İnsan Hakları Örgütü'nden Gül'e veto çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), "Şu anda Türkiye'nin en son ihtiyaç duyduğu şey, daha fazla sansür" derken Türkiye'nin bilgiye erişim hakkı, ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği hakkına saygı gösterme yükümlülüğünü "ihlal etmemesi için" Cumhurbaşkanı Gül'den yeni düzenlemeyi veto etmesini istedi.

İnsan Hakları Örgütü'nden Gül'e veto çağrısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.02.2014 - 11:02

Türkiye'deki internete sansür yasasına eleştiri yağıyor. Dünyanın önde gelen insan hakları örgütlerinden İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb "Şu anda Türkiye'nin en son ihtiyaç duyduğu şey, daha fazla sansür olacak" derken yasayı veto etmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çağrıda bulundu.

SANSÜR YASASI NE GETİRİYOR? İŞTE 10 MADDEDE İNTERNET SANSÜRÜ

Sinclair-Webb, "Türkiye'nin bilgiye erişim hakkı, ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği hakkına saygı gösterme yükümlülüğünü ihlal etmemesi için Cumhurbaşkanı Gül bu yeni düzenlemeyi veto etmeli" dediği açıklamasında ayrıca "Zaten kısıtlayıcı olan internet yasasının değiştirilmesi, Türkiye'de ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliğinin erozyona uğratılması yönünde atılan yeni bir adımdır" görüşünü dile getiriyor.

BBC'ye göre, merkezi New York'da bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, zamanlama dikkate alındığında, bu yeni düzenlemelerle, "savunmaya geçen bir hükümetin, eleştirileri susturmak ve siyasi açıdan zararlı olacak her tür malzemeyi keyfi olarak kısıtlamak için yetkilerini artırmaya çalışmasının" kaygı uyandırdığını belirtiliyor.

Haberde örgütün, Türkiye'nin 5651 sayılı İnternet Kanununu "zaten kısıtlayıcı bir kanun" olarak gördüğünü ve YouTube ile Google gibi siteler dahil internet sitelerin tamamına erişimin engellenmesine hukuk dışı bir şekilde izin verdiği için eleştirdiğini anımsattığına dikkat çekiliyor.

Örgüt, yeni kanunun, çok geniş kapsamlı olması nedeniyle, İletişim Başkanlığı'na, bazı durumlarda mahkeme kararı veya açık bir adli soruşturma olmaksızın içerik engelleme yetkisi tanımasının, "hükümet sansürüne hizmet etme ihtimali" kaygısını doğurduğunu söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yeni yasanın ayrıca "yer sağlayıcı" internet şirketlerine de veri saklama zorunluluğu getirerek, bu şirketlerin internet kullanıcılarıyla ilgili bilgileri toplayıp iki yıl kadar saklamasını şart koştuğunu hatırlatıyor ve özel hayatın gizliliğinin korunmasına dair tedbirlerin içeriğinin açık olmamasına rağmen, internet şirketlerinin, talep üzerine bu bilgiyi hükümete teslim etmekle yükümlü olacaklarını belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler