Irak'a silah göndermede tereddüt var

ABD'li bazı senatörler Irak'a silah göndermenin mezhep çatışmalarını daha da yaygınlaştıracağından endişe ettiklerini belirtti.

Irak'a silah göndermede tereddüt var
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.01.2014 - 12:29

Obama yönetiminin El Kaide bağlantılı örgütlerin son zamanlarda Irak'ta saldırılarını artırmasından sonra bu ülkeye silah gönderebileceklerini açıklaması tereddütleri de beraberinde getirdi. Önde gelen senatörler El Kaide ile savaşta yardımcı olması için Irak'a helikopter ve silah gönderilmesi konusunda isteksiz olduklarını çünkü Başbakan Nuri Maliki'nin bu silahları rakipleri için kullanıp kullanmayacağını bilmediklerini ifade etti.

Irak Başbakanı Maliki ve Irak ordusu Felluce'yi El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve dier isyancı örgütlerden geri almak için saldırı hazırlığı yaptığı biliniyor. 

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama hükümetin isyancı gruplarla savaşta yardımcı olması için Kongre'ye Boeing Ah-64 Apache helikopterlerinin satışı için izin vermeleri çağrısında bulundu.

Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi satışı erteledi. Onlara göre Şii kökenli olan Maliki Amerikan silahlarını sadece IŞİD değil aynı zamanda Sünni siyasi rakiplerine de kullanacak.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Mendenz Daily Beast gazetesine yaptığı açıklamada Maliki'nin Amerikan silahlarını terörizmle savaşta nasıl kullanacağını anlattığı mektubunu gözden geçirdiğini söyledi. Mendenez'in yanı sıra John McCain, Lindsey Graham, ve Senato Silah Hizmetleri Komitesi Başkanı Carl Levin'in de aynı tereddütleri paylaştığı belirtildi.

McCain "Irak'a Apache satmak ve istihbarat yardımı yapmak güzel ama ayrıca Maliki'nin Sünnilerle bazı uyumsuzlukları var" dedi.

Bu konuda isteksiz olan Amerikalı gazeteci ve savaş karşıtı aktivist Norman Soloman Russia Today'e yaptığı açıklamada "Bölgeye daha fazla silah yığmak ve 'düşmanımın düşmanı dostumdur' ideolojisi nedeniyle daha fazla silah verilmesi gerektiği diğer bir felaketi getirir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon