"İşçiler ölüyor, Bakanlık seyrediyor"
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, "Türkiye'de işçiler iş kazaları sonucu onar, onar hayatını kaybediyor, işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün üzerinde olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise sadece seyrediyor" dedi.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, İstanbul Esenyurt'ta bir inşaat şantiyesinde meydana gelen ve 11 işçinin ölümüne yol açan yangın üzerine yazılı bir açıklama yaptı. "Elbistan'da geçen yıl iş kazasında hayatını kaybeden 10 işçi halen toprak altında, geçtiğimiz günlerde Adana'da hayatını kaybeden 10 işçiden 6'sının ölüsüne bile ulaşılamadı. Dün İstanbul Esenyurt'ta bir inşaatın şantiyesinde bu çağda çadırlarda kalmak zorunda bırakılan 11 işçi, çıkan yangında hayatını kaybetti" ifadelerini kullanan Soğancı, her gün Türkiye'nin bir yerinde, işçi cenazelerinin toprağa verildiğine dikkat çekti.
Hiçbir ülkede insanların, işçilerin canının bu kadar önemsiz olmadığını kaydeden Soğancı, "Türkiye'de işçiler iş kazaları sonucu onar, onar hayatını kaybediyor, işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün üzerinde olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise sadece seyrediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı SGK da sadece istatistik yayımlıyor. SGK istatistiklerine göre, 2008'de 865 olan iş kazaları sonucu ölüm, 2010 yılında 1434'e ulaştı. Eğer SGK 2011 ve 2012 yılı istatistiklerini açıklayabilirse, bu yıllarda ölüm sayısının çok daha arttığını göreceğiz" dedi.
Denetim yapma bakanlığa ait
Çalışma Bakanlığı'nın bu süreci seyrettiğini ileri süren Soğancı, bakanlığın ölümler olduğunda ise "İş Sağlığı Güvenliği Yasa Tasarısı"nı TBMM'ye getireceğini söylediğini kaydetti. Soğancı, "Son olarak 5 Mart tarihinde, yasa tasarısının TBMM'ye getirileceği söylendi, aradan bir hafta geçti, ne taslak var, ne yasa var ne de düzenleme. Dün 11 işçi hayatını kaybetti, bugün yine demeçler verilecek ve belki yine yasa taslağından söz edilecek ancak birkaç gün sonra her şey unutulacak. İnsan hayatı sadece istatistik değildir, insan hayatından değerli herhangi bir şey yoktur. Elbette işçilerin sağlığının korunması görevi işverenlere aittir, ama bu konuda düzenleme ve denetim yapma, ceza uygulama, gerektiğinde işyerini kapatma yükümlülüğü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na aittir. Bakanlık bu konudaki görevlerini yerine getirmeyip, bu alanda her türlü görevi üstlenmeye hazır TMMOB ve TTB'yi saf dışı etmenin peşinde. Bakanlık gerekli düzenlemeleri, denetlemeleri yapmadığı için, uygunsuzluklar konusunda cezai işlem uygulamadığı için ölümlerin sorumlusudur. Medeni bir ülkede sorumlular koltuğa yapışmaz, hesap verir. Ancak, döneminde ölümlerin hızla arttığı daha önceki bakan şimdi Milli Eğitim Bakanı olarak yaşayan ölüler yaratmanın peşinde koşarken, yeni bakan da işçi ölümlerini seyrediyor" ifadelerini kullandı.
Soğancı ölümlerin durması için yapılacakları şöyle sıraladı:
"-Bakanlık, işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün kendisinde olduğunun farkına varmalı,
-Yasa çıkaracağız, yönetmelik çıkaracağız diye her gün bir birini tutmayan açıklamalardan vazgeçilmeli,
-Acilen, işçi sendikaları, kamu çalışanları sendikaları, TMMOB, TTB ile bir araya gelerek gerekli düzenlemelere karar verilmeli, örgütlere karşı düşmanca tavırdan vazgeçilmeli, önerileri önemsenmeli,
-İşçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması bir kar alanı olarak değil, kamu hizmeti olarak görülmeli, düzenlemeler bu çerçevede yapılmalı,
-İşyeri denetimleri artırılmalı,
-İşçi sağlığı ve güvenliğine yönelik cezalar artırılmalıdır."
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu