İp atlamak istiyorum

Erkek öğrenciler de kızlar da ‘cinsiyet eşitliği’ istiyor. Erkek çocuklar, ‘kız gibi’ görünmemek için saç uzatamamaktan, voleybol oynayamamaktan yakınıyor.

İp atlamak istiyorum
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.02.2016 - 22:56

Erkek öğrenciler, “toplumsal cinsiyet eşitsizliği’’nden yakınıyor, “gay’’ damgası yemeden küpe takmak ve saç uzatmak, “kız mısın?’’ diye dalga geçilmeden ip atlamak, voleybol oynamak istiyorlar. Kız öğrencilerin rahatsız oldukları konular da uzayıp gidiyor. Futbol takımına alınmamak, istediği saatte dışarı çıkamamak, erkeklerin kızlara hesap sorması, “güçsüz” diye dışlanmak, araba kullanamadıklarının iddia edilmesi vb. vb.

Milli Eğitim Bakanlığı, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalığı geliştirmek amacıyla “Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi’’ni (ETCEP) başlattı. 10 ilde, 40 pilot okulda başlayan proje, eğitim sisteminin tüm bileşenlerine toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yerleştirmeyi amaçlıyor. Projede, binlerce öğrenciyle yapılan etkinliklerin yanı sıra farklı seminer çalışmalarıyla yaklaşık iki bin öğretmen de eğitiliyor.

Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği, kız ve erkek çocukların, her türlü toplumsal kalıplardan, önyargılardan uzak olarak eğitime erişebilmelerini, eğitimleri sırasında ve sonrasında elde edecekleri kazanımlarla da kendilerine eşit fırsatlar yaratılmasını ve her koşulda eşit muamele görmelerini öngörüyor.

Mesleğin cinsiyeti!

Proje kapsamında, geçen hafta İzmir’deki Bornova Anadolu İmam Hatip Lisesi, Batıçim İlkokulu, Güzelyalı Ortaokulu ve İzmir Amerikan Koleji’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Güzelyalı Ortaokulu ve İzmir Amerikan Koleji’ndeki çalışmalara konuk olduk ve öğrencilerin sunumlarını, sergilerini, uygulamalarını izledik.

Güzelyalı Ortaokulu’nda rehber öğretmenler eşliğinde gerçekleştirilen Fikir Otobüsleri etkinliğinde, “Ailenin reisi babadır’’, “Meslek seçiminde cinsiyetin önemi yoktur’’ önermelerini tartışan öğrenciler, ailede bireylerin eşit olması gerektiğini söylediler. Bu okuldaki bir başka etkinlikte öğrenciler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin nasıl olması gerektiğini çizimlerle anlattılar.

Temizlik kız işi değil!

Bir öğrenci, bir kız öğrencinin resmini çizerek yanına, “Bu Gülsena. O erkek smaçörler gibi smaç atmak istiyor. Kas yapmak istiyor ama utanacağı ve ‘erkek gibi olmuşsun’ diyecekleri için yapmıyor.. Gülsena gibi olmayın, hayatını yaşayın’’ yazarken, bir erkek öğrenci de “Bu Eren. Evde temizlik yapmaktan hoşlanıyor. Çünkü temizlik yapmak kız işi değildir’’ dedi.

Reklamlara dikkat

Özel İzmir Amerikan Koleji’nde öğrenciler, animasyon, video ve kolaj çalışmaları sundular. Reklamlardaki eşitsizliğe dikkat çeken öğrenciler, özellikle temizlik ve alışveriş reklamlarının kadınlara yönelik olduğunu, kadınların yaşamının üstü kapalı biçimde evle sınırlanmak istendiğini, bu konuda toplumdaki olumsuz algının kırılması gerektiğini söylediler.

Bu yaşlar önemli

Güzelyalı Ortaokulu Müdürü Özcan Bakır, ‘’Gelişmiş toplumların tamamında kadınların çok ön planda olduğunu görüyoruz. Bu tarz projelere bu yaşlarda başlamak çocuğn bakış açısını geliştirmede çok önemlidir’’ dedi.

İlk adım okulda

İzmir Amerikan Koleji Müdürü Didem Erpulat ise proje bittikten sonra da öğrencilerin bu konudaki hassasiyetlerinin devam etmesi için çalışmalar yapacaklarını belirterek, “Toplumda cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi için ilk adımın okullarda atılması çok önemli. Bu çocuklar büyüyecek ve yeni nesli yetiştirecek. O nedenle şimdiden çocukların, bu eşitliğin sağlanmasında ve devam ettirilmesinde eğitilmeleri ve bilinçlendirilmeleri gerekiyor’’ diye konuştu.

Ben niye çıkamıyorum?

Güzelyalı Ortaokulu 6/L sınıfı öğrencileri, hem kendi cinsleriyle hem de karşı cinsle ilgili rahatsız oldukları noktaları yazdılar.

-Abim akşamüstü dışarı çıkıyor, ben çıkamıyorum.

-Saçımı uzatınca herkes bana kız gibisin diyor.

-İp atlamak, voleybol oynamak istiyorum.

-Erkeğim diye ağır işlerde çalışmak istemiyorum.

-Küpe takınca gay denmesin.

-Sadece kızlara değil erkeklere de haksızlık yapılıyor.

 

Kadın olmak ne demek?

-Namus

-Becerikli olmak

-Alttan almak

-Evcil olmak

-Özveri göstermek

-Sorumluluk almak

-Baskı altında olmak

Erkek olmak ne demek?

-Ağlamamak

-Daha ağır şartlarda çalışmak

-Kararları vermek

-Lider olmak

-Soyun devamı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler