İşçiye büyük kuşatma
Yaşam koşulları ve hakları için eylem başlatan 3. Havalimanı işçileri mesailerine polis ve jandarma eşliğinde devam ediyor. 162 işçi hâlâ gözaltında tutuluyor.
3. havalimanı inşaatında kötü çalışma şartları ve haklarını alamadıkları için cuma günü eylem başlatan ve ardından yüzlercesi gözaltına alınan işçiler, şantiyedeki mesailerine polis ve jandarma eşliğinde devam ediyor. Gözaltına alınan işçilerin önemli bir kısmı serbest bırakılırken 162 işçi halen gözaltında tutulmaya devam ediliyor.
Çalışma koşullarının düzeltilmesi için başlattıkları eylem sonrası yetkililerin ve yandaş gazetelerin “provokasyon” yaptıklarını öne sürerek hedef haline getirdikleri işçiler ve bağlı oldukları sendika yöneticileri Cumhuriyet’e konuştu.
‘Altaylı’ya videolu yanıt’
Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, gazeteciler Hıncal Uluç ve Fatih Altaylı’nın açıklamalarına değinerek “Patronların medya temsilcileri olan kişilerin çalıştıkları kurumların inşaat firmalarından aldıkları reklamlar var. Musluk kesilsin istemiyorlar. İşçilerin talebi yaşamsal bir talepti. Fatih Altaylı, ‘Açılışa 5 hafta kala ayaklandılar’ dedi. Bizler kendisine 2012 Şubat ve Mart aylarında yaptığımız eylemlerin videolarıyla yanıt verdik. Altaylı’nın bunu bilmemesi mümkün değil” diye konuştu.
<haber-dikey:1085178>
‘Yetişmeyecek diye..’
Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası’nın (Dev-Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut ise 3. havalimanının hükümetin istediği tarihe yetişmeyeceği için İGA ile hükümet arasında gerginliğin olduğunu, bu durumun faturasının ise işçiye kesildiğini söyledi. Karabulut, “Nasıl ki doların faturası Trump’a kesildi, havalimanının faturası da işçilere kesildi. Jandarma, polis gözetiminde işçiler çalıştırılmaya zorlanıyor. Gözaltındaki arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.
Havaalanındaki eyleme katıldığı için gözaltına alınan, serbest bırakılmasının ardından iş akdine son verilen Hekim K., “İnsanca bir yaşam için eylem yaptık. Kimse bize para vererek eylem yapın demedi. Tahtakuruları, hijyenin olmaması gibi sorunlarımız vardı. Bunun yanında ayrımcılık en büyük sorunumuzdu. Bu sorunlar hallolsun istedik. Önce gözaltına alındım. Sonra işten çıkarıldım. Konuyu yargıya taşımayacağım çünkü biliyorum ki işçiden yana bir karar çıkmayacak. Devlete başkaldırmış deyip beni suçlu çıkaracaklar” dedi.
‘Dava açsam ne olacak?’
Gözaltına alınan işçilerden Ali B.”Zaman zaman eylemler yapıldı ama sonuç alınamadı. Bu sefer eylem büyüdü. Halk bize destek çıktı. Her gün bir arkadaşımızın sakatlandığına tanıklık ediyorduk. Kaldığımız yer, tuvaletlerimiz çok kötü bir haldeydi. Basında fotoğraflar paylaşılınca tüm halk görmüş oldu. Basit insani taleplerde bulunduğumuz için gözaltına alınacağımızı düşünmemiştik. Kimileri para aldığımız için eylem yaptığımızı, kimisi ise havaalanının açılışına az bir zaman kaldığı için eylem yaptığımızı söylemiş. Kimseden para almadık. Hakkımızı aradığımız için kim bize niye para versin. Havaalanı zaten 29 Ekim tarihine yetişmeyecekti. Biz havalimanı inşaatında çalışan işçiler olarak bunu herkesten iyi biliyoruz. Çocuklarım var benim onları tehlikeye atamam. Dava açmayı ise düşünmüyorum. Kime karşın dava açacağım ki... Ancak hakkımı helal etmiyorum” dedi.
3 işçiden açlık grevi
Gözaltına alınan İnşaat-İş yöneticileri Yunus Özgür, Deniz Gider ve adı öğrenilemeyen bir işçi ise dün açlık grevine başladığı öğrenildi. İnşaat-İş Sendikası “Arkadaşlarımız insani talepleri karşılanmadığı için bugün açlık grevine başlıyor. Avukatları ile görüştürülmüyorlar ve nerede tutulduklarına dair bugüne kadar bilgi alamadık. Arkadaşlarımızın hayatlarından endişeliyiz” açıklaması yaptı.
‘Sorgu odası’
Havaalanı şantiyesinde sorgu odası kurulduğu, gözaltına alınmayan işçilere kaba dayak atıldığı ve psikolojik baskı uygulandığı iddia edildi.
KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) ve Demokrasi İçin Hukukçular üyesi avukatlar dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvuruda bulunarak gözaltındaki işçilerle görüştürülmesine izin vermeyen Arnavutköy Jandarma Karakolu, Maslak Jandarma Karakolu, Eyüp İlçe Jandarma Komutanlığı ve Arnavutköy Yavuz Selim Jandarma Komutanlığı’ndaki yetkili personel hakkında suç duyurusunda bulundu. Ayrıca müvekkillerle görüşme talebi ve dosyadan evrak verilmesi talebinde bulunuldu. Ayrıca işçiler hakkındaki gözaltı kararının derhal kaldırılması talep edildi. İşçilerle görüştürülmediklerini belirten avukatlar, suç duyurusunda gözaltı ve serbest bırakılan işçi sayısının ısrarla taraflarına bildirilmediğini belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu