Işık saçan büyük Cumhuriyet Yurttaşı

Cumhuriyet Bayramı arefesinde “Şu Çılgın Türkler” ile tarih bilincimizi yeşerten “Mustafa Kemal’in Askeri” Turgut Özakman saygı ve şükranla anıldı.

Yayınlanma: 29.10.2013 - 11:11
Abone Ol google-news

Beşiktaş Belediyesi tarafından dokuz yıldır düzenlenen “Ustalara Saygı”, Cumhuriyet Bayramı arefesinde özerk TRT’nin temellerini atan, hukuk mezunu radyocu, tiyatro adamı, “Şu Çılgın Türkler” romanı ile tarih bilincini yaygınlaştıran 23 Eylül 2013’te sonsuzluğa uğurlanan “Mustafa Kemal’in Askeri” Turgut Özakman’ı saygı ve şükranla anarak açıldı.
 
Faruk Şüyün tarafından, Akatlar Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; ustanın eşi Ayla, kızı Elif, oğulları Can ve Kerem Özakman, torunu Ece ve kardeşi Serpil Yardımcı, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, hukukçu dostları Hüsamettin Cindoruk, Yekta Güngör Özden, Ümit Kocasakal, radyo ve televizyondan meslektaşları Halit Kıvanç, Ergun Evren, Özcan Atamert, Tevfik Kızgınkaya, yayınevi Bilgi’nin editörü Biray Üstüner, genç iletişimci Engin Balım, araştırmacı Sibel Sipahioğlu, doktor Coşkun Özdemir, iki oyunu “Sarıpınar 1914”, “Resimli Osmanlı Tarihi”nde baş rol oynamış olan Zihni Göktay, rejisörlerinden Hakan Altıner, öğrencilerinden Hilmi Zafer Şahin, “Dersimiz Atatürk” filminin yapımcısı Serkan Balbal, Ayhan Çilingiroğlu anılarıyla katıldılar. Geceye, yakın dostlarından Atilla Sav, Betül Mardin, Sevda Şener ise, görüntülü mesaj yolladılar.
Uzun yıllar birlikte çalıştığı spiker Elçin Temel’in sunuculuğunu üstlendiği gecede yaratıcı, çalışkan, doğrudan yana, cesur, özenli, ödünsüz, nazik, sorumluluk sahibi, uygar aydın Özakman’ın şikayet değil icraat adamı olduğu, ülkesinin tüm renklerini severek, mizahi, zengin bir Türkçeyle eserlerinde ve icraatlarında yaşattığı anlatıldı. 60 yıllık dostu Cindoruk, “Turgut’u sevmek Cumhuriyeti sevmektir. Cumhuriyeti sevmek ise Türkiye’yi sevmektir. Biz “Cumhuriyetin bebeleri” vatandaşlık blogu üzerinde kurulan Atatürk milliyetçiliğini temsil ediyoruz” dedi. İstanbul Barosu Başkanı Kabasakal’ın, “Mesele özlem değil eserlerini anlamak, Cumhuriyeti yaşatarak ona layık olmaktır. Bu saatten sonra bireysel çıkarları, koltuk kavgalarını, gelecek beklentilerini vatana ihanet kabul ediyorum” sözleri gecenin en güçlü alkışını aldı. İlk bölge radyosunu Mersin’de kurdurduğu Evren, “Doğruları saptırmayıp, amirlikle insanlığı bir arada tuttuğunu vurgularken, spiker Atamert, gazetemizce yılın en iyi programı seçilen beş dakikalık “Bizi Dinler misiniz?” programındaki derinliğin altını çizdi. Tiyatro hocası Şener ise, “Alt katmanları zengin olan eserlerin yaratıcısı Özakman, hem sorumluluk sahibi hem de yaratıcıydı” diyerek tiyatro eserlerinin değerini vurguladı.
Aile adına emeği geçen, geceye katılan herkese teşekkür eden oğlu Kerem Özakman sözlerini, “En büyük teşekkür, bu onurlu güzel soyadını bize miras bırakan babama, sıradan bir insandı babam ama en ön sıradan” dizesiyle bitirdi.
Konuşmalar arasında; ustanın yaşamı Rüştü Asyalı’nın seslendirdiği fotoğraflar eşliğinde izlendi. Özakman’ın altı kez konuğu olduğu yapımcı, sunucu Kızgınkaya ile yaptığı 5 Mayıs 2013 tarihli radyo röportajından barış, laiklik, sevr, tarih bilinci, çağdaşlık üzerine görüşleri dinletildi ve İBB Şehir Tiyatroları’nın bu sezon oynamakta olduğu, Özakman’ın yazdığı “Ocak” oyunundan bir bölüm de Erkan Sever ve Soner Dinç tarafından canlı sahnelendi.
Geceye son nokta, tarihinizi bilin, TV dizisi gibi hayatı izlemeyin diyen Turgut Özakman’ın “Gezi Direnişi”nde her yerden yükselen, Yılmaz Özdil’in yazısıyla fark edilen “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sözüyle kondu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler