İş Yatırım'dan 2010 Strateji Raporu
İş Yatırım 2010 yılında Asya ve Güney Amerika'daki ekonomilerle birlikte Türkiye ekonomisinde de orta vadede enflasyonist baskıların artacağı tahmininde bulunurken, ekonomik büyümenin 2010'da yüzde 4.3 olarak gerçekleşeceğini öngördü.
İş Yatırım ekonomik büyüme, döviz kuru, enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin 2010 yılı öngörülerini açıkladı. İş Yatırım 2010 yılında Asya ve Güney Amerika'daki ekonomilerle birlikte Türkiye ekonomisinde de orta vadede enflasyonist baskıların artacağı tahmininde bulunurken, ekonomik büyümenin 2010'da yüzde 4.3 olarak gerçekleşeceğini öngördü. İş Yatırım baz senaryoda İMKB endeksi için 2010 yıl sonu tahmini 61 bin olarak belirlerken, dolar kurunu da 1.55 TL olarak açıkladı.
İş Yatırım, küresel konjonktürün gelişmekte olan ülke piyasalarına para girişini desteklediği görüşüyle, hızlı büyüme ve faiz oranlarındaki olası yükselişin Türk Lirasını 2010 yılında da cazip kılmaya devam edeceğini belirtirken, Merkez Bankası'nın 2010 Eylül ayından itibaren faiz artırımlarına başlayabileceğine dikkat çekti.
İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, Kıdemli Ekonomist Burcu Ünüvar, Araştırma Müdürü Emre Sezan ve SGMK Analisti Ödül Çengel'in katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ekonomisine ilişkin IMF anlaşmalı ve IMF'siz senaryolar açıklandı. İş Yatırım iyi senaryoda ekonomik büyümenin 2010'da yüzde 5.5'e kadar çıkabileceğini, kötü senaryoda ise bu oranın yüzde 2.5'a kadar gerileyebileceği öngörüsünde bulundu.
İş Yatırım tarafından hazırlanan 2010 Strateji Raporu'nda,büyümeye ilişkin şu değerlendirme yapıldı:
"Dışa açık olmamız ve uluslararası finansman ihtiyacımızın yüksekliği nedeniyle dünya ekonomisindeki canlanma ve küresel risk iştahındaki Türkiye'nin büyümesini yukarı çekecek. Düşük baz yılı etkisi, iç talepteki artış ve stokların normal seviyesine dönmesiyle Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 4.3, 2011 yılında yüzde 5 büyümesi bekleniyor. Hane halkının borcunun düşüklüğü ve bankacılık sektörünün güçlü olması büyümeye destek veren başlıca yapısal faktörleri oluşturuyor. Buna karşı işsizliğin yüksekliği ve Avrupa'daki canlanmanın kırılganlığı potansiyel büyüme hızımızın altında kalmamıza neden olacak. Türkiye ekonomisi 2007 yılındaki büyüklüklerine ancak 2011 yılında ulaşabilecek."
"Rotamızdan çıkmamak için güçlü bir çıpaya ihtiyaç var" diyen İş Yatırım, IMF ile anlaşma konusunda son sözün Hükümette olduğunu belirterek, IMF ile yapılacak bir orta vadeli bir programla güven tazelemenin Türkiye'nin potansiyel büyüme hızını artırmak için doğru bir strateji olduğu görüşünü savundu. İş Yatırım, 2011 genel seçimleri öncesinde kamu harcamalarındaki artışın bütçe dengelerindeki iyileşmeyi sınırlayacak bir risk olarak öne çıktığına işaret ederek, seçim harcamalarının bütçe performansını bozarak kamu borç dinamiklerinde yapacağı tahribatın sınırlı boyutta kalacağını kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Ölü ve yaralı var!
- AKP'li isim açıkladı!
- CHP'li vekilden Masterchef Sergen'e tepki