İran istediği yanıtı alamadı, Ankara 'Durum hassas' dedi

IKYB’nin 25 Eylül’de yapılacağını duyurduğu referanduma karşı Türkiye ile ortak tavır arayan İran’a ‘sert mesaj vermeyelim’ denildi.

İran istediği yanıtı alamadı, Ankara 'Durum hassas' dedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.08.2017 - 23:16

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY), bağımsızlık için 25 Eylül’de yapılacak referanduma karşı Ankara’dan destek arayan İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri başkanlığındaki heyet, Ankara’dan istediği yanıtı alamadı. 25 Eylül öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Tahran’a davet eden ve “bu güçlü bir mesaj olur” diyen Bagheri’nin davetine Ankara’nın “durum hassas” diyerek olumlu yaklaşmadığı ve kamuoyu önünde sert mesaj vermek istemediği öğrenildi.

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ın davetlisi olarak 38 yıl aradan sonra Türkiye’ye ilk ziyareti yapan Bagheri, dün Erdoğan’ın yanı sıra Milli Savunma Nurettin Canikli ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile de görüştü. Bagheri’ye ziyaretinde eşlik eden Dışişleri Bakanı Yardımcısı İbrahim Rahimpur ise Dışişleri Müsteşarı Ümit Yalçın başkanlığındaki heyetle biraraya geldi.

“Kamuoyu önünde olmaz”

İran’ın referanduma karşı Ankara ile “ortak ve güçlü” mesaj verme önerisine Türkiye’nin yanaşmadığı ve İranlı muhataplara, “Kamuoyu önünde yapmıyoruz ama aslında girişimde bulunuyoruz, siz bilmiyorsunuz” mesajı verdiği öğrenildi. Görüşmelerde, İran heyetine, “Herşeyi bizden beklemeyin, siz de girişimlerinizi gösterin” diyen Ankara’nın “kamuoyu önünde Türkiye’nin vereceği bir mesaj IKBY’de ters tepebilir; referandumdan hiç vazgeçmeyebilirler” mesajı verdiği öğrenildi.

“Referandum durumu kötüleştirir”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Genelkurmay Başkanı’nın ardından Rus Genelkurmay Başkanı’nın da önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geleceğini belirtirken, dün IKBY’nin referandum kararından geri adım atmasına yönelik beklentisini tekrarladı. Çavuşoğlu şu mesajları verdi: “Ülke bu kadar sorun yaşarken bir de bağımsızlık referandumu ülkedeki durumu daha da kötüleştirir. Allah korusun iç savaşa kadar götürür. Bu ciddi bir risktir. Biz net bir şekilde buna karşı olduğumuzu, yapmamaları gerektiğini söyledik, söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz. Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların aşılması konusunda da bize düşen görev varsa yapacağız.”

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Irak'taki ya da başka yerlerdeki Kürt kardeşleriyle hiçbir sorunu olmadığını belirterek “Suriye'den bize gelen Kürt kardeşlerimizin sayısı 300 bin. Bunların çoğu da YPG zoruyla sürgüne gönderilenler” diye konuştu.

Akar’ın 3 gündemi
Akar’ın Bagheri ile önceki gün yaptığı görüşmenin ardından TSK görüşmeye dair 3 ana gündemi paylaştı. Bu başlıklar şöyle:

-Bölge güvenliğini tehdit eden tüm terör örgütleri ile ortak mücadelede kararlılığın önemi

-Hudut güvenliği konusunda mevcut işbirliğinin gerekliliği

-Ayrıca, bölgesel güvenlik ve istikrar için yapılabilecek katkı konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur

Esad’da değişim yok

Görüşmelerde, Suriye’de ateşkesin sağlanması ve çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulmasına yönelik devam eden görüşmeler de ele alındı. Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması konusundaki genel mutabakata karşın, tarafların Esad’ın geleceği konusundaki görüş ayrılığının sürdüğü öğrenildi. İran, Esad’ın Suriye’nin devlet başkanı olarak devam etmesini isterken, Ankara buna karşı çıkıyor. Türkiye, Suriye’deki Şii milisleri de barış çabalarının önündeki en büyük engellerden biri olarak görüyor. Ağustos ayında yapılması planlanan Astana görüşmelerinin tarihinin de netleşmediği öğrenildi.

Devrim muhafızları: Anlaşma istiyoruz

Devrim Muhafızları Halkla İlişkiler yetkilisi General Ramazan Şerif ise, Bagheri’nin devam eden ziyaretiyle ilgili “Ülkenin Batısı ve Kuzey Batısında sınırların güvenliğinin daha fazla sağlanması için Türkiye ile iyi bir anlaşma peşindeyiz” dedi. İran ajanslarına göre Şerif, “Maalesef terörist guruplar son yıllarda İran-Türkiye sınırlarından bazı istikrarsızlıklar yaratmışlardır’’ derken şöyle devam etti:
“Silahlı kuvvetler ve Devrim Muhafızları bu guruplara en şiddetli karşılıkları vermişlerdir ve güvenlik sağlanmıştır, fakat bunlar yatırımcılar için bazı psikolojik sorunlar yaratmıştır ve bundan dolayı İran Genelkurmay Başkanı ve yanındaki heyet Türkiye’de bu hususta müzakerelerde bulunmak ve iyi bir anlaşmaya varmak için bulunmaktadır”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler