöbetçi sulh ceza hâkimliğine sevk edildiler. Şüpheli polislerin adliyedeki bekleyişleri şöyle gelişti: Mahkeme sorgusunu saatlerce bekleyen polisler önceki gün adliyede “gözaltı süresi dolduğu” gerekçesiyle eylem düzenlediler. Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından önceki gün saat 22.00 sıralarında şüphelilerin sorgusuna yeniden başlandı. Şüphelilerin avukatları, sundukları dilekçede gözaltı süresinin bittiğini savunarak müvekkillerini serbest bırakmayan hâkim İslam Çiçek hakkında reddi hâkim isteminde bulundular. Ancak talep reddedilerek sorguya devam edildi.
‘Yorgunum’ dedi
Hâkim İslam Çiçek, önceki gece saat 03.30 sıralarında “sahur ve yorgunluk” gerekçesiyle dün saat 09.00’a kadar sorguya ara verdi. Sorguya dün saat 12.00 sıralarında yeniden başlandı. Aralarında Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 39 kişiden 20’si önceki gün tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 8 kişi savcılıktan serbest kalırken, 11 kişi de mahkeme sorgularının ardından serbest kalmıştı. Mahkeme sorgusunun ardından serbest kalan 11 kişiden 9’u hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu. Casusluk iddialarına ilişkin aralarında Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu 75 kişiden 49’u tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, 26 kişi ise savcılıktan serbest bırakılmıştı. Operasyon kapsamında şimdiye dek toplamda 20 kişi tutuklandı, 45 kişi ise serbest bırakıldı.
Yasadışı bir durum olduğu için kaçtı
İstanbul Emniyeti’ne yapılan operasyon sonunda adliyeye sevk edilen polisleri sorgulayan hâkim İslam Çiçek’in MİT mensubu olduğu düşünülen bir kişiyle görüştüğü iddiaları üzerine savcılık, kaçan kişinin terörle mücadele şubesinde görevli bir polis olduğunu açıkladı. CHP’li Tanal ise “Eğer legal bir durumsa İsmail neden adliyede kaçar? Demek ki burada gizli, ayıplı, kimsenin öğrenmesini istemedikleri ve legal olmayan bir durum söz
konusu ki bu İsmail kaçıyor” dedi. Soruşturma şüphelisi polislerin önceki akşam saatlerinde mahkemeye çıkarılmayı bekledikleri sırada CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve bazı avukatlar, sorgu hâkiminin odasındaki kişinin kim olduğunu sorduklarında hâkimin “Kaç İsmail” dediğini belirterek tutanak hazırlamışlardı. Olayın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, önceki gece saat 01.30 sıralarında Anadolu Ajansı’na açıklama yaptı. Savcılık açıklamasında “Sorgu hâkiminin güvenlik sağlanması yönündeki yazılı talebini aldığı sırada, koridorda bekleyen şüpheli avukatlarının şahsı MİT görevlisi
olarak lanse edip üzerine hücum ettikleri, sorgu hâkimine herhangi bir müdahalenin söz konusu olmadığı anlaşılmıştır” denildi.
Açıklamada Selam-Tevhid adlı örgütle ilgili soruşturma işlemini yapan Emniyet görevlileri hakkında yürütülen soruşturma kapsamında “casusluk” suçundan tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 49 kişinin sorgusunun gece yarısı 27 Temmuz saat 24.00 civarında başladığı belirtildi. Açıklamada, “CMK’ye göre çok sayıda şüphelinin işlediği suçlarda gözaltı süresinin 4 gün olduğu, bu süreye şüphelileri sorgu hâkimine sevk etmek için gerekli yol süresinin dahil olmadığı” belirtildi. Savcılık açıklamasına ilişkin Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yargıcın sorgusunu yarım bırakıp Emniyet mensuplarıyla görüşmesinin hukuk camiasında doğru karşılanan bir durum olmadığını savundu. Tanal, “Sanki yargıcın davayla ilgili birilerince yönlendirildiği, ‘birileriyle görüşüp buna göre karar veriyor’ gibi bir algı oluşuyor” dedi. Yargıç Çiçek’in geçmişte sosyal paylaşım sitelerindeki paylaşımlarıyla rengini ve siyasi düşüncesini belli ettiğini kaydeden Tanal, “Diğer yargıç sorguya girerek işini bitirdi. Bu yargıç dün ısrarla görevini yapmadı. Bu gidişle bayramı bu insanlar burada geçirecek” diye konuştu.
Kanunda mahkeme sorgusunun gözaltı süresinden sayılmadığına yönelik bir hüküm olmadığının altını çizen Tanal, “Hukuku eğip bükerseniz her yere gidebilir” dedi. Tanal, gözaltında bulunan 49 kişi için mahkeme sorgusunun eziyete dönüştüğünü söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- İstanbul'da aile katliamı
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!
- 250 bin TL'nin getirisi ne kadar?
- Türk ordusunun Kubilaysızlaştırılması