İşçinin ekmek davası yayılıyor... 4. fabrika da eylemde

Bursa ’da Renault’da başlayan işçi eylemi TOFAŞ ve Çoşkunöz’den sonra MAKO’ya da sıçradı. Eyleme bugün başka fabrikalar da katılacak. İşçiler, “Davamız ekmek davası. Taleplerimiz karşılansın, zararı telafi için hafta sonu da çalışabiliriz” diyor.

Yayınlanma: 19.05.2015 - 05:26
Abone Ol google-news

Metal işçilerinin Bursa’da başlattıkları eylemde 4. gün geride kalırken, eylem diğer fabrikalara da sıçradı. Cumhuriyet fabrikalarda eylem yapan işçilerle görüştü. 4 talep sıralayan işçiler istekleri karşılanmadan eylemlerine son vermeyeceklerini vurguladı. Yaklaşık 12 bin işçinin çalıştığı 4 büyük fabrikada üretim durdu. Hiçbir siyasi örgütün ve partinin fabrika önüne girmesine izin vermeyen işçiler, ‘Bizim siyasetle işimiz yok. Davamız ekmek davası. Hakkımızı istiyoruz’ dedi.

Renault fabrikasında başlayan, TOFAŞ ve Çoşkunöz fabrikalarına sıçrayan eyleme dün de Mako Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ (MAKO) fabrikası da eklendi. Bugün başka fabrikalarda da eylem başlayacağı ifade edildi. Eyleme katılan Coşkunöz ve Mako fabrikalarında otomobil yedek parça üretimi yapılıyor. 4 fabrikada yaklaşık 12 bin işçi bulunuyor. İşçilerin tamamına yakını Türk Metal Sendikası’ndan istifa etmiş.

Renault fabrikasında bin 300 işçi geçen cuma gününden bu yana işyerini terketmiyor. Diğer fabrikalarda da işçiler fabrika içinde ve dışında bekliyor. 4 fabrikanın önü ise ana baba günü gibi. Çocuklar, eşler bütün işçi yakınları fabrikaların önünde işçilere destek veriyor. Fabrikaların çevre duvarlarının diplerine, otoparklara çadırlar kurulmuş. İşçiler muşambaların üzerinde yatıp kalkıyor. Renault fabrikasının önünde işçiler kontrol noktası oluştururken, gelenlere tek tek fabrika işçisi olup olmadıkları soruluyor. Fabrika işçisi olmayanların girmelerine izin verilmiyor. Siyasi örgütlerin, siyasi partilerin fabrika önüne girmelerine de işçiler tarafından izin verilmiyor. Bursa’da Renault, TOFAŞ, Coşkunöz ve Mako fabrikalarında üretim dururken, diğer fabrikalardaki işçiler de eyleme destek veriyor. Sık sık diğer fabrikalardan işçiler Renault önüne gelerek sloganlarla desteklerini dile getiriyor. Renault fabrikasının içindeki işçiler de yerlere serdikleri muşambaların üzerinde geceliyor.

İşçilerden 4 talep

Eylemler aslında Bosch’ta sözleşmenin imzalanmasının ardından nisan ayı içerisinde başlamış. İşçiler işverene taleplerini iletmiş. Ancak kabul edilmemiş. 5 Mayıs’ta yürüyüş düzenleyen işçiler, sendika temsilcilerinin kendilerine saldırdıklarını ifade ediyor. O gün 2 işçinin işten çıkarılması ise bardağı taşıran son damla olmuş. Üretimin durduğu fabrikalardaki işçilerin 4 talebi bulunuyor. Bu talepler şöyle:

1- Bosch’taki ücret artışları ve haklar diğer fabrikalara da uygulansın. İşçiler Bosch’ta yüzde 65 zam verildiğini, ancak kendilerine yüzde 7 ile 10 arasında zam yapıldığına dikkat çekiyor. İşçilerin ücretleri ise değişiyor. Bin 300 lira alan da var 8 yıldır çalışıp bin 750 lira alan da... Renault’ta çalışan 8 yıllık işçi saat ücretinin 7.58 lira olduğunu, sözleşme sonrasında Bosh’taki saat ücretinin ise 9.40 lira olduğuna dikkat çekti. Yine işçiler Bosh’taki işçilerle aralarında 500 liralık ücret farkı olduğuna işaret etti.

‘Ekmek davası...’

İşçiler 4 talepleri kabul edilinceye kadar fabrikadan ayrılmayacaklarını vurgularken, ‘Asla buradan gitmeyiz. Taleplerimiz karşılanana kadar, kazanana kadar buradayız. Sonuna kadar buradayız’ diye ekliyor. İşçiler eylemlerinin amacını da şöyle özetliyor:

'Ekmeğimiz, emeğimiz için eylemdeyiz. Bizim siyasetle işimiz yok. Davamız ekmek davası. Biz haksızlıkları ortadan kaldırmak için eylemdeyiz. Bocsh’ta nasıl zam verildiyse bize de verilsin. Hiçbir siyasi örgütün, partinin işçilerin içerisine girmesini izin vermiyoruz.’ Destek vermeye gelenler karşıdan desteklerini iletip ayrılıyor.

Fabrikaya zarar gelmesin

Renault içinde ve dışında eylem yapan işçiler, fabrikaya zarar gelmemesi için de çaba gösteriyor. ‘Biz fabrikamızı seviyoruz’ diyen işçiler, geceleri de fabrikadaki araç gerece zarar gelmemesi için nöbet tutuyor. Hatta işçiler fabrika kapalı kaldığı sürede oluşan zararı telafi etmek için gerekirse hafta sonları da çalışabileceklerini, ancak öncelikle taleplerinin karşılanması gerektiğini de şirket yönetimine bildirdi. Bu arada Renault’ta üretim durduğu için şirketin diğer ülkelerdeki fabrikalarına da parça gönderilemiyor. Bu nedenle diğer ülkelerdeki Renault fabrikalarında da üretim durdu. Şirket krizi çözmek üzere üst düzey yöneticilerini Türkiye’ye gönderdi.

Farikadaki işçiler bakanlık müfettişleri tarafından tehdit edildiklerini de söyledi. Müfettişlerin eylem devam ederse tazminatsız işten atılacaklarının belirttiklerine dikkat çeken işçiler, yılmayacaklarını vurguladı.

Eylemdeki işçilere sivil toplum örgütleri ve belediyeler tarafından yemek getiriliyor. Renault’ta fabrika yönetimi de işçilere yemek sağlıyor. Bu arada az sayıda polis işçilerin eylemlerini herhangi bir müdahalede bulunmadan uzaktan izliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler