İoanna Kuçuradi Çağın Olayları Arasında

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye armağan olarak hazırlanan, editörlüğünü Betül Çotuksöken, Gülriz Uygur ve Hülya Şimga'nın yürüttüğü “İoanna Kuçuradi Çağın Olayları Arasında/Among the Events of the Era” başlıklı kitap Tarihçi Kitabevi tarafından yayımlandı.

İoanna Kuçuradi Çağın Olayları Arasında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.03.2014 - 22:43
Kuçuradi için yayımlanan bu ikinci armağan kitap, Prof. Dr. Betül Çotuksöken’in kaleme aldığı “Giriş” bölümü ile başlıyor. İçinde ”İoanna Kuçuradi: Yaşamı ve Yapıtları” yazısı, “Çağdaşları ve Çağın Olayları Arasında İoanna Kuçuradi”; “Çağın Olayları Arasında Felsefi Söylem” bölümleri ile “İoanna Kuçuradi Fotoğraflar Arasında” bölümleri yer alıyor. Kitaba, Türkiye ve dünyadan başta felsefe alanı olmak üzere farklı disiplinlerden çok sayıda yazar katkı sağlıyor.
 
“Giriş” yazısında Çotuksöken; “Armağan kitapta “Arasında” izleği dikkate alındı. İoanna Kuçuradi’nin söylemine ilişkin tartışmaların yanı sıra, günümüzde genel olarak felsefenin olup bitenler karşısındaki ya da olup bitenler arasındaki duruşu, durumu gözler önüne serildi. Ülkemizde son yıllarda sayıları gittikçe artan armağan kitapların hangi bilgi alanında olursa olsun, alanyazınına (literatüre) büyük katkı sağladığını, felsefe bilgisi söz konusu olunca da elbette, bu alanda son zamanlarda filozoflarımızın/yazarlarımızın gündemlerinde neye/nelere yer verdiğini göstermesi bakımından da büyük önem taşıyor.” sözleriyle kitabın dünya alanyazımına katkı sağlayacağını vurguluyor.
 
Çotuksöken “Arasında” olma izleğini ise şöyle ifade ediyor; “Bir filozof olarak İoanna Kuçuradi   kurduğu felsefi söyleminin kendisine açtığı yolla, insanlara, dünyaya, dünya sorunlarına, çağına, “çağın olayları” na ulaşır; o, çağın  olayları  arasındadır her zaman. Bu “arada olma durumu”, kalıcılığına, kamusal-kurumsal yapılanmalarla kavuşur. Serüven ilkin üniversitelerle başlar: İstanbul Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve diğerleri… Bu ileri sürüşte söz konusu olan yalnızca “üniversite” değildir…  Üniversitenin duvarlarını aşmayı, ötesine geçmeyi gerektirir…”
 
Kırk yıldır ulusal ve uluslararası çalışmalar, gençlere yönelik olimpiyatlarla saygın bir yer edinen Türkiye Felsefe Kurumu kurucu başkanı Kuçuradi, yaşamı boyunca, felsefi bilgisini kamusal alanın problemlerinin çözümünde, eğitiminde de değerlendirdi. Bu yolda, ilkin Hacettepe ardından Maltepe Üniversitelerinde İnsan Hakları ve Felsefesi Uygulama ve Araştırma Merkezleri ile UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsülerini kurdu, bu bağlamda polisten gazeteciye pek çok seminerler verdi. Uluslararası Felsefe Federasyonları Başkanlığı(FISP)da yapmış olan Kuçuradi, derslerin yanı sıra başta UNESCO Merkezi olmak üzere pek çok uluslararası ve ulusal platformda önemli görevler almayı sürdürüyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon