İşkenceciye sahte kimlik Emniyet’ten
Süleyman Yeter’in ölümüne neden olduğu için yargılanırken kaçan polise, emniyetteki amirleri sahte pasaport vermiş.
Limter-İs Sendikası eğitim uzmanı Süleyman Yeter’in işkenceyle ölümüne neden olmak suçundan hükümlü eski komiser yardımcısı Ahmet Okuducu, sahte pasaport kullandığı gerekçesiyle 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkûm edildi. Yargılama sırasında 13 yıl boyunca kaçan ve yakalanamayan sanığın emniyet korumasında olduğu ortaya çıktı. Okuducu, sahte pasaportu, terör birimindeki amirlerin kendisine verdiğini söyledi.
Okuducu hakkında, 29 Kasım 1999’da yakalama, 5 Aralık 2000’den beri kırmızı bültenle arama kararı verildi. Bu süreçte yakanalamayan firari sanık, evlendi, üç çocuk sahibi oldu. 19 Eylül 2007’de Londra Başkonsolosluğu’na gidip adres beyan ettiği saptandı. Mernis kayıtlarına göre, 18 Haziran 2009’de Zeytinburnu’ndaki adresini, Adana Seyhan’a nakil yaptırdı, oğlunu nüfusa yazdırdı. Eşi Hürü Okuducu’nun İstanbul Atatürk Havalimanı’nın 2003-2011 yılları arasında 13 kez giriş çıkış yaptığı, en son 3 Eylül 2011’de çıktığı belirlendi. Okuducu, 12 Haziran 2013 yılında yakalandı. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı işkence davası 22 Ekim 2013’te bitti. 22.5 yıla kadar hapsi istenen tutuklu sanık Okuducu’ya, önce 15 yıl hapis cezası verildi.
Denetimli sebrbest
Ceza, failin birden fazla olması ve asli maddi failin tespit edilememesi gerekçesiyle 10 yıla indirildi. Mahkeme heyeti, Okuducu’nun, hakkındaki mahkûmiyet kararı kesinleşen Mehmet Yutar ile birlikte, Süleyman Yeter’e işkence ederek yaraladığını ve bu fiil sonucunda Yeter’in öldüğünü belirtti. 3 yıl cezaevinde kalan Okuducu, denetimli serbestlik kararıyla serbest bırakıldı.
İmha ettim
Okuducu’nun sahte pasaport davası İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Okuducu, savunmasında, “İskender Arıcı ismine düzenlenmiş kimlik bana Terör şubesinde 1999 yılında o gün çalışan rütbeliler tarafından temin edilip verildi. Ben bu kimliği 13 yıl kullandım. Nedeni de terör örgütlerinin hâkimiyetinde bulunan cezaevine girmemektir. Bu kimlik ile 1999 yılında pasaport başvurusu yaptım. Ülkeden çıktım. 2010 yılında pasaportun değişmesi gerektiğinden yeni pasaport başvurusu yaptım. 2013 yılında yakalanmadan bir ay kadar önce Türkiye’ye geri döndüm. Bu kimliği daha sonra imha ettim” dedi.
Amirleri de suçlu
Okuducu, 6 Haziran günü görülen karar duruşmasında son sözü sorulunca da “Bir diyeceğim yoktur” dedi. Yeter ailesinin avukatları ise sanığa üst sınırdan ceza verilmesini talep ederek, “Suçun organize işlendiği açıktır. Sanığın amirleri hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz” dediler. Mahkeme ise sanığı, resmi belgede sahtecilik suçundan 3 yıl 9 ay hapse mahkûm etti. Ceza, ‘sanığın samimi ikrarı ve suç sonrası tutum ve davranışları’ lehine takdir indirimi nedeni sayılarak, 3 yıl 1 ay 15 güne indirildi.
En Çok Okunan Haberler
- 'Akşener'in görevi kesinleşti' iddiası
- 'Müjde'ler belli oldu!
- Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat'a gözaltı!
- İmamoğlu'ndan flaş 'Akpolat' açıklaması
- Gözaltındaki Başkan Akpolat'tan ilk açıklama
- Bakandan asgari ücret ara zam mesajı!
- Erdoğan'ın çağırdığı CHP'li başkan ortaya çıktı
- CHP'li başkandan ilk açıklama!
- Özel'den gözaltı sonrası ilk açıklama
- 'Kabine' iddiası: Akşener cephesinden açıklama!