İslami sigortacılık 1 milyara dayandı
Dünyada 15 milyar doları bulan, Türkiye’de ise 1 milyar TL sınırına yaklaşan İslami sigorta (tekafül) hızla büyüyor. TSB Başkanı Ramazan Ülger, “Tekafülde potansiyel var” dedi.
Tasarrufların artması, cari açık oranı ve kredi/ mevduat rasyosunun düşmesi için sigorta sisteminin büyük önem arz ettiğini belirten Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger, ürün çeşitliliğinin önem arz ettiğini, bu anlamda tekafülün önemli olduğunu dile getirdi.
Dünya Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve İslami Finansal Hizmetler Kurulunun işbirliğinde, TSB ve Katılım Sigortacılığı Derneği’nin sponsorluğunda düzenlenen ‘İstikrarlı ve Kapsayıcı Bir Finansal Sistem İçin Tekafül Sektörünün Önemi’ isimli konferansta konuşan Ülger, geçen yıl katılım sigortacılığı prim üretiminin (katkı payı toplamı) toplam prim üretiminin yüzde 2’sine ulaştığını söyledi.
Ülger, “Alternatif finans araçlarının çeşitlendirilmesi ve toplumun tüm kesimlerini kapsaması hem penetrasyon artıracak hem de derinleşmeyi sağlayacaktır. Türkiye’de katılım sigortacılığı yükselen bir trende sahiptir. Hem yeni katılan şirketler hem de dağıtım kanallarının artması bu büyümenin sebepleri arasındadır” dedi. Toplantıda verilen bilgilere göre, tekafül sigortalarının toplam prim üretimi 900 milyon TL civarında.
Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç de, küresel İslami finansman hizmetler sektörünün, 2015 itibarıyla 1.9 trilyon dolara ulaştığını belirterek,”Brüt katılım hacmi 23 milyar dolara ulaştı. Bu rakam aslında son 10 yıl içinde 5 milyar dolardı” diye konuştu.
2020 dünya hedefi, 20 milyar dolar büyüklük
Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi Direktörü Zamir İkbal de İslami finansmanın büyümekte olduğu ülkelerde, sigorta faaliyetlerinin de buna yetişmesi ve gelişmesinin kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekti. İkbal, bu anlamda finansal erişime dikkat çekti ve 1 milyarın üzerinde insanın hâlâ finansal erişiminin olmadığını söyledi. Öte yandan EY ’nin ‘İslami Sigorta Öngörüleri 2014 Raporu’na göre tekafül pazarı 2007- 2011 döneminde yıllık birleşik ortalamada yüzde 22 büyüdü. 2012-2014 yılları arasındaki birleşik ortalama büyüme oranı yüzde 14 olarak gerçekleşti. 2014 sonunda 14 milyar dolara, 2017 sonunda ise 20 milyar doları aşması beklenen tekafül pazarında genel İslami finansman sektöründe olduğu gibi Suudi Arabistan yaklaşık yüzde 50’lik payla ilk sırada yer alıyor. Suudi Arabistan, Endonezya, Türkiye vb. gibi hızlı gelişen pazarlar sektörün büyümesini sağlayan ana mekanizmalardan biri olarak görülürken, mevcut durumdaki düşük sigorta penetrasyon oranları ise bu pazarların hâlâ yüksek potansiyel teşkil ettiğine işaret ediyor.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Yıkılması gerekiyor!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!